Η φρεγάτα Κίμων τον Σεπτέμβριο θα εξέλθει της δεξαμενής και θα πέσει στο νερό για να συνεχιστούν οι εργασίες και να εκκινήσουν και οι δοκιμές. Πηγή εικόνας: Naval Group
TΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Είναι η φρεγάτα με τα 32 κελιά και τους αντίστοιχους πυραύλους Aster 30 που δημιουργούν όλες τις συνθήκες ώστε να μην πλησιάζει εχθρικό αεροσκάφος.
Μάλιστα όλες οι δομικές σε επίπεδο ΝΑΤΟ έχουν δείξει ότι οι πύραυλοι που έχει επιλέξει το πολεμικό ναυτικό για τις νέες φρεγάτες του,
είναι αυτό που λέγεται «one shot one kill».
Η φρεγάτα που θα φέρει το όνομα «Φορμίων» είναι η τρίτη που θα παραλάβει το πολεμικό ναυτικό περίπου σε 3 χρόνια από σήμερα, το 2026. Και αυτές τις ώρες της Τετάρτης, στο ναυπηγείο του Λοριάντ στη βοριοδυτική Γαλλία η κοπή του πρώτου ελάσματος σηματοδοτεί και την έναρξη της κατασκευής του πλοίου.
Παράλληλα στο ναυπηγείο μετά από αυτή την κίνηση ουσιαστικά «χτίζονται» παράλληλα και οι τρεις φρεγάτες που αποφασίστηκε ν’ αγοραστούν από την Γαλλία, την στιγμή που παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα ν’ αποφασίσει το επόμενο εξελικτικό βήμα για τον στόλο που είναι η απόκτηση κορβετών.
Πάντως το γεγονός ότι τα γαλλικά ναυπηγεία «τρέχουν» με ιδιαίτερη ταχύτητα τα προγράμματα που έχουν αναλάβει σημαίνει ότι θα δημιουργούν οι συνθήκες εκείνες όπου οι φρεγάτες «Κίμων», «Νέαρχος» και «Φορμίων» δεν αποκλείεται να βρεθούν πολύ πιο σύντονα στα ελληνικά χέρια.
Οι εργασίες στην πρώτη φρεγάτα «Κίμων» είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δεξαμενισμός της και να πέσει στο νερό ώστε να συνεχιστούν εκεί οι εργασίες στο εσωτερικό του πλοίου και το καλοκαίρι του 2024 να ξεκινήσουν και οι πρώτες εν πλω δοκιμές.
Αλλά και τα σύγχρονα συστήματα που φέρει η φρεγάτα «Κίμων» δοκιμάζονται και αυτά σε κάθε βήμα που γίνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Ο ιστός της φρεγάτας έχει κατασκευαστεί και εκεί τοποθετήθηκαν οι αισθητήρες.
Οι δοκιμές του PSIM με τα πάνελ του ραντάρ Sea Fire των 300 και πλέον χλμ είναι κι αυτές προ των πυλών και μάλιστα παρουσία του ελληνικού κλιμακίου του Λοριάν που καθημερινά συνεργάζεται με τους Γάλλους.
Και από την στιγμή που ο «Κίμων» θα πέσει στο νερό, μετά από μικρό χρονικό διάστημα θα «κουμπώσει» στο μέσω του καραβιού ο πύργος με το ραντάρ, τους αισθητήρες και ότι νέο τεχνολογικά έχει να επιδείξει η γαλλική έρευνα.
Την ίδια στιγμή στην φάση κατασκευής των blocks βρίσκεται η Νο2 φρεγάτα «Νέαρχος», η οποία όταν ολοκληρωθεί και φύγει από την δεξαμενή η φρεγάτα «Κίμων» θα είναι αυτή που θα πάρει την θέση της στο dry dock.
Η ισχυρή φρεγάτα «Φορμίων» αφού ξεκινήσουν να χτίζονται τα πρώτα blocks, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται σε άλλο σημείο του ναυπηγείου.
Στην δεξαμενή αυτή όταν ολοκληρωθεί και η φρεγάτα «Νέαρχος», θέση θα λάβει η Νο2 Belh@rra για λογαριασμό του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.
Και αμέσως μετά θα μετακινηθεί εκεί υπό κατασκευή φρεγάτα «Φορμίων».
Και μπορεί να τρέχουν τα προγράμματα της Γαλλίας και της Ελλάδας για τις ψηφιακές φρεγάτες FDI ή Belh@rra όπως συνηθίσαμε να τις αποκαλούμε, όμως το θέμα της 4 ης φρεγάτας παραμένει ως μια εκκρεμότητα.
Πολύ πρόσφατα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής άμυνας είχε κάνει λόγο για 3+1 φρεγάτες.
Ωστόσο κύκλοι του υπουργού ξεκαθάριζαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις προς το παρόν.
Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι επαναλαμβάνουν ότι μπορεί η περίοδος για την 4 η φρεγάτα και την ενεργοποίηση προαίρεσης να έχει λήξει στα χαρτιά, όμως καλούν την ελληνική πλευρά να συνομιλήσουν και να αποφασίσουν ποιο κι αν θα υπάρξει επόμενο βήμα ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE