O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης κ. Mahmoud Abbas στη διάρκεια της συνάντησης τους. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
Τρεις τριμερείς σύνοδοι κορυφής της Κύπρου και της Ελλάδος με κράτη της περιοχής θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, γεγονός που επιβεβαιώνει πως δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή συνεργασία.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, σε συνεννόηση, συντηρούν και αναπτύσσουν τα τριμερή σχήματα, τα οποία έχουν συγκροτηθεί με στόχο τη διεύρυνση και την εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας.
Οι τριμερείς μπορεί να μην έχουν αποδώσει τα μέγιστα, αλλά είναι σε μια πορεία, που σαφώς επιβεβαιώνουν πως λειτουργούν προς τη σωστή κατεύθυνση, φτάνει να αξιοποιούνται στο έπακρο.
Εντός του τρέχοντας έτους, λοιπόν, όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιηθούν διαδοχικά τρεις τριμερείς. Πρώτα αυτή με το Ισραήλ, που έχει αναβληθεί καθώς όπως όλοι ξέρουμε, ο Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετώπιζε τότε που είχε προγραμματισθεί, στις 25 Ιουλίου, προβλήματα υγείας. Με βάση την τελευταία διευθέτηση, η σύναξη αυτή θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.
Η Λευκωσία θεωρεί τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, ένα σημαντικό πολιτικό και γεωστρατηγικό εγχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Βοηθά στη σταθερότητα και προτάσσει κοινά συμφέροντα, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της περιοχής και κάθε χώρας χωριστά.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει απέναντι της μονίμως την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα, έχει συμφέρον να αναπτύξει αυτά τα σχήματα, να «τσιμεντώσει» συνεργασίες. Είναι πρόδηλο ότι αποτελούν όλα αυτά εργαλεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
Είναι προφανές πως τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι τα μόνα κράτη από όλα τα υπόλοιπα, που έχουν ενταχθεί στα σχήματα, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το πλεονέκτημα προφανώς και το βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι. Την ίδια ώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν και οι Βρυξέλλες, όπως και εταίροι μας στην Ε.Ε., πόσο σημαντικό είναι για όλους, να αξιοποιηθεί γεωστρατηγικά αυτή η μεγάλη προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται.
Η περιοχή είναι σημαντική για όλους. Δυο κράτη-μέλη επενδύουν και αξιοποιούν τη σημασία της. Ένα κράτος-μέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι στη γειτονιά αυτή.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE