Τα μυστήρια της καρατόμησης του Κινέζου ΥΠΕΞ: Σκάνδαλο εξωσυζυγικής σχέσης ή ένας ξεδοντιασμένος «λύκος» της διπλωματίας;

Chinese Foreign Minister Qin Gang addresses the media during a press conference with German Foreign Minister Annalena Baerbock (unseen) in Berlin, Germany, 09 May 2023. High on the meeting’s agenda is reportedly Russia’s war in Ukraine, in which China is seeking to play a negotiating role. Foreign Minister Qin Gang will also visit France and Norway. EPA/Michele Tantussi / POOL




Έχοντας συμπληρώσει μόλις 7 μήνες στον θώκο του, και έχοντας εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα της θητείας του, ο καρατομηθείς ΥΠΕΞ της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, πυροδότησε  σενάρια επί σεναρίων για τους λόγους της πρόωρης έξωσης.

Τον ρόλο του αναλαμβάνει ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γουάνγκ Γι, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών.

Ομως η παρατεταμένη εξαφάνιση του κυρίου Γκανγκ από το κοινό -και η επίσημη σιωπή γι’ αυτό- έχει γεννήσει μανιώδεις εικασίες.

Οι τελευταίες γνωστές δημόσιες δηλώσεις του 57χρονου ήταν στις 25 Ιουνίου. Δεν αναφέρθηκε λόγος για την απομάκρυνσή του.

Ο Τσιν είχε διοριστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, και θεωρείτο έμπιστος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το σύστημα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος στη συνέχεια καθοδηγεί τον υπουργό Εξωτερικών να την εφαρμόσει.

Όταν ο κ. Τσιν εξαφανίστηκε από τα κανονικά του καθήκοντα πριν από ένα μήνα και στη συνέχεια δεν παρευρέθηκε σε μια σύνοδο κορυφής στην Ινδονησία, η πολύ σύντομη επίσημη εξήγηση που δόθηκε ήταν απροσδιόριστα προβλήματα υγείας.

Αλλά η έλλειψη οποιασδήποτε λεπτομέρειας από το υπουργείο του τροφοδότησε φήμες, οδηγώντας σε εικασίες ότι τιμωρούνταν είτε για πολιτικούς λόγους είτε για εξωσυζυγική σχέση.

Η άνοδος του κ. Τσιν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ήταν μετεωρική. Είναι ένας από τους νεότερους διορισμένους στη συγκεκριμένη θέση στην ιστορία της Κίνας.

Προτού αναλάβει τον θώκο του ΥΠΕΞ, υπήρξε εκπρόσωπος του υπουργείου και είχε βοηθήσει στην οργάνωση των ταξιδιών του Σι στο εξωτερικό – κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με τον ηγέτη της Κίνας.

Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται o υπουργός την περασμένη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ έδωσε μια απάντηση που θα ήταν ανήκουστη σε κάθε δυτική δημοκρατία: Είπε απλά ότι δεν είχε πληροφορίες να δώσει.

Την προ -περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Γκανγκ δεν θα παρευρεθεί σε διπλωματική συγκέντρωση στην Ινδονησία για λόγους υγείας.

Επίσης οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell αναβλήθηκαν επίσης πριν από τρεις εβδομάδες, καθώς η Κίνα ενημέρωσε την ΕΕ ότι οι ημερομηνίες δεν ήταν πλέον δυνατές, αλλά χωρίς να δώσει εξήγηση γιατί.

  • Δεν είναι ασυνήθιστο για πρόσωπα υψηλού προφίλ στην Κίνα να εξαφανίζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πολλές – πολλές εξηγήσεις, σχολίαζε προ της καρατόμησης το ΒΒC.

Μόνο που λίγο αργότερα θα εμφανιστούν, συχνά τιθέμενοι στο μικροσκόπιο μιας ποινικής έρευνας. Ή μπορεί να εξαφανιστούν και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν χωρίς καμία εξήγηση για το γιατί έμειναν εκτός… οπτικού ορίζοντα.

Ο ίδιος ο Σι Τζινπίνγκ είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης για περίπου ένα δεκαπενθήμερο λίγο πριν αναλάβει την ηγεσία της Κίνας το 2012, προκαλώντας φήμες για την υγεία του και πιθανούς διαγκωνισμούς εξουσίας στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τις τελευταίες 15 ημέρες, στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, το Baidu, κατεγράφη μια δραστική αύξηση στις αναζητήσεις για το όνομα του κυρίου Τσιν. Σύμφωνα με το Baidu, η αναζήτηση “Qin Gang” είχε αυξηθεί κατά περισσότερο από 5.000% μέσα σε μια εβδομάδα και το όνομά του αναζητείτο πολύ περισσότερο και από διάφορους σελέμπριτις της χώρας.

Μια από τις πιο ευρέως κοινοποιημένες θεωρίες στο Διαδίκτυο ήταν ότι ο κύριος Τσιν ερευνάτο για μια υποτιθέμενη εξωσυζυγική σχέση. Όταν πάντως ρωτήθηκε για τη φήμη τη Δευτέρα, η κυρία Μάο είπε: «Δεν ξέρω για το θέμα».

O Wu Qiang, πολιτικός σχολιαστής της Κίνας με έδρα το Πεκίνο έχει μία άλλη εκδοχή:

«Η εξαφάνισή του έχει αναδείξει την ευθραυστότητα του συστήματος διπλωματίας και του συστήματος λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου της Κίνας».

Αν και στο παρελθόν ήταν γνωστός ως ένας σκληροτράχηλος διπλωμάτης, ο κ. Τσιν θεωρείται ότι έχει αποστασιοποιηθεί από το στυλ της συγκρουσιακής διπλωματίας (wolf warrior) που ακολουθεί η Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Silver Alert στο Πεκίνο: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ απαλλάχθηκε των καθηκόντων του – Είχε… χαθεί εδώ και ένα μήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: