Εν γνώσει του Λευκού Οίκου: Μυστικές συνομιλίες Αμερικανών πρώην αξιωματούχων με τον Σεργκέι Λαβρόφ για ειρήνευση στην Ουκρανία

FILE PHOTO: O Volodymyr Zelensky κα ο Joe Biden μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Κίεβο. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν ενέκρινε ούτε υποστήριξε μυστικές συναντήσεις που είχαν πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους Ρώσους για πιθανές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

Το αμερικανικό δίκτυο NBC News μετέδωσε ότι οι πρώην αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο, μαζί με τον Richard Haass, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ και απερχόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, και δύο πρώην βοηθούς του Λευκού Οίκου, τον Charles Kupchan και τον Thomas Graham.

Δεν είναι σαφές πόσο συχνά η ομάδα, η οποία περιλάμβανε και  πρώην αξιωματούχους του Πενταγώνου, είχε συζητήσεις με άλλους εξέχοντες Ρώσους που πιστεύεται ότι είναι κοντά στο Κρεμλίνο, ανέφερε το NBC News. Τουλάχιστον ένα μη κατονομαζόμενο μέλος της ομάδας ταξίδεψε στη Ρωσία , πρόσθεσε.

  • «Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενέκρινε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Και όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος αναφερόταν στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ που υπαγορεύει να μην συζητούνται πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου χωρίς τη συμμετοχή Ουκρανών αξιωματούχων.

  • Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στο Κίεβο, ώστε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι «να μπορούν να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος όταν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή».

Πρώην διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πρώην διπλωμάτες για τη διεξαγωγή άτυπων συζητήσεων  αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πιθανόν να οδηγούσαν σε πιο σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ο Λαβρόφ θα ήταν πολύ απίθανο να συναντήσει συνταξιούχους Αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός εάν είχαν κάποια σύνδεση με επίσημα κανάλια, πρόσθεσαν.

Ένας δυτικός πρώην αξιωματούχος είπε ότι γνώριζαν τις συνομιλίες, αλλά το καθεστώς τους ήταν ασαφές: «Αλλά ακόμα κι αν δεν εγκριθεί αυτή η επίσκεψη δείχνει ότι ορισμένοι «ρεαλιστές» στην Ουάσιγκτον θέλουν να κάνουν μια συμφωνία με τη Ρωσία για το κεφάλι της Ουκρανίας».

Ο Haass είναι πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μόλις παραιτήθηκε από επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων μετά από δύο δεκαετίες. Έχει χαρακτηριστεί ως «ο κοσμήτορας» του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής.

Σε μια ανάρτηση στο Substack την Παρασκευή, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε να προσφέρει λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες επαφές έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν τηρούνται εμπιστευτικές. Υπερασπίστηκε επίσης τον εαυτό του ενάντια στις «αποκρουστικές, ad hominem επιθέσεις» και υποστήριξε ότι η παρέμβαση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση της Ουκρανίας.

  • «Δεδομένου ότι δεν είναι επίσημες συναντήσεις, οι συμμετέχοντες συχνά αισθάνονται πιο άνετα να μιλούν με ειλικρίνεια και να δοκιμάζουν νέες ιδέες ή προτάσεις», έγραψε ο Haass. «Τέτοιες συναντήσεις είναι συνομιλίες, όχι διαπραγματεύσεις. Οι εμπλεκόμενοι μιλούν για τον εαυτό τους, όχι για κανένα ίδρυμα με το οποίο μπορεί να συνδέονται, και σίγουρα όχι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενημερώνονται για το τι συμβαίνει».

Ο Haass σημείωσε ότι υπήρξε «ισχυρός και ένθερμος επικριτής» του αδικαιολόγητου πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρικτής της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ. Αναγνώρισε επίσης ότι συνέγραψε ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι θα προταθεί κατάπαυση του πυρός στο τέλος της τρέχουσας περιόδου μαχών, εάν η Ουκρανία δεν μπορέσει να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Πρόσθεσε: «Τα ενδιαφέροντα νέα είναι ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας, νηφάλια από το πόσο δύσκολη και δαπανηρή αποδεικνύεται η αντεπίθεση, φαίνεται να σκέφτεται την εισαγωγή μιας διπλωματικής διάστασης που λείπει σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουση.

«Ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας μπορεί να το λάβουν υπόψη πριν απορρίψουν απροσδόκητα οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης διπλωματικών επιλογών. Η διπλωματία δεν είναι μια χάρη που δίνεται σε μια άλλη πλευρά, αλλά ένα εργαλείο του οποίου η χρήση θα πρέπει να σταθμίζεται έναντι άλλων επιλογών για την προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής».

  • Το NBC News, επικαλούμενο έξι άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, είπε ότι οι συνομιλίες είχαν ως στόχο να θέσουν τα θεμέλια για πιθανές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Επικαλείται δύο πηγές που ανέφεραν ότι οι συζητήσεις έγιναν εν γνώσει της κυβέρνησης, αλλά όχι υπό την καθοδήγησή της, και ότι όσοι συνάντησαν τον Λαβρόφ ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο στη συνέχεια.

  • Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε επίσης στο CBS News ότι η κυβέρνηση γνώριζε τις ανεπίσημες συζητήσεις.

«Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι αυτές οι συζητήσεις δεν ενθαρρύνθηκαν ούτε προκλήθηκαν από εμάς και δεν τις υποστηρίξαμε με κανέναν ενεργό τρόπο», συνέχισε. «Όπως είπε ο πρόεδρος, τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

  • Πρώην αξιωματούχοι έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε επεμβάσεις «track two» στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Κορέα και άλλα πλαίσια με ανάμεικτα αποτελέσματα.

Οι αναλυτές εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τον καθορισμό παραμέτρων για το είδος της διαπραγμάτευσης που θα είναι το αναπόφευκτο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Ο Philip Crowley, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε : «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο εδώ είναι η συμμετοχή του Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ έχει αξιοπιστία και είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να έχουν μια έμμεση συνομιλία, χωρίς να παραβιάζουν το πνεύμα της υπόσχεσής τους ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις χωρίς την Ουκρανία.

«Είναι τουλάχιστον ένας τρόπος να αποκτήσουμε κάποια ιδέα για το πόση ευελιξία υπάρχει στη ρωσική πλευρά και το γεγονός ότι είναι με πρώην αξιωματούχους σημαίνει ότι η διοίκηση ενημερώνεται από αυτήν, αλλά μπορεί επίσης να την κρατήσει σε απόσταση αναπνοής. ”

Αλλά τα νέα των συνομιλιών προκάλεσαν διχασμό στο κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, με ορισμένους επικριτές να υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια των πρώην διπλωματών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ουκρανική κυβέρνηση και να δώσει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν απεγνωσμένα μια συμφωνία.

  • Ο Rajan Menon , διευθυντής του μεγάλου προγράμματος στρατηγικής στο thinktank Defense Priorities, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ουκρανία τρεις φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, είπε: «Πολλοί από τους ανθρώπους που είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν υποστηρίξει ότι πρόκειται για προδοσία και μαχαίρι στην πλάτη .

«Πιστεύω πραγματικά ότι οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν πίσω και να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να καταλάβουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και πρόκειται να παράσχουν άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια στο τελευταίο πακέτο, που είναι περίπου 10 φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα έχει παράσχει.

«Επομένως, ενώ οι υποστηρικτές της Ουκρανίας σε αυτή τη χώρα μπορεί να είναι εξαγριωμένοι, η ουκρανική κυβέρνηση θα ήταν καλό να πει απλώς, γνωρίζουμε ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ ιδιωτών και του Λαβρόφ. Ωστόσο, ασχολούμαστε με την κυβέρνηση Μπάιντεν και είμαστε σίγουροι για την υποστήριξή τους».

Με πληροφορίες από The Guardian

Γιατί ο Πριγκόζιν είναι ακόμη ελεύθερος; Ο Πούτιν φοβάται πως τα όπλα των σκοτεινών Ρώσων πρακτόρων αντί για το αφεντικό της Wagner μπορεί να στοχεύσουν τον ίδιο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: