Κλείδωσε η εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ για 10 και 16 Σεπτεμβρίου: Τελικά απορρίφθηκε η πρόταση Σπίρτζη, Πολάκη και Τεμπονέρα

Η γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου μιλάει κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, για το θέμα της νέας ηγεσίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τελικά, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή παράταση μίας εβδομάδας για τις εσωκομματικές διαδικασίες και την εκλογή προέδρου.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, το Διαρκές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις στις 3 Σεπτεμβρίου αντί στις 25 Αυγούστου, με τον πρώτο γύρο της διαδίκασιας εκλογής προέδρου θα έχει ορισθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα πάει στη ΔΕΘ μόνο για ομιλία την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, η ΚΕ προέκρινε με πλειοψηφία και με ονομαστική ψηφοφορία την τελική και τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική, εισήγηση, της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου, η οποία συγκέντρωσε 160 ψήφους σύνολο 252 ψηφισάντων.

Η δεύτερη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την πτέρυγα των Σπίρτζη, Πολάκη και Τεμπονέρα και τέθηκε σε ψηφοφορία, ήθελε Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου έκτακτο Συνέδριο στις 24 Οκτωβρίου και εκλογή Προέδρου 26 Νοεμβρίου. Τελικά μειοψήφησε με 88 ψήφους ενώ καταγράφηκαν 2 παρών και 2 λευκά.

Στην απόφαση για το νέο χρονοδιάγραμμα ελήφθη υπόψη το επιχείρημα πολλών στελεχών, στην λογική που το διατύπωσε ο Νίκος Παππάς ζητώντας συμβιβαστική λύση, ότι δηλαδή οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου δεν προσφέρονται για εσωκομματικές διαδικασίες, λόγω θερινών αδειών.
Ωστόσο επεισοδιακή ήταν η διαδικασία της ψηφοφορίας διότι στην πρώτη που αφορούσε το χρονοδιάγραμμα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασε έντονα αμφισβητώντας το αποτέλεσμα που έδειχνε να κερδίζει η πρώτη πρόταση, λέγοντας πως στην ψηφοφορία συμμετείχαν και μη μέλη της ΚΕ. Τελικά το προεδρείο αποφάσισε να βγουν έξω όσοι δεν είναι μέλη και έτσι έπεσαν οι τόνοι.

Μια άλλη εξέλιξη ήταν η παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος με τον τρόπο αυτό εξέφρασε στην αντίθεση του στην διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, την οποία θεωρεί fast track.

Η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε με τον Χρήστο Σπίρτζη να ανακοινώνει την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος διαφωνώντας με την εισήγηση του οργάνου για εκλογή προέδρου στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος προτείνει την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτίων της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου. Στην ομιλία του είπε ότι «όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλλει στην ήττα, ακόμη κι αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας».

Στην παρέμβασή του στην ΚΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Μάλιστα αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Τσακαλώτου λέγοντας: «Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: