Eρχεται στην Αθήνα o Zελένσκι για το δείπνο Μητσοτάκη με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ: Θα συμμετάσχει και ο Κροάτης πρωθυπουργός

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Επίσκεψη στην Αθήνα φέρεται να πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενόψει του δείπνου που παραθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ στις 8.15 το βράδυ.

Την πληροφορία μεταφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, με την Αθήνα πάντως να μην επιβεβαίωνε μέχρι αργά χθες την είδηση, κάτι που πάντως είναι λογικό λόγω ασφάλειας.

Αν ο κ. Ζελένσκι βρεθεί στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν από το δείπνο.




Στο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων θα συμμετάσχει και ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, στη σκιά της έντασης στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Κροάτη πρόεδρο Ζόραν Μιλάνοβιτς λόγω της προφυλάκισης των Κρατών οπαδών για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Τις προηγούμενες μέρες, ο Αντρέι Πλένκοβιτς πήρε αποστάσεις από τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας για την κράτηση των συμπατριωτών τους αλλά και τον διασκορπισμό τους στις φυλακές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα μέσα της Κροατίας, ο πρωθυπουργός της χώρας τους αναμένεται να ζητήσει την επιστροφή-απέλαση των συμπατριωτών του που δεν εμπλέκονται στην τραγική υπόθεση της δολοφονίας του οπαδού της ΑΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέπτεται την Ελλάδα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Στο δείπνο δεν θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ή ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι καθώς οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν μπει στον “πάγο” μετά την υπόθεση της παρατεταμένης κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου και την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί της Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, καθώς και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Πηγή: skai.gr

Η Αθήνα διαμηνύει για τα έκτροπα στην Κύπρο: Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή τη μάχη, «δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: