Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν (Α) στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία via Προεδρία της ΚΔ, @CYpresidency
Ικανοποιημένος για την αναφορά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) «να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια» των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή.
Σε σχέση με την πρόταση του για διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, σημείωσε ότι λόγω της πρότασης αυτής υπάρχει η αναφορά στο προσχέδιο για εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Όπως σημείωσε, τα κράτη μέλη «βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μιας προσωπικότητας» στο Κυπριακό, και «για αυτό το λόγο υπάρχει και στα συμπεράσματα η αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας, και τώρα στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα πως το γεύμα των ηγετών με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία, και λόγω του ότι στις διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο αναμένεται να συζητηθεί όχι μόνο το θέμα της ένταξης της Σουηδίας, αλλά και το Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια σημαντική σύνοδο εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συζήτηση που θα γίνει για θέματα μετανάστευσης καθώς και στο γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως είπε, το θέμα της μετανάστευσης είναι σημαντικό «όχι μόνο λόγω του τραγικού γεγονότος που είδαμε πρόσφατα, αλλά και το ότι λόγω της καλοκαιρινής περιόδου έχουμε μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο».
Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που υπήρξαν σε επίπεδο ΕΕ, και ειδικότερα στη συμφωνία των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης όσον αφορά πρόνοιες του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
«Αναμένουμε να περάσει σύντομα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τυνησία «είναι ένα καλό παράδειγμα στο οποίο πρέπει να χτίσουμε, αλλά πρέπει να κινηθούμε αμέσως».
Αναφορικά με το γεύμα εργασίας των ηγετών με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως για την Κύπρο η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά λόγω των συναντήσεων που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου με τον Τούρκο Πρόεδρο.
«Από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, σίγουρα η ένταξη της Σουηδίας είναι το πιο σημαντικό θέμα, αλλά είναι και η προσπάθεια που γίνεται για επανέναρξη των συνομιλιών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έναν ενεργότερο ρόλο» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «σε συνέχεια της δικής μας πρωτοβουλίας, αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεισφέρει σε όλα τα στάδια και στην προσπάθεια σήμερα για σπάσιμο του αδιεξόδου, αλλά και μετά την έναρξη των συνομιλιών», καθώς και για το γεγονός ότι στα συμπεράσματα υπάρχει και σχετική αναφορά για τα ευρωτουρκικά.
«Ήταν κάτι που επιδιώξαμε να υπάρξει αυτή η σύνδεση, και ελπίζουμε να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών» σημείωσε.
Επανέλαβε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το πρώτο ορόσημο σε αυτή τη συζήτηση, με το δεύτερο να είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ και το τρίτο να είναι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.
«Είμαστε σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να συγχρονιστούν όλες οι ενέργειες για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών» όπως είπε.
Κληθείς να σχολιάσει πού εντάσσεται η πρότασή του για απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό στο λεκτικό που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλα τα κράτη μέλη» καθώς «βλέπουν την προστιθέμενη αξία του διορισμού μιας προσωπικότητας».
«Εξάλλου, για αυτό τον λόγο υπάρχει και στα συμπεράσματα η αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εμπλακεί σε όλα τα στάδια της προσπάθειας, και τώρα στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στην επανέναρξη των συνομιλιών, ακριβώς για να υπάρξει αυτός ο συγχρονισμός, γιατί σχετίζεται και με τις επαφές που θα γίνουν με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία» συνέχισε.
Δηλώσεις Προέδρου της 🇨🇾 Δημοκρατίας @Christodulides κατά την άφιξή του στο @EUCouncil για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. pic.twitter.com/B8zs4uciA9
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) June 29, 2023
«Αρχίσαμε τις συζητήσεις, όπως είπα και επί συγκεκριμένων ονομάτων και ελπίζουμε να δημιουργηθούν τα δεδομένα, έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε και συγκεκριμένη ανακοίνωση για την εν λόγω προσωπικότητα» πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε τέλος στην ενημέρωση στην οποία θα προβεί στο πλαίσιο της συνόδου προς τους ομολόγους του για τις προσπάθειες για το Κυπριακό, και πρόσθεσε πως την Τετάρτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, οι οποίες ήταν συνέχεια συναντήσεων που είχε μαζί τους.
«Γνωρίζουμε ότι και οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία. Συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν, θα συναντηθούν και στη Λιθουανία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως επρόκειτο να συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και θα ενημερώσει για τις επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Πρόσφατα υπήρξε μια σύνοδος στη Γαλλία που οργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος που ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ήταν παρών και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ακριβώς και αυτή η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες» κατέληξε.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE