FILE PHOTO People ride a self-service e-scooter in Paris, France, EPA/YOAN VALAT
Η τρίτη έκδοση του βαρόμετρου «Οι εθισμοί και οι συνέπειές τους στους νέους», που δημοσιεύτηκε αυτή τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, κάνει έναν απολογισμό της κατανάλωσης εθιστικών ουσιών, της χρήσης οθονών και της επικίνδυνης συμπεριφοράς σε νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με το Ινστιτούτο Ipsos, σε συνεννόηση με μια ομάδα ειδικών που αποτελείται από ψυχολόγους, εξαρτησιολόγους και τη ΦΑΓΕ (Ομοσπονδία Γενικών Φοιτητικών Συλλόγων), η αρνητική συμπεριφορά των νέων σταθεροποιείται σε σύγκριση με δύο προηγούμενες εκδόσεις. Ωστόσο, παραμένουν καλά εδραιωμένες και έχουν ανησυχητικές συνέπειες.
Σχεδόν έξι στους δέκα νέους έχουν ήδη χάσει τον έλεγχο του εαυτού τους τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες λόγω της κατανάλωσης ουσιών, συμπεριλαμβανομένου του 54% σε σημείο να μην γνωρίζουν τι έκαναν. Το 78% των τακτικών χρηστών αναφέρει ότι έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού του λόγω χρήσης ουσιών. Απώλεια ελέγχου προκαλείται επίσης από τις οθόνες: αυτό αφορά τουλάχιστον μία φορά φέτος το 70% των νέων και τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερους από τους μισούς νέους. Από αυτούς, το 61% έχασε την αίσθηση του χρόνου και το 47% είχε προβλήματα με τον ύπνο.
Οι νέοι που ερωτήθηκαν εξέφρασαν την επιθυμία να διασκεδάσουν για να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους (40% των καταναλωτών αλκοόλ, 45% των χρηστών οθόνης). Αναφέρουν όμως και την ανάγκη να καταπολεμήσουμε το άγχος (28% των χρηστών αλκοόλ και 43% των χρηστών οθόνης) και να νιώθουμε καλά (22% των χρηστών αλκοόλ και 28% των χρηστών οθόνης). Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, αυτές οι αναλογίες είναι το «σημάδι ότι η κρίση υγείας έχει αποδυναμώσει τους νέους Γάλλους και ότι η αδιαθεσία τους είναι ακόμα παρούσα».
Αυτές οι συμπεριφορές προκαλούν σημαντικές δυσκολίες στη ζωή των νέων. Το 73% από αυτούς δηλώνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, δυσφορία ή συγκεκριμένες δυσκολίες που σχετίζονται με την κατανάλωση ουσιών ή οθονών. Σε περισσότερες από το ένα τρίτο των περιπτώσεων, η κατανάλωση προκάλεσε επεισόδια σχολικής ή επαγγελματικής αποτυχίας. Σχεδόν ένας στους τρεις καταναλωτές λέει ότι είχε οικονομικές δυσκολίες. Το ένα τέταρτο των καταναλωτών λένε ότι είχαν σεξουαλικά προβλήματα, καθώς και σκέψεις αυτοκτονίας ή βίαιη συμπεριφορά προς τον εαυτό τους.
Η χρήση ουσιών και οθονών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και των άλλων στο δρόμο. Τέσσερις στους πέντε νέους έχουν ήδη υιοθετήσει επικίνδυνη συμπεριφορά όταν ταξιδεύουν λόγω της κατανάλωσής τους. Το 30% των χρηστών σκούτερ παραδέχονται ότι παρακολούθησαν μια σειρά στο τηλέφωνό τους ενώ οδηγούσαν. Δύο στους τρεις νέους έχουν ήδη τηλεφωνήσει, έχουν λάβει μέρος σε τηλεφωνικές συναντήσεις για δουλειά, έχουν στείλει ή διαβάσει μηνύματα, έχουν παρακολουθήσει ταινίες ή σειρές, έχουν παίξει παιχνίδια ή συμβουλεύονται κοινωνικά δίκτυα ενώ ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή σκούτερ ή με ποδήλατο. Το 38% από αυτούς μάλιστα λένε ότι το κάνουν συχνά.
Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE