Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει πια στον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης δεν κρατάει… Ομπρέλα: Μόνον Τζάκρη – Κεδίκογλου και Τσακαλώτος διεσώθησαν από το ναυάγιο

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κάνει δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, Αθήνα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Από το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τις ηχηρές μετεγγραφές των προηγούμενων ετών μόλις δυο διεσώθησαν στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και δεν τους λες και… πρωτοκλασσάτα ονόματα: Θεοδώρα Τζάκρη και Συμεών Κεδίκογλου θα είναι βουλευτές σε αντίθεση με πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Προφανώς αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη νέα μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας από τη στιγμή που έλυσε το… υπαρξιακό πρόβλημα της παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος παρότι υπέστη την 4η μείζονα ήττα μέσα σε 4 χρόνια έχει πολλά να σκεφτεί.

Βάζοντας ως νέο όριο τις ευρωεκλογές του 2024 γνωρίζει πολύ καλά πως αν περάσει τον πήχη από κάτω τότε θα είναι πολύ δύσκολο να μεταθέσει και πάλι…

Οι συμπληγάδες του Αλέξη Τσίπρα

Ο χρόνος που θα περάσει, από σήμερα κι όλας, δεν θα είναι ανέφελος. Τα σύννεφα είναι βαριά και το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος.

Αυτό όμως δεν το οποίο δεν γνωρίζει με ακρίβεια είναι οι επόμενες κινήσεις του καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε συμπληγάδες. Έχει φυσικά το πλαίσιο αλλά η τελική του τακτική θα εξαρτηθεί και από το εύρος των εσωκομματικών αντιδράσεων.

Δημόσια κανείς δεν τον αμφισβητεί παρότι αρκετά από τα μέλη της αποκαλούμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του χρεώνουν σημαντικές ευθύνες για την πορεία της τετραετίας, τις επιλογές προσώπων και την εκλογική στρατηγική.’

Βέβαια και αυτό το όχι και τόσο συμπαγές κομμάτι έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα καθώς από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του μόνον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι μέλος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, για να αναφερθούμε στα «ηγετικά« στελέχη της Ομπρέλας, δεν θα είναι στη Βουλή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και εκτός κομματικών διαδικασιών.

Τι είναι γνωστό αυτή τη στιγμή

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να ζητήσει την επαναβεβαίωση της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις διατάξεις του καταστατικού του.

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν θα υπάρχει άλλος υποψήφιος στην εκλογική διαδικασία που θα έχει αναφορά με καθολική ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προφανώς έχει λιγότερη σημασία από το ποια θα είναι τα μέλη της νέας κεντρικής επιτροπής που θα εκλεγούν με την ίδια διαδικασία. Εκεί θα δοθεί η μάχη των τάσεων και φυσικά των προσώπων.

Τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, όπως φέρεται να επιθυμεί αρχικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και αρκετοί από τους στενούς του συνεργάτες.

Μάλιστα η Ομπρέλα φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι η στάση της θα εξαρτηθεί από τις τελικές εισηγήσεις του κ. Τσίπρα στα όργανα. Ειδικότερα, επιθυμούν να προηγηθεί πρώτα το συνέδριο του κόμματος για το οποίο προτείνουν το φθινόπωρο.

Αυτό φαίνεται να το απορρίπτει ο Αλέξης Τσίπρας που εικάζεται ότι θα προτείνει προκήρυξη του συνεδρίου τον Οκτώβριο, προσυνεδριακό διάλογο πολλών μηνών και συνέδριο τον Ιανουάριο, ενόψει και των ευρωεκλογών του επόμενου Μαΐου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, ίσως όχι τόσο εύκολα,σε συνεδριάσεις αρχικώς του Εκτελεστικού Γραφείου, της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Τα αίτια της ήττας

Αυτό που πάντως που αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες τριβές είναι ο καταλογισμός των ευθυνών για τη νέα, διπλή, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως αν και αποφεύχθηκε ο κίνδυνος της κατάρρευσης «έχουμε υποστεί μία σοβαρή εκλογική ήττα». Ακολούθως αναφέρθηκε στην ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων και μάλιστα το ένα εξ αυτών έχει φασιστικές προεκτάσεις για να σχολιάσει πως ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο. Άσκησε κριτική στη ΝΔ γιατί η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη «όχι μόνο αποδείχτηκε κενό γράμμα αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά» και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της Δημοκρατίας πρέπει να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

Τι πρέπει να αλλάξει

Από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας δεν είναι προφανές ότι όλα τα στελέχη του κόμματος έχει κοινή αντίληψη για τα αίτια της ήττας αλλά κυρίως για τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ανάταξη επιρροής στην κοινωνία αλλά και εκλογικών ποσοστών.

Οι πρώτες «διαρροές» από την Κουμουνδούρου είναι γενικόλογες και επιδέχονται πολλών ερμηνειών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει και ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει

  • να προχωρήσει σε γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές
  • να συναντηθεί με τις αξίες της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της κοινωνικής ευθύνης
  • να ανανεώσει τολμηρά το στελεχικό του δυναμικό
  • να βάλει τέλος σε νοοτροπίες που κόστισαν ακριβά
  • να αντεπεξέλθει στον ρόλο που τού επεφύλαξαν οι πολίτες
  • να επιστρέψει δυναμικά για τις ευρωεκλογές έχοντας ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή του.

Όλα τα παραπάνω δεν απαντούν όμως σε ερωτήματα όπως αν το εκλογικό σώμα τιμώρησε, όπως πιστεύουν ορισμένοι, την προηγούμενη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολιτευτική του τακτική την προηγούμενη τετραετία ή το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Ποια είναι η ποσόστωση και ποιο θα πρέπει να είναι το νέο μίγμα. Αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τις θέσεις του για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τις αμυντικές δαπάνες και πολλά άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Οι απαντήσεις είναι πρωτίστως στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όμως γνωρίζει πλέον ότι ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να… επιστρέψει αν στις ευρωεκλογές οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θεαματικά βελτιωμένες, με τρόπο που να του δίνει αυταπόδεικτα παράταση… ζωής και καθαρό τοπίο να κάνει την τελευταία του προσπάθεια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που κανονικά θα γίνουν τον Ιούνιο του 2027.

Παρών στην επόμενη ημέρα δηλώνει ο βαριά ηττημένος Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου και μελών της Κ.Ε. “τραυματισμένο” στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: