Καταντάει γελοίο παρότι τραγικό: Το καθεστώς Πούτιν καταδίκασε σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκιση τον υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό του αντίπαλο Αλεξέι Ναβάλνι [videos]

O Αλεξέι Ναβάλνι προσέρχεται στην αιθουσα της φυλακής που έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο δικαστήριο για να ακούσει την απαγγελία της οινής του. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός αντίπαλος του καθεστώτος Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε σήμερα σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών, δήλωσαν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, επικαλούμενοι τον δικαστή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για ίδρυση και χρηματοδότηση εξτρεμιστικής οργάνωσης και παράνομες δραστηριότητες. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Εκτίει ήδη φυλάκιση εννέα ετών για παραβάσεις της αποφυλάκισης του υπό όρους, απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Οι κατηγορίες θεωρούνται ευρέως ως πολιτικά υποκινούμενες.
Από τη φυλάκισή του το 2021, ο Ναβάλνι κρατείται σε μια απομακρυσμένη ποινική αποικία.

 

 

Μια αίθουσα στη φυλακή με την ονομασία Ποινική Αποικία Νο 6 στο Μελέχοβο, η οποία βρίσκεται 240 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, μετατράπηκε σε  αυτοσχέδια αίθουσα δικαστηρίου για τον πιο ένθερμο επικριτή του Κρεμλίνου. Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

 

Οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης 20 ετών για τον Ναβάλνι σε μια ακόμη πιο περιοριστική «αποικία ειδικού καθεστώτος». Τέτοιες φυλακές συνήθως προορίζονται για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της Ρωσίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πού θα εκτίσει την ποινή του ο Ναβάλνι.

Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ετυμηγορία, ο  Ναβάλνι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης «σταλινικού τύπου» με στόχο να τρομάξει άλλους πιθανούς διαφωνούντες.

Στα χαρτιά, είναι ένα δικαστήριο της Μόσχας που εκδικάζει την υπόθεση. Αλλά η απόφαση να διεξαχθεί μια εξ αποστάσεως δίκη μέσα στη φυλακή υποδηλώνει ότι οι ρωσικές αρχές ήθελαν να αποφύγουν τη δημοσιότητα που θα προέκυπτε αναπόφευκτα με τη μεταφορά του  στη ρωσική πρωτεύουσα.

Όταν ο Ναβάλνι έκανε την τελική του δήλωση πριν από δύο εβδομάδες, δεν υπήρχε βίντεο ή ηχογράφηση των λόγων του. Όμως το κείμενο της ομιλίας του που επικρίνει τις ρωσικές αρχές και τον πόλεμο στην Ουκρανία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ηθοποιών και μουσικών στην εξορία, το δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.

Ο Ναβάλνι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω κατηγορίες. Λέει ότι οι ανακριτές του είπαν να περιμένει νέα δίκη με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Ναβάλνι προσπάθησε να αποκαλύψει τη διαφθορά στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας. Οι έρευνες του ιδρύματός του υπό μορφή βίντεο έχουν κάνει δεκάδες εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο.

Χαρισματικός ακτιβιστής, φαινόταν να είναι ο μόνος ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης ικανός να κινητοποιήσει μεγάλες μάζες σε ολόκληρη τη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Αλλά το 2020, δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία με ουσία που τα δυτικά εργαστήρια επιβεβαίωσαν αργότερα ότι ήταν νευρικός παράγοντας.

Μια μεταγενέστερη αναφορά του ερευνητικού πρακτορείου Bellingcat και του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου The Insider ενέπλεξε αρκετούς πράκτορες της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, FSB, στην επίθεση εναντίον του.

Αφού ανέρρωσε από την επίθεση, ο Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία το 2021 παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσε να συλληφθεί. Συνελήφθη αμέσως κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Vnukovo της Μόσχας.

 

Καταδικάζουν Ουάσιγκτον και Λονδίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να επιβάλλει επιπλέον ποινή φυλάκισης 19 ετών στον Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την απόφαση καταδίκασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι. «Η κακομεταχείριση του δείχνει την πλήρη αδιαφορία της Ρωσίας ακόμη και για τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Κλέβερλι.

«Η διαφωνία δεν μπορεί να φιμωθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά την άμεση απελευθέρωσή του» πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από BBC

Πέτυχαν και άλλο ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο οι Ουκρανοί: Μέσα στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: