Τελευταίοι σπασμοί του… θεριού: Μετά την παράδοση των «όπλων» ο Ερντογάν έβαλε σύμβουλό του να πει ότι «λόγω καλοκαιρινών διακοπών της Βουλής» μπορεί να αργήσει η επικύρωση ένταξης της Σουηδίας…

FILE PHOTO: Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον ο επικεφαλής σύμβουλό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Photo via Twitter@Akif Çağatay Kılıç @ackilic76




Η υπόσχεση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι μια ταχεία διαδικασία λόγω του προγράμματος του κοινοβουλίου, δήλωσε στο Nikkei Asia ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς είπε ότι μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο Ερντογάν θα καθίσει με τον εταίρο του  στον συνασπισμό [Μπαχτσελί] και στη συνέχεια θα στείλει τα έγγραφα επικύρωσης της Σουηδίας στο κοινοβούλιο.

  • “Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να το στείλει στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο Ακίφ Τσαγκάι Κιλίτς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τρίτη.

Ωστόσο, με το κοινοβούλιο να μπαίνει σε περίοδο διακοπών  την επόμενη εβδομάδα και τους βουλευτές να μην επιστρέφουν πριν από την νέα σύγκλησή της  την 1η Οκτωβρίου, θα είναι αγώνας ενάντια στον χρόνο για να γίνει η Σουηδία το 32ο μέλος της συμμαχίας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

“Δεν είναι σαν να πατάς ένα κουμπί και την επόμενη μέρα να γίνονται όλα. Υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία, επομένως δεν βλέπω να συμβαίνει αυτή την εβδομάδα”, είπε ο Κίλιτς.

Η διαδικασία επικύρωσης απαιτεί από τον Πρόεδρο να στείλει το πρωτόκολλο προσχώρησης στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί πρώτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Μετά την ψηφοφορία της επιτροπής θα τεθεί προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση. Μόλις επικυρωθεί, η απόφαση θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  • Τεχνικά, το κοινοβούλιο μπορεί να παρατείνει τη συνεδρίαση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου και τον ακροδεξιό εταίρο του στον συνασπισμό , το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος [Μπαχτσελί].

Αν και αναγνώρισε ότι η Σουηδία έχει καταβάλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τις λεγόμενες αντιτουρκικές ομάδες, ο Κιλίτς σημείωσε ότι η Άγκυρα ήλπιζε ότι η Στοκχόλμη θα έκανε περισσότερα.

«Έχουν εκπληρώσει ορισμένες απαιτήσεις στην τριμερή συμφωνία», είπε, δείχνοντας το Τριμερές Μνημόνιο 10 σημείων που υπέγραψαν η Τουρκία και οι προοπτικές του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία ενόψει της περσινής συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

  • «Υπάρχει ειλικρίνεια, αλλά υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι μια ολοκληρωμένη υπόθεση. «Γι’ αυτό λέμε ότι εναπόκειται στο κοινοβούλιο να εργαστεί γι’ αυτό, επειδή η δική μας ευθύνη, ως εκτελεστική εξουσία, είναι να το στείλουμε στο κοινοβούλιο».

Η πιο επίμαχη ρήτρα του περσινού τριμερούς μνημονίου όριζε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα παράσχουν υποστήριξη σε ομάδες που συνδέονται με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και μια ξεχωριστή οργάνωση που η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε το μνημόνιο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να «αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», αλλά αυτό δεν συνέβη στην κλίμακα που θα ήθελε να δει η Άγκυρα.

Η Τουρκία θα παρακολουθεί επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού συντονιστή του ΝΑΤΟ για την αντιτρομοκρατία, τον οποίο υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον Ερντογάν ως μέρος της συμφωνίας. Ο συντονιστής “είναι κάτι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μας”, είπε ο Κίλιτς.

“Δεν υπάρχει καλός τρομοκράτης. Οι τρομοκράτες είναι κακοί, χωρίς κανενός είδους “αν” και “αλλά”” και ένας συντονιστής μπορεί να βοηθήσει στη διάδοση αυτής της κατανόησης, είπε ο Κίλιτς.

Ο Κιλίτς δεν είπε εάν είχε δοθεί πρόσκληση στον Λευκό Οίκο στον Ερντογάν, αλλά είπε: «Υπάρχει βούληση να έχουμε στενότερες σχέσεις και από τις δύο πλευρές».

Οι δύο ηγέτες ενδέχεται επίσης να διερευνήσουν το ενδεχόμενο για άλλη μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Ερντογάν εξέπληξε πολλούς παρατηρητές όταν έριξε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση — ένα θέμα που είναι αδρανές εδώ και καιρό — στη λίστα επιθυμιών για τις διαπραγματεύσεις στη Σουηδία.

Ο Κιλίτς είπε ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια “αναβίωση” της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ότι υπάρχουν ορισμένα κεφάλαια που μπορούν να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των βίζα και της ενημέρωσης της τελωνειακής ένωσης.

«Το εμπόριο μας είναι 60% με την ΕΕ και γι’ αυτό θέλουμε επίσης να δούμε μια ανανέωση και μια καλύτερη ατμόσφαιρα με τους εταίρους μας στην ΕΕ», είπε.

“Η απελευθέρωση της βίζα έχει ήδη υποσχεθεί στην [Τουρκία]. Υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που λείπουν, επομένως είμαστε αρκετά έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτό”, είπε.

Με πληροφορίες από ΝΙΚΚΕΙ Asia

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: