Στο λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, “είναι το χειρότερο καλοκαίρι που έζησα ποτέ”: Οι φοβερές μαρτυρίες τουριστών και μίας δημοσιογράφου για τον καύσωνα

Τουρίστες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Αθήνα Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ρεπορτάζ της Salome Kourdouli, ειδικής απεσταλμένης της εφημερίδας Liberation, στην Αθήνα παραθέτει μαρτυρίες τουριστών που επισκέφθηκαν χθες το πρωί την Ακρόπολη, καθώς και υπαλλήλων καταστημάτων της γύρω περιοχής.

Τίτλος της ανταπόκρισης: «Στο λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, “είναι το χειρότερο καλοκαίρι που έζησα ποτέ”»

Στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 44°C αυτή την Κυριακή 23 Ιουλίου, οι τουρίστες έσπευσαν να επισκεφθούν την Ακρόπολη νωρίς το πρωί πριν από την αφόρητη ζέστη και το κλείσιμο του χώρου, επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Νομίζαμε ότι θα ήμασταν ολομόναχοι αυτή την ώρα της ημέρας, αλλά προφανώς κάναμε λάθος“, αναφωνεί η Andrea Yafai, μια Αμερικανίδα τουρίστρια, καθώς παρατηρεί το μήκος της ουράς.

Ενώ ήλθε με τον σύζυγό της κατά το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου στις 8 το πρωί, χρειάστηκαν τουλάχιστον σαράντα πέντε λεπτά για να φτάσουν στον έλεγχο των εισιτηρίων. [..] Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες έχουν ήδη πληρώσει τα εισιτήριά τους στο Διαδίκτυο, αλλά πρέπει να βιαστούν: ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας κλείνει τις πόρτες του στις 11.30 π.μ. αυτή την Κυριακή, εξαιτίας του καύσωνα. [..]

Κάνει πολλή ζέστη για να μείνουμε έξω το απόγευμα και, σε κάθε περίπτωση, όλα τα υπαίθρια στέκια κλείνουν το μεσημέρι“, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι 20χρονοι από το Κεμπέκ Nathan Brissette και η Charlotte Le Bouthillier.

Η Pitrix Wijma και η Dianne Bisselink από την Ολλανδία έχουν περίπου το ίδιο πρόγραμμα:

“Από την άφιξή μας στην Αθήνα την Πέμπτη, ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις. Καμία έξοδος τις πιο ζεστές ώρες, επισκέψεις νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα“. Αλλά ήταν απογοητευτικό, προσθέτουν, καθώς “υπήρχαν αρκετά αξιοθέατα που δεν μπορέσαμε να δούμε επειδή ήταν κλειστά“. [..]

Για τους λιγότερο ‘πρωινούς΄, η απόλαυση του διάσημου αθηναϊκού λόφου αποδείχθηκε εφιάλτης. Κάτω από τη ζέστη της ημέρας, τα σώματα σέρνονταν και έσταζαν από τον ιδρώτα. Στα χέρια τους υπήρχαν διάφορες επιλογές: ένας ανεμιστήρας, ένα μπουκάλι νερό ή αντηλιακό. Στις 11 το πρωί, η θερμοκρασία πλησίαζε ήδη τους 39°C.

Ο καύσωνας μπορεί να είναι σκληρός για τους τουρίστες, αλλά τουλάχιστον είναι μόνο προσωρινός. Οι Έλληνες, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να τον ανεχτούν για αρκετό καιρό ακόμα, σχολιάζεται στη συνέχεια.

Οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι θα είναι “ο θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί τα τελευταία πενήντα χρόνια”, με τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει τους 44°C, ακόμη και τους 45°C στο κέντρο της χώρας, στη Θεσσαλία.

Ο καύσωνας που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της, σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, είναι πιθανό να βιώσουμε έναν καύσωνα διάρκειας δεκαέξι έως δεκαεπτά ημερών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα μας“, δήλωσε το Σάββατο στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου.

ΠΗΓΗ: Liberation, Salome Kourdouli – Sur la colline de l’Acropole à Athènes, «c’est le pire été que j’aie jamais vécu»

Ο Ερντογάν κοροϊδεύει στα μούτρα, τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, και αυτοί τον πιστευουν! Θα ακολουθήσει, υποστηρίζουν, “μια λιγότερο επιθετική διπλωματία”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: