Μεταφορά ελληνικών αρμάτων στην Ουκρανία με μεσολάβηση της Γερμανίας; Κυκλική μεταφορά των τανκς, εμπόδιο προς το παρόν το Κοινοβούλιο της Ελβετίας

FILE PHOTO: Ukrainian soldiers train at a tank Leopard 1A5 under the supervision of German and Danish instructors prior to a visit of the German and Danish Defense Ministers at the Federal Armed Forces (Bundeswehr) training hub in Klietz, Germany. EPA, CLEMENS BILAN




To αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο του David Axe, με τίτλο μεταδίδει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει άλλα 100 περίπου άρματα μάχης Leopard 1A5 εκτός από τα 178 Leopard 1 που ήδη παίρνει από μια βελγική-δανική-ολλανδική-γερμανική κοινοπραξία.

Αλλά η συμφωνία θα απαιτήσει κάποια επιδέξια διπλωματία, επειδή περιλαμβάνει την Ελβετία, η οποία παρά τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, έχει διατηρήσει μια πολιτική ουδετερότητας απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) βρισκόταν στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου και επεξεργαζόταν μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αεροπορία θα βοηθούσε στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν ένα αριθμό μαχητικών F-16, που αποκτά η ουκρανική αεροπορία από αποθέματα Δανίας, Ολλανδίας και Νορβηγίας.

Η επίσκεψη του Zelensky συνέπεσε με μια δεύτερη διαπραγμάτευση – αυτή που θα μπορούσε να στείλει ελληνικά τανκς στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ελλάδα φέρεται να δωρίζει στην Ουκρανία περίπου εκατό από τα 500 Leopard 1A5 της δεκαετίας του 1980. Για να αποζημιώσει την Ελλάδα και να αποκαταστήσει το απόθεμα των αρμάτων της, η Γερμανία θα αγόραζε από την ελβετική εταιρεία RUAG ισάριθμα πρώην ιταλικά Leopard 1A5, θα αναβάθμισε τα άρματα μάχης με νέα οπτικά και θα τα παρείχε στην Ελλάδα.

Η RUAG φέρεται να έχει στην κατοχή της 96 Leopard 1A5 που αγόρασε από τον ιταλικό στρατό, καθώς ο τελευταίος απέσυρε τα παλιά άρματα μάχης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Παραδόξως, τα ελβετικής ιδιοκτησίας, πρώην ιταλικά τανκς παραμένουν στο ιταλικό έδαφος: μία απροσδόκητη εξέλιξη με πολλές πτυχές. Εάν η κυκλική, τριπλή μεταφορά αρμάτων φαίνεται άσκοπα πολύπλοκη, φταίει η Ελβετία.

Οι Γερμανοί εδώ και μήνες πίεζαν τους Ελβετούς να τους πουλήσουν τα πρώην ιταλικά Leopard 1A5, ώστε οι Γερμανοί να περάσουν τα άρματα στους Ουκρανούς. Αλλά το ελβετικό κοινοβούλιο απέρριψε τη μεταφορά, επικαλούμενο την ουδετερότητα της Ελβετίας. Η πρόταση για κυκλική μεταφορά αρμάτων, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των πολιτικών ανησυχιών του ελβετικού κοινοβουλίου, δεν είναι πρωτοφανής.

Η Γερμανία παρακίνησε τη Σλοβενία να δώσει στην Ουκρανία 28 άρματα μάχης M-55S, προσφέροντας στη Σλοβενία μια αποστολή στρατιωτικών φορτηγών. Οι Ουκρανοί έχουν τα πάντα να κερδίσουν από τη σύνθετη πρόταση. Χρειάζονται άρματα μάχης, ακόμα και άρματα που προστατεύονται ελαφρά, όπως τα Leopard 1A5. Και η συμφωνία δεν θα κόστιζε τίποτα στην Ελλάδα.

Πράγματι, ο ελληνικός στρατός θα ωφεληθεί και αυτός. «Με κόστος… που θα καλύψει η γερμανική κυβέρνηση, ο ελληνικός στρατός θα μπορέσει να αποκτήσει αρκετά άρματα μάχης για να εξοπλίσει δύο μεγάλες τεθωρακισμένες μονάδες, οι οποίες θα είναι πολύ πιο ικανές από αυτό που έχει σήμερα».

Άλλωστε η Ελλάδα σχεδίαζε να αποσύρει τα Leopard 1A5 της τα επόμενα χρόνια, ούτως ή άλλως. Τα άρματα θα μπορούσαν επίσης να βγουν πολεμώντας για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Αλλά, οι Ελβετοί βουλευτές πρέπει ακόμη να εγκρίνουν τη μεταφορά αρμάτων με τη γερμανική μεσολάβηση.

«Το αν το κοινοβούλιο θα εμποδίσει τέτοιες κυκλικές προμήθειες, που αφορούν την Ελλάδα, παραμένει αβέβαιο», σημείωσε η ανεξάρτητη Conflict Intelligence Team.

ΠΗΓΗ: Forbes, David Axe– To Free Up Another Hundred Leopard 1 Tanks For Ukraine, German Diplomats Are Getting Creative

Επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου η επιλογή του Τσιτσικώστα ως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς: Στις 8 Σεπτεμβρίου η ανάληψη των καθηκόντων του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: