Κλέβουν θησαυρούς από το Βρετανικό Μουσείο, αλλά -κατά τα άλλα- προστατεύουν δήθεν τα Γλυπτά του Παρθενώνα!!! Θα λάβουν νομικά μέτρα οι Βρετανοί…

FILE PHOTO: A handful of people view the Parthenon Marbles, in an unusually empty British Museum in London, Britain. EPA, NEIL HALL




Δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων PA Media αναφέρει πως ένας υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε η κλοπή, απώλεια ή φθορά αντικειμένων της συλλογής του Μουσείου.

Πρόκειται για «χρυσά κοσμήματα και πετράδια από ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Το μουσείο τα περιέγραψε ως μικρά αντικείμενα, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί προσφάτως και χρησιμοποιούνταν κυρίως για ερευνητικές και ακαδημαϊκές εργασίες».

Το μουσείο ανακοίνωσε την έναρξη μίας ανεξάρτητης έρευνας για την ασφάλειά του, ενώ η υπόθεση διερευνάται επίσης από τη διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. «Το μουσείο θα λάβει νομικά μέτρα κατά του μη κατονομαζόμενου μέλους του προσωπικού, ανέφερε το ίδρυμα”.

Ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε:

“Το μουσείο ζητά συγγνώμη για ό,τι συνέβη, αλλά τώρα θέσαμε ένα τέλος σε αυτό – και είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα πράγματα. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας στην ανάκτηση των αντικειμένων”.

Τον Ιούλιο, το μουσείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Fischer, ο Γερμανός ιστορικός τέχνης, θα αποχωρήσει από τον ρόλο του τον επόμενο χρόνο» σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το BBC, o Fischer πρόσθεσε πως: «”Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που έχουμε υπό τη μέριμνά μας”».

«Ο George Osborne, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε:

“Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο είναι πολύ σημαντικά για την κοινωνία: Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου θορυβήθηκαν ιδιαιτέρως όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Οι διαχειριστές ανέλαβαν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του μουσείου.

Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλλαμε έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, οργανώσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το τι συνέβη και τα μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε, και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να κινηθούμε εναντίον του ατόμου που θεωρούμε υπεύθυνο.

Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα- δεύτερον, να μάθουμε τι, αν υπήρχε κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να αποτραπεί αυτό- και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επενδύσεις στην ασφάλεια και στα αρχεία της συλλογής, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

Το περιστατικό αυτό ενισχύει μόνο το επιχείρημα για τον επανασχεδιασμό του μουσείου που έχουμε ξεκινήσει. Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσοι αγαπούν το Βρετανικό μας Μουσείο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο μουσείο”.

Επικεφαλής της έρευνας θα είναι ο πρώην διαχειριστής του Μουσείου Sir Nigel Boardman και η επικεφαλής της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών, Lucy D’Orsi». […]

Ο Sir Nigel δήλωσε:  “Το πρόγραμμα ανάκτησης θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι τα κλεμμένα αντικείμενα θα επιστραφούν στο μουσείο. Θα είναι μια επίπονη δουλειά, στην οποία θα συμμετέχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί ειδικοί, αλλά αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα -όσο χρόνο και αν χρειαστεί- και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που έχουμε ήδη λάβει”.

Εκπρόσωπος της Met Police δήλωσε: “Συνεργαζόμαστε με το Βρετανικό Μουσείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έρευνα σε εξέλιξη – δεν υπάρχει καμία σύλληψη και οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν θα δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν”».

Το Μουσείο, αναφέρει το BBC, «δέχεται περισσότερους από έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Η συλλογή του καλύπτει έξι ηπείρους και δύο εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστών και ως Ελγινείων Μαρμάρων – η τύχη των οποίων αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph:

«Τα αντικείμενα εκλάπησαν μέσα σε ένα “σημαντικό” χρονικό διάστημα, που χρονολογείται πριν από τις αρχές του 2023. Πηγές που έχουν γνώση της έρευνας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία υποψία ότι τα αντικείμενα αφαιρέθηκαν για οποιονδήποτε ιδεολογικό ή πολιτικό λόγο, όπως ο επαναπατρισμός αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους».

ΠΗΓΗ: PA Media, “British Museum boss reveals items have been stolen as staff member dismissed”

Θέατρο Λυκαβηττού: Μετά από 15 χρόνια και με μεγάλη συναυλία του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου ξανανοίγει το αγαπημένο «θεατράκι» στον αττικό λόφο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: