Νέα πρόκληση από το Ιράν: Προχώρησε στη σύλληψη δεξαμενόπλοιου, το οποίο -όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη- μετέφερε «λαθραία» 900 τόνους καυσίμου

epa10727205 Iran’s Minister of Petroleum Javad Owji arrives to attend the 8th OPEC International Seminar at the Hofburg Palace in Vienna, Austria, 05 July 2023. EPA, MAX SLOVENCIK




Οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν δεξαμενόπλοιο το οποίο -κατά τον ισχυρισμό τους- μεταφέρει «λαθραία» 900 μετρικούς τόνους καυσίμου θέτοντας υπό κράτηση τα 12 μέλη του πληρώματός του, εκτελώντας διαταγή δικαστηρίου, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS του Ιράν.

Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το πλοίο.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο και το πλοίο πιθανώς να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο.

«Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέπτυξαν θαλάσσια μέσα για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου, Τιμ Χόκινς.

«Τελικά, η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ εκτίμησε ότι οι συνθήκες αυτού του συμβάντος δεν δικαιολογούσαν περαιτέρω απάντηση», πρόσθεσε.

  • ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αναφορικά με το προχθεσινό περιστατικό, το Ιράν ανακοίνωσε πως είχε δικαστική εντολή για να συλλάβει ένα δεξαμενόπλοιο την Τετάρτη, στα ύδατα του Κόλπου επειδή είχε συγκρουστεί με ένα ιρανικό σκάφος – πρόκειται για το ένα από τα δύο δεξαμενόποια που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει.

Το Richmond Voyager, ένα πετρελαιοφόρο με σημαία από τις Μπαχάμες, είχε συγκρουσθεί με ένα ιρανικό σκάφος και το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε δικαστική εντολή να το συλλάβει, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRINN επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.

Τo αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως έστειλε το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS McFaul για να απαντήσει σε έκκληση για βοήθεια από το Richmond Voyager στα ανοικτά της ακτής του Ομάν, στα διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε πως οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από το δεξαμενόπλοιο να σταματήσει και άνοιξαν πυρ, όμως το ιρανικό πολεμικό σκάφος έφυγε όταν έφθασε το McFaul.

Το Ιράν ανακοίνωσε πως η σύγκρουση του Richmond Voyager με ένα ιρανικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων ενώ το ιρανικό σκάφος έβαλε νερά, και πως το δεξαμενόπλοιο δεν σταμάτησε μετά τη σύγκρουση. Ο ιδιοκτήτης του ιρανικού πλοίου ζήτησε τη σύλληψη του δεξαμενοπλοίου, μετέδωσε το IRINN.

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, η οποία διαχειρίζεται το Richmond Voyager, ανακοίνωσε πως το πλήρωμά του είναι ασφαλές και πως το σκάφος συνεχίζει κανονικά τον πλου.

 

  • Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης – Στο ιρανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε η επιτετραμμένη της Βρετανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και ένα νέο καθεστώς που δίνει περισσότερες εξουσίες για να στοχοποιούνται οι Ιρανοί που λαμβάνουν τις αποφάσες για τις “εχθρικές τους ενέργειες” στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στο εξωτερικό.

Ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας, που κατεστάλη, ξέσπασε στο Ιράν μετά τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση, τον Σεπτέμβριο του 2022, της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στην Ισλαμική Δημοκρατία.

‘Εκτοτε, “το ιρανικό καθεστώς αύξησε θεαματικά τις απόπειρές του να φιμώσει το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο δεν περιορίστηκε ποτέ στην ιρανική επικράτεια”, δήλωσε ο επικεφαλής τη βρετανικής διπλωματίας Τζέιμς Κλέβερλι.

Η αντίδραση της Τεχεράνης δεν άργησε. Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε την ίδια ημέρα η επιτετραμμένη της Βρετανίας στην Τεχεράνη για να της επιδοθεί διαμαρτυρία για “καταστροφικές ενέργειες” μετά την ανακοίνωση του Λονδίνου για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε χθες ένα νέο καθεστώς κυρώσεων που θα δώσει στο Λονδίνο περισσότερη εξουσία να στοχεύει τους Ιρανούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τις “εχθρικές τους δραστηριότητες” στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο.

“Σε απάντηση στις καταστροφικές και παρεμβατικές ενέργειες και δηλώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ιζαμπέλ Μαρς, επιτετραμμένη της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών”, σύμφωνα με το Irna.

Το υπουργείο “θεώρησε τις δηλώσεις και τις θέσεις των βρετανικών αρχών καθώς και τις πρόσφατες κυρώσεις (…) ως παράνομη και παρεμβατική ενέργεια”, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το νέο καθεστώς κυρώσεων της Βρετανίας εισάγει νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πρόσωπα και οντότητες μπορούν να στοχοποιηθούν, κυρίως οι “δραστηριότητες του καθεστώτος που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως”, “η χρήση και η διάδοση ιρανικών όπλων και τεχνολογιών όπλων.

Οι κυρώσεις αυτές προστίθενται σε εκείνες που έχει ήδη λάβει το Λονδίνο για την καταστολή από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον θάνατο, τον Σεπτέμβριο του 2022, της Μαχσά Αμινί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις τους κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates – Λονδίνο, United Kingdom – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Τεχεράνη, Iran

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς: Η επανένωση της Κύπρου δεν πρέπει να αναβληθεί άλλο, δήλωσε η Τζούλι Φίσε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: