Άμεση η ανάγκη δημοσίευσης όλων των τόμων του περίφημου «Φακέλου της Κύπρου»: Η Βουλή των Ελλήνων να συμβάλλει στην ανάδειξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Δημοσιεύουμε την επιστολή που έστειλε η δικηγόρος κ. Ελένη Μαρτσούκου, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Ζητά τη δημοσίευση όλων των τόμων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων 1986-1988 (για τον Φάκελο της Κύπρου).

Ακολουθεί η επιστολή με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2023:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Απευθύνομαι σε σας ανήμερα της αποκαταστάσεως της δημοκρατίας στην Ελλάδα για ένα σημαντικώτατο θέμα. Η δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το τίμημα παραμένει ότι, 49 χρόνια μετά, σχεδόν το ήμισυ της Κύπρου τελεί υπό τουρκική κατοχή.

Το έτος 1986 η Βουλή των Ελλήνων συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή για το πραξικόπημα και την πρώτη τουρκική εισβολή η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της το 1988 συντάσσοντας μάλιστα πόρισμα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα έτος 2023, 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και 35 χρόνια μετά το πέρας της Εξεταστικής Επιτροπής, έχουν δημοσιευτεί μόνο 10 από τους 38 ή 40 τόμους με τα πρακτικά αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής και έχουν αναρτηθεί ως «Φάκελος της Κύπρου» στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Διάβασα και τους δέκα τόμους και θεωρώ ότι αποτελούν το πολυτιμώτερο υλικό που έχουμε για αυτά τα τραγικώτατα γεγονότα. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην Εξεταστική ήταν φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί των γεγονότων ή άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτά.

Διαβάζοντας κανείς  όλες τις καταθέσεις αποκτά όσο γίνεται πληρέστερη και ακριβέστερη εικόνα για την αλήθεια, τί ακριβώς έγινε, πώς, ποιοί και γιατί. Ακόμη και όταν οι μαρτυρίες δεν είναι απλώς συμπληρωματικές αλλά αλληλοαναιρούμενες, μία κριτική ανάγνωση και σύγκρισή τους συμβάλλει στην εξιχνίαση της ιστορικής αλήθειας.

Ωστόσο, αν η δημοσίευση των πρακτικών συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί. Αν παρέλθουν, ας υποθέσουμε εκατό χρόνια από το 1974, η δημοσίευση θα έχει απλώς ιστορικό ενδιαφέρον.

Θεωρώ ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα θύματα της τουρκικής εισβολής και για όσους τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου αλλά για τη μνήμη όσων τότε σκοτώθηκαν, να δημοσιευτούν μέχρι το αργότερο τον Ιούλιο του 2024, όταν θα συμπληρώνεται πεντηκονταετία από το 1974, όλοι οι υπόλοιποι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλλει κατά τον βέλτιστο τρόπο στην ανάδειξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας. Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης του συνόλου των πρακτικών μέχρι του χρόνου τέτοιον καιρό θα είναι εθνικά επωφελής πολλαπλώς, κατά το «γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς».

Καταλαβαίνω ότι οι ανθρώπινοι πόροι της Βουλής των Ελλήνων μπορεί να είναι περιορισμένοι, γι’ αυτό και η ίδια και άλλοι που γνωρίζω προσωπικά, διαθέτουμε τους εαυτούς μας να εργαστούμε άοκνα ως εθελοντές γι’ αυτόν τον σκοπό, υπό την καθοδήγησή σας.

Αναμένοντας τη θετική απάντησή σας, διατελώ

Μετά τιμής
Ελένη Μαρτσούκου
Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πέρασαν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης: «Πικρό φάρμακο» για τους Τούρκους, ο Ερντογάν κάνει προσπάθεια «κάτω από την επιφάνεια» για την αναθεώρηση της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: