File Photo epa08345996 An aerial picture taken with a drone shows the construction site of the new apartments EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT
Τα επιτόκια αυξάνονται και πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν μπορούν πλέον να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Μήπως η επένδυση στην Πολωνία είναι μία εναλλακτική λύση;
Μονοκατοικία με κήπο, μοντέρνα διαρρύθμιση, 150 τετραγωνικά μέτρα και τιμή που δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Όλα αυτά στον οικισμό Κουνοβίτσε της Πολωνίας, μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο από τα γερμανοπολωνικά συνόρα και συγκεκριμένα την Φρανκφούρτη στον ποταμό Όντερ. «Ωστόσο, τέτοια ακίνητα έχουν γίνει πιο σπάνια», λέει ο κτηματομεσίτης Ντάβιντ Λις. Ο ίδιος μετράει ακόμα έξι στο Κουνοβίτσε. Πολλά έχουν ήδη πουληθεί.
Δύο δρόμους πιο κάτω, ο Λις σταματάει σε κάποιον που πρόλαβε να αγοράσει νωρίς. Μετά τη συνταξιοδότησή του, λέει ο 65χρονος ιδιοκτήτης, ο στόχος του ήταν πάντα νε μετακομίσει στην ύπαιθρο. «Αυτή η φύση, οι παπαρούνες, τα άλογα…» λέει με ενθουσιασμό. «Είναι ένα υπέροχο τοπίο». Για πολύ καιρό προσπαθούσε να βρει αυτή την ευτυχία στη Γερμανία, ειδικά στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου ή του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. «Αποταμιεύαμε μια ζωή», εξηγεί ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος. Ωστόσο, τελικά τα χρήματα δεν ήταν αρκετά.
Στην Πολωνία το οικόπεδο του εκτείνεται σε 1.600 τετραγωνικά μέτρα και ο χώρος κατοικίας σε 150 τετραγωνικά μέτρα. Όταν το αγόρασε δεν κόστιζε ούτε 200.000 ευρώ. «Λόγω της ανακαίνισης και μόνο, θα ήταν σίγουρα περίπου 50% ακριβότερο σήμερα», λέει ο Λις. Η περιοχή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, κάτι που επιβεβαιώνεται και με μια γρήγορη ματιά στη γειτονιά.
Ακριβά δάνεια, λίγες αποταμιεύσεις. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, η απόκτηση κατοικίας στη Γερμανία παραμένει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο για πολλούς. Στην Πολωνία μπορεί ακόμα να γίνει πραγματικότητα. Διότι,παρά τις αυξανόμενες τιμές, όλα εξακολουθούν να είναι λίγο φθηνότερα στη γειτονική χώρα.
«Ακόμα κι αν οι τιμές στην Πολωνία έχουν αυξηθεί, τα σπίτια και τα διαμερίσματα εξακολουθούν να είναι 20, 30 ή 40% φθηνότερα από εδώ», λέει ο Φλόριαν Κοχ, καθηγητής διαχείρισης ακινήτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Βερολίνο. Βέβαια η μετανάστευση από την Ουκρανία στην Πολωνία εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στη Γερμανία, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση και συνεπώς τις τιμές. Ωστόσο, «δεδομένων των διαφορών στα εισοδήματα, είναι απίθανο οι τιμές των ακινήτων στην Πολωνία και τη Γερμανία να εξισωθούν», λέει ο Κοχ. Και όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμών, οι άνθρωποι προσπαθούν να την αξιοποιήσουν. «Το ίδιο βλέπουμε και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές, όπως αυτή με τη Γαλλία», αναφέρει ο Κοχ.
Πάντως η απόκτηση ενός σπιτιού έχει επίσης γίνει λίγο πιο φθηνή στη Γερμανία. Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 23 ετών, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Κατά μέσο όρο κοστίζουν 6,8% λιγότερο σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων που κρατούσε χρόνια, υποχωρεί προς το παρόν.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχείς κρίσεις εξαντλούν την αγοραστική δύναμη των ενδιαφερομένων. Ο υψηλός πληθωρισμός άφησε το στίγμα του και σε ορισμένους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Τα δάνεια και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά πιο ακριβά σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. «Ένα συγκρίσιμο ακίνητο στην πολωνική πλευρά κοστίζει το πολύ τα δύο τρίτα της τιμής ενός ακινήτου στη γερμανική πλευρά των συνόρων», λέει ο Φρεντ Μάρο, δήμαρχος της συνοριακής πόλης Γκούμπεν στη Λουσατία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στο Γκούμπεν μειώθηκαν ελαφρώς. «Όπως ακριβώς και σε ολόκληρο το Βρανδεμβούργο», λέει ο Μάρο.
Συνεπώς υπάρχουν πλέον φθηνά ακίνητα στη γερμανική πλευρά των συνόρων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Γιατί λοιπόν να μετακομίσει κανείς σε μια ξένη χώρα; «Αυτό επίσης οφείλεται στις ενεργειακές προδιαγραφές (στη γερμανική πλευρά)», λέει ο Κοχ. Γενικά είναι πιο χαλαρά τα πράγματα στην Πολωνία. Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο – ειδικά αν το σπίτι που έχετε αγοράσει χρειάζεται ανακαίνιση.
Επιπλέον, γίνεται όλο και πιο εύκολο για τους Γερμανούς να μετακομίσουν στην Πολωνία, λέει ο μεσίτης Λις. «Μέχρι το 2016 χρειαζόταν ειδική άδεια από το υπουργείο ή ένας Πολωνός υπήκοος-αχυράνθρωπος, που θα ήταν εγγεγραμμένος ως ιδιοκτήτης του σπιτιού», λέει. Στο μεταξύ όμως οι Γερμανοί μπορούν να αγοράσουν υπό τους ίδιους όρους με τους Πολωνούς γείτονές τους. «Οι Γερμανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων αγοραστών στην Πολωνία εδώ και χρόνια, πίσω από τους Ουκρανούς».
Ακόμη και για τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου οικοπέδου η γραφειοκρατία παραμένει διαχειρίσιμη. Εκτός από το υπέροχο τοπίο και το πολύ πράσινο, αυτό που εκτιμά στο Κουνοβίτσε είναι ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στο Βερολίνο, λέει ο ίδιος. «Το να είμαστε κοντά στα σύνορα ήταν σημαντικό για εμάς», λέει. Είτε για ένα ραντεβού στον γιατρό, είτε για μία επίσκεψη στην οικογένεια, είναι εύκολο να επιστρέψει κανείς γρήγορα στην …παλιά του πατρίδα.
Πηγή dpa / Γιαν Κρίστοφ Φράιμποτ μέσω DW
Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE