Το τελευταίο επικίνδυνο μίλι μετά το Κραν Μοντανά: Να μην πορευτούμε την κατηφόρα των υποχωρήσεων, να μην διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία

File Photo: UN Secretary-General Antonio Guterres. EPA, RONALD WITTEK, FILE PHOTO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Λευκωσία

Οι ηγεσίες που αποδέχονται τις συγκλίσεις και είναι έτοιμες να αποδεχτούν το συμβιβασμό μιας λύσης για «επανένωση», λένε ότι έπρεπε στο Κράν Μοντανά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να διανύσουμε το τελευταίο μίλι για να φτάσουμε στο τέρμα και στη λύση.

Φυσικά πριν ξεκινήσουμε για το τελευταίο μίλι, θεωρούν ότι η απόσταση που διανύσαμε περιλαμβάνει όλες τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

Στην απόσταση αυτή βρίσκεται απλωμένο και το μαγικό χαλί του πλαισίου Γκουτέρες. Του πλαισίου που κατοχύρωσε όλες τις συγκλίσεις και καθόρισε ακόμα τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και των σφετεριστών, που τους ονόμασε χρήστες και τους έδωσε την πρώτη επιλογή για τις περιουσίες των εκτοπισθέντων στην κατεχόμενη περιοχή.

Τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκτατίας (ΠτΔ), που στα δέκα χρόνια της προεδρίας του έκαμε απαράδεκτες υποχωρήσεις, υποβάθμισε την Κ.Δ. και αναβάθμισε τον κατοχικό ηγέτη, τον κατηγορούν ότι δίστασε να διανύσει το τελευταίο μίλι και να φτάσει στη λύση του Κυπριακού.

  • Αλλά ακόμα κι αυτός ο πατριάρχης της προσπάθειας επιβολής του σχεδίου Ανάν, που κατηγόρησε τον αείμνηστο Τάσσο στην Ε.Ε., τελικά αντιλήφθηκε, ότι οι Τούρκοι τα ήθελαν όλα και δεν τόλμησε να συνδέσει το όνομα του με την παράδοση της Κύπρου στους Τούρκους. Κι ευτυχώς για την Κύπρο δεν διένυσε το τελευταίο μίλι.

Οι ηγεσίες των κομμάτων και οι κινήσεις που βιάζονται για την όποια λύση καθορίζουν και την πορεία του τελευταίου μιλίου και μάλιστα χωρίς επιστροφή. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποδεχτούμε το πλαίσιο Γκουτέρες και μα προχωρήσουμε το τελευταίο μίλι, για να συμφωνήσουμε για ένα «κανονικό κράτος», όπως ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

Φυσικά το «κανονικό κράτος» του κ. Γκουτέρες δεν περιγράφεται ως κανονικό κράτος, γιατί αφήνει παραθυράκι για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και μιλά για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων.

Αυτά δεν ενοχλούν εκείνους που ξεχνούν ότι θα υπογράψουμε κατάργηση της Κ.Δ.. Δεν τους ενοχλεί να παραμείνουν για αόριστο χρόνο μερικές χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα. Τι πειράζει, λένε, να παραμείνουν μερικές χιλιάδες για κάποια χρόνια, αφού στην Κύπρο βρίσκονται τώρα 40.000. Με τη λύση θα παραμείνουν λιγότεροι.

Για να παραδώσουμε την κυριαρχία του κράτους και να καταργήσουμε την Κ.Δ. υποβιβάζοντας την σε συνιστώσα πολιτεία, πρέπει πρώτα διασφαλίσουμε τον τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. ‘Ετσι θα διασφαλίσουμε μια βιώσιμη λύση και ένα κανονικό κράτος, στο οποίο θα μετεξελιχθεί η Κ.Δ.

  • Φυσικά όλα αυτά είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Όταν θα διανύουμε το τελευταίο μίλι, οι συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες αποκλείουν αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη λύση.
  • Αντίθετα αφήνουν εποικοδομητικές ασάφειες, που με την πρώτη κρίση που θα παρουσιαστεί θα βεβαιωθούμε ότι το μόνο που θα μείνει χωρίς ασάφεια είναι η κατάργηση της Κ.Δ.
  • Αυτός άλλωστε είναι και ο τελευταίος στόχος της Τουρκίας, που όταν τον πετύχει θα ανοίξει η λεωφόρος για τον έλεγχο της Κύπρου και για τη επανάκτησή της, όπως προνοεί το σχέδιο Νιχάτ Εριμ από το 1955.

Η Κ.Δ. είναι το τελευταίο μας οχυρό. Και η ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ε.Ε. είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να καταστήσουμε ανέφικτους του τουρκικούς σχεδιασμούς και στόχους.

Στο τελευταίο μίλι δεν πρέπει να πορευτούμε στην κατηφόρα των υποχωρήσεων. Πρέπει να ανεβούμε την ανηφόρα των διεκδικήσεων, που για όλες τις χώρες είναι αυτονόητες.

Ο ΠτΔ πρέπει να προσέχει την Κ.Δ. ως κόρην οφθαλμού. Να μην παρασύρεται, ούτε να υποκύπτει σε πιέσεις. Να εμπιστεύεται το λαό. Και να παραπέμψει σε δημοψήφισμα κάθε λύση, που θα τον πιέσουν ή θα τον πιέσουν να αποδεχτεί. Και να είναι βέβαιος ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αποτρέψει τη κατάργηση της Κ.Δ. Δύναμη που πρέπει να αξιοποιήσει είναι η κυριαρχία και η διεθνής αναγνώριση της Κ.Δ., η Ε.Ε. και ο κυπριακός λαός, που απέδειξε ότι έχει τη δύναμη να αντιστέκεται, όταν ο ηγέτης του υπερασπίζεται το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπεια του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Άντε πάλι από την αρχή… Και στο ίδιο έργο θεατές: Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πρόληψη έως την καταστολή των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: