FILE PHOTO: Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου μαζί με το υγειονομικό προσωπικό προέβησαν σε διαμαρτυρία και στάση εργασίας στο προαύλιο του Νοσοκομείου, μετά από περιστατικό ξυλοδαρμού που δέχθηκαν δύο παθολόγοι γιατροί από Ρομά, Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα καταρρέει, αναφέρει το δημοσίευμα του ιστότοπου Politico (ανταπόκριση Nectaria Stamouli).
Καταγράφεται ο θάνατος εγκύου και του αγέννητου βρέφους εκ των συνολικά 9 θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτό το καλοκαίρι λόγω χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και πριν τις πυρκαγιές.
Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενοι εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα, με οικονομικά κίνητρα.
Οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο, ενώ στην Αθήνα λειτουργούν γύρω στα 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που χρειάζονται.
«Πρέπει να επανασχεδιάζουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο POLITICO ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ.
Η συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου παλεύει να αντεπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά. Επισημαίνεται ότι το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο λόγω αύξησης του τουρισμού αποθαρρύνοντας την έλευση υγειονομικού προσωπικού.
Καταγράφεται τα περιστατικό θανάτου δύο γυναικών σε Κω και Λέσβο καθώς και η έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού στα νησιά. Στην αυξανόμενη κριτική μετά από αυτούς τους θανάτους που θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει πυροσβέστες, στρατιωτικό προσωπικό και οδηγούς τοπικών αρχών για να βοηθήσουν με τις ελλείψεις προσωπικού στις τουριστικές περιοχές.
Το ΕΚΑΒ και οι γιατροί διαμαρτύρονται για την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «αντιεπιστημονική αναζήτηση γρήγορων λύσεων». Σημειώνεται ότι η τροπολογία ψηφίστηκε εν μέσω των σφοδρών πυρκαγιών οι οποίες επεκτάθηκαν ακόμη και σε στρατιωτική αποθήκη.
Καταγράφεται σχετική δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές την τουριστική περίοδο. Γίνεται αναφορά στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για προσλήψεις στο ΕΣΥ. Όμως η ΠΟΕΔΥΝ υποστηρίζει ότι αυτές αντικαθιστούν τις συνταξιοδοτήσεις και δεν αποδεικνύουν ποιότητα της φροντίδας.
Η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση ότι αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας – κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.
Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την έλλειψη χρηματοδότησης. Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά. Είναι ένα ζήτημα που μαστίζει πολλές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη, από απομακρυσμένα χωριά στη Γαλλία, μέχρι τις βόρειες περιοχές της Σουηδίας.
Αλλά όσο ονειρική και αν φαίνεται η ζωή στα ελληνικά νησιά για τους επισκέπτες, αυτός ο τρόπος ζωής είναι απρόσιτος για το ιατρικό προσωπικό.
Οι νησιώτες προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές ενοικιάσεις παρά το μόνιμο —αλλά χαμηλότερο— ενοίκιο από γιατρό ή νοσοκόμα. Η εξουθένωση είναι κύρια αιτία στις αυξανόμενες παραιτήσεις γιατρών σε όλα τα νησιά και οδηγεί σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων, όπως ανέφερε η ΟΕΝΓΕ.
«Αυτά δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε έναν τουριστικό προορισμό», είπε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς. «Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και μόνιμες λύσεις».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE