Η απέραντη βλακεία του στενού συμβούλου του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Ανήθικη η πρόταση του για παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στην κατοχική Ρωσία…

FILE PHOTO: epa10761516 NATO Secretary General and former Norwegian Prime Minister Jens Stoltenberg (C) attends a commemoration at the memorial site in front of the ‘Hoyblokka’ building, at the Government Quarter, in Oslo, Norway. EPA, TOR ERIK SCHRØDER NORWAY OUT




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Η είδηση είναι ότι ο Στιάν Γένσεν –πολύ στενός αν όχι ο στενότερος συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ– είπε και, μάλιστα, δημοσίως ότι «η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη Συμμαχία εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη» στη Ρωσία, γεγονός που κατά τον ίδιον θα επέφερε και τη λήξη του πολέμου, έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.

Και τα ερωτήματα που προκάλεσε μια τέτοια δήλωση είναι πολλά.

Όντως το ΝΑΤΟ έχει σκοπό να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση που οι Ουκρανοί μετά τις τόσες θυσίες που έχουν κάνει απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα; Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, θα μπορούσε ο Στιάν Γένσεν να έριξε, όπως λέμε άδεια για να πιάσει γεμάτα; Δηλαδή, να πρότεινε μια προκλητική ιδέα, θέλοντας να καταμετρήσει αντιδράσεις εκ μέρους της Συμμαχίας.

Αν αυτή ήταν η πρόθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, η απάντηση του Κιέβου ήταν ξεκάθαρη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, τοποθετήθηκε για την επίμαχη δήλωση, χαρακτηρίζοντάς την ως γελοία και σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επιλογή ήττας της δημοκρατίας και καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.

Και αφού οικειοθελώς οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να δεχτούν μια τέτοια πρόταση, το ερώτημα είναι τι πιέσεις θα μπορούσαν να δεχτούν ώστε να υποκύψουν.

  • Κάποιοι λένε πως πρόκειται για ένα πολύ ακραίο σενάριο και πως οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα την Ουκρανία. Γι’ αυτό, βέβαια, ας μην παίρνουμε και όρκο.

Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις και, μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν που οι Αμερικανοί έκαναν στροφή και «πρόδωσαν» αυτούς που τους βοήθησαν, αρκεί να θυμηθούμε τους Αφγανούς που τους άφησαν στο έλεος των Ταλιμπάν ή τους Κούρδους που οι συνεργασία τους με τις ΗΠΑ έληξε αρκετά άδοξα.

Καθώς, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται να τελειώσει εύκολα, η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως, η παραχώρηση εδαφών εκτός από ανήθικη είναι μια προβληματική λύση, αφού θα αφήσει πολλές εκκρεμότητες ανοικτές.

Το κυριότερο, όμως είναι πως θα ανοίξει περισσότερο την όρεξη της Ρωσίας, η οποία θα καταλήξει αντί να τιμωρηθεί για το ότι εισέβαλε σε μια ξένη χώρα, να επιβραβευθεί αποκτώντας και επίσημα κάποια από τα εδάφη της.

Ήδη, ο πρώην πρόεδρος της, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έθεσε θέμα πως η Ουκρανία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να μπει στο ΝΑΤΟ, πρέπει να χάσει και το Κίεβο. Επομένως, η υλοποίηση της πρότασης δεν θα φέρει την ειρήνη. Θα ενισχύσει και άλλο την επιθετικότητα ενός αδίστακτου εισβολέα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έχει η βία φύλο; Είναι μια συζήτηση που κρατά εδώ και πολλά χρόνια… Στις περιπτώσεις έμφυλης βίας η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη: Η συλλογική βία είναι αντρική υπόθεση…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: