Μόνο η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ξεπέρασαν τον πήχυ του 2%: Απέναντι στη ρωσική απειλή, οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ εκτινάσσονται στα ύψη

epa10741919 Ukraine’s President Volodymyr Zelensky speaks as (L-R) Britain’s Prime Minister Rishi Sunak, German Chancellor Olaf Scholz, French President Emmanuel Macron, Japan’s Prime Minister Fumio Kishida, US President Joe Biden listen at a media conference to announce a ‘Joint Declaration of Support for Ukraine’by the G7 states and the EU during the NATO ?summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. EPA,VALDA KALNINA




Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε στις δυτικές δυνάμεις, ότι δεν έχουν ανοσία σε σύγκρουση υψηλής έντασης και ότι ήταν κακώς προετοιμασμένοι για αυτό, μετά από χρόνια περικοπής των αμυντικών προϋπολογισμών.

Τα παραάνω σημειώνει η εφημερίδα Les Echos, αναφερόμενη στην απόφαση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες.

Αναφέρεται, ότι το 2014,  έτος της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, μόνο τρεις χώρες της Συμμαχίας – Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα – ξεπέρασαν τον πήχη του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ το 2023 θα έπρεπε να είναι 11, με τη Γαλλία, από την πλευρά της, να εξακολουθεί να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μοιραίο όριο, που έχει θέσει η Συμμαχία.

«Θα υπάρξει κορύφωση των στρατιωτικών δαπανών από τις χώρες του ΝΑΤΟ το 2023-2024, με αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν το 30 έως 40%, οι οποίες είναι πραγματικά τεράστιες, όπως στην Πολωνία», αναφέρει ο Jean-Pierre Maulny, αναπληρωτής διευθυντής  του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (Iris).

«Πρόκειται για κορυφώσεις, που αντιστοιχούν σε εξαγορές, είτε για να αυξηθεί ο αριθμός των χωρητικοτήτων, με τον φόβο που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είτε για την αναπλήρωση των αποθεμάτων εξοπλισμού, που δόθηκαν στην Ουκρανία», εξηγεί ο ερευνητής.

Προσθέτει ότι ταυτόχρονα, ότι «η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια, καθώς την ημέρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, οι προϋπολογισμοί δεν θα είναι πλέον στα επίπεδα που βλέπουμε σήμερα.»

Καταλήγοντας, η εφημερίδα παρατηρεί, ότι ο  γερμανικός αμυντικός προϋπολογισμός, ο οποίος, για παράδειγμα, πλησιάζει το 2% του ΑΕΠ ενσωματώνοντας το «ειδικό ταμείο» των 100 δις ευρώ, που ανακοίνωσε ο Olaf Scholz για τον εκσυγχρονισμό των στρατευμάτων, παραμένει πολύ κάτω από το όριο που έχει θέσει η Συμμαχία, εάν  «εξαιρέσουμε» αυτό το ταμείο.

ΠΗΓΗ: Les Echos – Face à la menace russe, les dépenses militaires de l’Otan s’envolent

Ο Χαρδαλιάς από το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: «Η Ελλάδα πάντοτε στέκεται το πλευρό της Κύπρου, είμαστε δίπλα σας σε κάθε περίπτωση»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: