Bad Blue Boys: Αυτοί είναι οι «πάντα έτοιμοι για όλα» χούλιγκαν της Ντιναμό που αιματοκύλισαν τη Ν. Φιλαδέλφεια * Βίος και πολιτεία αμείλικτων νεοναζί [videos]

FILE PHOTO: Οι Ultras της Ντιναμό Ζάγκερμπ σε ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στο γήπεδο. Photo via Instagram@BBB




Γνωστοί στον πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη για την ακροδεξιά βίαιη φυσιογνωμία τους είναι οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, μέρος των οποίων πρωταγωνίστησε στα τραγικά χθεσινά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη.

  • Οι Bad Blue Boys, όπως αυτοαποκαλούνται, θεωρούνται από τους πλέον σκληροπυρηνικούς στην Ευρώπη και ιδρύθηκαν το 1986.΄ Το όνομά τους το πήραν από την ταινία «Bad Boys» του 1983 με τον Σον Πεν. Κάθε εκτός έδρας ματς της Ντιναμό θεωρείται υψηλού κινδύνου για την UEFA. 

Το σήμα τους είναι είναι ένα μπουλντόγκ και δραστηριοποιούνται  σε εθνικιστικές οργανώσεις της Κροατίας με σαφέστατες αναφορές στη φασιστική οργάνωση «Ουστάσι» του Άντε Πάβελιτς που είχε συνεργαστεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους Γερμανούς ναζί, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξόντωση Εβραίων, Ρομά και Σέρβων.

Πανό με τον ηγέτη του φασιστικού κινήματος της Κροατίας, Άντε Πάβελιτς, υπάρχουν τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο πέταλο στο γήπεδο της ομάδας σε κάθε παιχνίδι.

Από την πρώτη τους οργανωμένη «εξόρμηση στο εξωτερικό,  στο Μπέργκαμο της Ιταλίας το 1984 όταν από τα επεισόδια που προκάλεσαν έχασε την ζωή του ένας αστυνομικός και ακόμη τουλάχιστον 50 άτομα είχαν τραυματιστεί σοβαρά, οι φανατικοί της Ντιναμό δεν έκρυψαν την εθνικιστική τους ιδεολογία.

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί ειδικά στο πέταλο των ιδρυτικών μελών είναι ευνόητο μέρος του «τελετουργικού» ενώ και τα γκράφιτι στους μεγαλύτερους συνδέσμους της Κροατικής Πρωτεύουσας περιλαμβάνουν και τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το «ντέρμπι του μίσους»

Οι συγκεκριμένοι οπαδοί συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» λίγο πριν η Γιουγκοσλαβία βυθιστεί στο αίμα. Στο «ντέρμπι του μίσους» που έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, την άνοιξη του 1990.

Κατά πολλούς, ακόμα και σήμερα, ο πόλεμος μεταξύ Κροατών και Σέρβων είχε ξεκινήσει  επίσημα μέσα στο γήπεδο όπου Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρός Αστέρας συγκρούστηκαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και κατέστησαν σαφές πως οι δυο λαοί ήταν ξένο σώμα μέσα στη Γιουγκοσλαβία, που αργά αλλά σταθερά οδηγούνταν στη διάλυση.

Οι Bad Blue Boys είχαν ενεργό ανάμιξη στον πόλεμο και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο πλευρό της κροατικής πλευράς και έχουν επαφές με ανάλογης ναζιστικής φυσιογνωμίας συνδέσμους οπαδών σε άλλες χώρες.

Τον Ιανουάριο του 2011, το CNN τοποθέτησε το συγκεκριμένο ματς στο Top-5 των γεγονότων που άλλαξαν την ιστορία του πλανήτη. Σήμερα, έξω από το Μάξιμιρ υπάρχει ένα μνημείο για εκείνη την ημέρα. «Για τους οπαδούς-στρατιώτες αυτής της ομάδας, που ξεκίνησαν τον πόλεμο με τη Σερβία σε αυτό το γήπεδο στις 13 Μαΐου 1990»…

Υπήρξε περίοδος που διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους με την τότε διοίκηση της ομάδας, γεγονός που οδήγησε στην αποχή τους από την παρακολούθηση αγώνων από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2011.

  • Σε εφόδους της κροατικής αστυνομίας το 2018 σε λέσχες τους, εντοπίστηκαν αυτοσχέδια όπλα, γκλομπ, πυρομαχικά πυροβόλων όπλων, ενώ υπήρχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς.

Παρέλαση μίσους στην Ιταλία

Εκατοντάδες Bad Blue Boys, μόλις πέρυσι, παρέλασαν στους δρόμους του Μιλάνου χαιρετώντας ναζιστικά πριν από τον αγώνα με την Μίλαν.  Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλά άλλα βίαια επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς ότι ένας οπαδός της Ντιναμό μαχαιρώθηκε πριν από τον αγώνα.

 

Ναζιστικός χουλιγκανισμός στην Αυστρία

Το 2018 η Ντινάμο θα έπαιζε με την Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και οι Κροάτες χούλιγκν από το Ζάγκρεμπ έκαναν αισθητή την παρουσία τους αναγκάζοντας την εισαγγελία του Σάλτσμπουργκ να ασκήσει δίωξη κατά 14 ατόμων για εξύμνηση του κροατικού φασιστικού καθεστώτος Ουστάσι. Ηταν όλοι τους μέλη των ΒΒΒ.  Κατηγορούνται επίσης ότι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ. Κατά την έρευνα στα σπίτια τους, η αστυνομία βρήκε υλικό που εξυμνούσε την Ουστάσι  και τον ναζισμό.

Οι οπαδοί της Ντιναμό επιδεικνύουν τις ακροδεξιές πεποιθήσεις τους και σε παιχνίδια της Εθνικής τους ομάδας.  Σε έναν αγώνα με τη Νορβηγία τον Μάρτιο του 2015, οπαδοί της Ντιναμό στο στάδιο Μαξιμίρ  φώναζαν “Za dom spremni” (“Έτοιμοι για την πατρίδα”) – ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσε η Ουστάσι.

Εμφάνισαν επίσης μια σημαία με σβάστικα στις κερκίδες σε έναν ευρωπαϊκό προκριματικό αγώνα με τη Γεωργία στο Σπλιτ τον Ιούνιο του 2011.

Στην Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις με τους οργανωμένους της «Θύρας 13» του Παναθηνϊκού.

 

Με πληροφορίες από ertnews.gr/Wikipedia

Έφοδος σε ξενοδοχείο στους Αμπελοκήπους: 9 νέες προσαγωγές * 25 κροατικά ΙΧ εντοπίστηκαν στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: