Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος μπασίστας που μίλησε στην ψυχή του μέσου Ιταλού: Ποδόσφαιρο, πάρτι, χρήμα και… Καβαλερία Ρουστικάνα [videos]

FILE PHOTO Italian former prime minister Silvio Berlusconi EPA/ANGELO CARCONI




Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν μια αμφιλεγόμενη αλλά σίγουρα χαρισματική προσωπικότητα. Αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, ορκίστηκε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας (1994-1995, 2001-2006, 2008-2011) και η συνολική θητεία των 9 ετών στο αξίωμα τον καθιστά τον μακροβιότερο μεταπολεμικό πρωθυπουργό της Ιταλίας και τον τρίτο μακροβιότερο μετά την ιταλική ενοποίηση, μετά τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον Τζιοβάνι Τζιολίτι.

Στα 86 χρόνια της ζωής του, ο Μπερλουσκόνι πρόλαβε κα είδε αλλά και έκανε πολλά. Αλλά κυρίως κατάλαβε με απόλυτη σαφήνεια την ψυχή του μέσου Ιταλού, καθώς ήταν αρχικά ένας από αυτούς. Πριν εξελιχθεί φυσικά στην πορεία της οικονομικής και πολιτικής του διαδρομής.

Ανέβηκε στο οικονομικό παρασκήνιο της Ιταλίας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αφού επηρεάστηκε και βοηθήθηκε από τον Ιταλό πολιτικό Πιερσάντι Ματαρέλα όσο και από την τραγουδίστρια Έλενα Ζαγκόρσκαγια. Ήταν ο κύριος μέτοχος της Mediaset και ιδιοκτήτης της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΚ Μίλαν από το 1986 έως το 2017.

Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία

Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του σε κολλέγιο των Σαλισιανών, ο Μπερλουσκόνι σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1961, με μια διατριβή σχετικά με τις νομικές πτυχές της διαφήμισης.

Δεν χρειάστηκε να υπηρετήσει την καθιερωμένη μονοετή θητεία στον ιταλικό στρατό που ήταν υποχρεωτική εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών, ήταν μπασίστας σε ένα συγκρότημα που σχηματίστηκε με τον σημερινό πρόεδρο της Mediaset και ερασιτέχνη πιανίστα Fedele Confalonieri και περιστασιακά εμφανιζόταν ως κροίσος σε κρουαζιερόπλοια.

Στην μετέπειτα ζωή του, έγραψε τον ύμνο της A.C. Milan με τον Ιταλό μουσικό παραγωγό και ποπ τραγουδιστή Tony Renis και τον ύμνο της Forza Italia με τον σκηνοθέτη της όπερας Renato Serio. Με τον Ναπολιτάνο τραγουδιστή Mariano Apicella, έγραψε δύο άλμπουμ με ναπολιτάνικα τραγούδια: Meglio ‘na canzone το 2003 και L’ultimo amore το 2006.

Το 1965, ο Μπερλουσκόνι παντρεύτηκε την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’Όλιο και απέκτησαν δύο παιδιά: Μέχρι το 1980, ο Μπερλουσκόνι είχε συνάψει σχέση με την ηθοποιό Βερόνικα Λάριο (κατά κόσμον Μίριαμ Μπαρτολίνι), με την οποία απέκτησε στη συνέχεια τρία παιδιά: την Μπάρμπαρα (γεννηθείσα το 1984), την Ελεονόρα (γεννηθείσα το 1986) και τον Λουίτζι (γεννηθείς το 1988).

Πήρε διαζύγιο από την Νταλ’Όλιο το 1985 και παντρεύτηκε την Λάριο το 1990. Μέχρι τότε, ο Μπερλουσκόνι ήταν γνωστός επιχειρηματίας και ο γάμος του ήταν ένα αξιοσημείωτο κοινωνικό γεγονός. Ένας από τους κουμπάρους του ήταν ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τον Μάιο του 2009, η Λάριο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2012, ο Μπερλουσκόνι διατάχθηκε να πληρώνει στην πρώην σύζυγό του Βερόνικα Λάριο 48 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε διακανονισμό διαζυγίου που κατατέθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά μπορούσε να κρατήσει το σπίτι των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο ζουν με τα τρία τους παιδιά.

Τον Απρίλιο του 2017, ο Μπερλουσκόνι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που προωθούσε μια χορτοφαγική πασχαλινή εκστρατεία. Τον έδειχναν να αγκαλιάζει αρνιά που είχε υιοθετήσει για να τα σώσει από τη σφαγή για την παραδοσιακή γιορτή της Κυριακής του Πάσχα- δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αν ο ίδιος είναι χορτοφάγος.

Επιχειρηματική καριέρα

Το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου. Στη 10ετία του ’70 επιχειρεί τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς. Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος γίνεται ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Στη συνέχεια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκτά τον μεγαλύτερο εκδοτικό ιταλικό οίκο το γνωστό «Μονταντόρι» και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «Ιλ Τζιορνάλε», ενώ ακόμη άλλες 150 περίπου εταιρείες περιέχονται κάτω από τον έλεγχο της «Fininvest», της μητρικής εταιρείας του οικονομικού κολοσσού του.

Παρά ταύτα, μια ακολουθία από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία είχαν κυριολεκτικά αποτελέσει ένα κλοιό γύρω από τον Ιταλό μεγιστάνα. Αντίθετα όμως από κάθε πρόβλεψη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχωρεί στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και κατεβαίνει στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την «Εθνική Συμμαχία» και την, γνωστή από τις αποσχιστικές τάσεις της, «Λέγκα του Βορρά».

Καβαλερί Ρουστικάνα

Η ζωή του θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει το λιμπρέτο μιας όπερας. Πολλές θα ταίριαζαν αλλά μια ιταλική, η Καβαλερία Ρουστικάνα του πάει… γάντι καθώς αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του βερισμού, δηλ. της ρεαλιστικής όπερας που άνθισε στην Ιταλία κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Χιούμορ και γκάφες

Ο Μπερλουσκόνι είχε μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ που αρκετές φορές τον έβαζε σε μπελάδες, χωρίς όμως ο ίδιος να δείχνει πως επηρεάζεται ιδιαίτερα. Προφανώς και λόγω χαρακτήρα και λόγω θέσης…

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες γκάφες και ατάκες του:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: Ο Μπερλουσκόνι λέει στους παίκτες της ποδοσφαιρικής του ομάδας, της Monza, ότι θα τους φέρει “ένα λεωφορείο γεμάτο πόρνες στα αποδυτήρια”, αν καταφέρουν να κερδίσουν μια αντίπαλη ομάδα της Serie A.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022: Παρά την οργή που επικρατούσε στη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπερλουσκόνι παρέμεινε ακλόνητος δηλώνοντας για τον παλιόφιλό του Βλαντίμιρ Πούτιν: “Ο Πούτιν μου έστειλε για τα γενέθλιά μου 20 μπουκάλια βότκα και ένα πολυ γλυκό γράμμα. Απάντησα στέλνοντάς του μπουκάλια Lambrusco και ένα εξίσου γλυκό γράμμα”.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010: “Όπως πάντα εργάζομαι ασταμάτητα και, αν κάποια στιγμή τύχει να κοιτάξω κανένα όμορφο κορίτσι στο πρόσωπο, είναι καλύτερο να σου αρέσουν τα όμορφα κορίτσια από το να είσαι ομοφυλόφιλος”, λέει στη διάρκεια επίδειξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο Μιλάνο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010: Ο Μπερλουσκόνι δέχεται την οργή της επίσημης εφημερίδας του Βατικανού όταν λέει ένα ανέκδοτο για έναν εβραίο που χρεώνει άλλους εβραίους για να τους κρύβει στο υπόγειό του από τους Ναζί χωρίς να τους αποκαλύπτει ότι τελείωσε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009: Στη διάρκεια επίσκεψής του στους επιζήσαντες ενός σεισμού στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, οι οποίοι έμεναν προσωρινά σε σκηνές, ο Μπερλουσκόνι λέει: “Θα πρέπει να το δούνε σαν να κάνουν κάμπινγκ το σαββατοκύριακο”.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Ο Μπερλουσκόνι χαιρετίζει την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ενός “γοητευτικού, νεαρού και μαυρισμένου από τον ήλιο άνδρα” –του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006: “Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Είμαι ένα υπομονετικό θύμα, ανέχομαι τους πάντες, θυσιάζομαι για όλους”, λέει ο Μπερλουσκόνι στους υποστηρικτές του, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2005: Ο Μπερλουσκόνι λέει ότι χρησιμοποίησε τη γοητεία του για να πείσει την πρόεδρο της Φινλανδίας, την Τάρια Χάλονεν, να μη διεκδικήσει πλέον η χώρα της την φιλοξενία της νέας Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων. “Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όλα τα κόλπα μου του πλέιμποϊ, παρότι δεν τα είχα χρησιμοποιήσει για καιρό”, δηλώνει προκαλώντας την διαμαρτυρία του φινλανδού πρεσβευτή.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004: “Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν. Ο Μουσολίνι έστελνε τον κόσμο διακοπές στην (εσωτερική) εξορία”, δηλώνει ο Μπερλουσκόνι στο βρετανικό περιοδικό Spectator απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν θεωρεί ότι ο δικτάτορας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν “άκακος”.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2003: “Κύριε Σουλτς, γνωρίζω ότι στην Ιταλία υπάρχει κάποιος παραγωγός που γυρίζει μια ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα ήθελα να σας προτείνω για τον ρόλο του Kapo. Θα σας ταίριαζε απόλυτα”, λέει στον γερμανό βουλευτή Μάρτιν Σουλτς που τον διέκοπτε στο ντεμπούτο του στο ευρωκοινοβούλιο. (Σ.τ.Σ: Οι Kapo ήταν έγκλειστοι των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στους οποίους είχαν δοθεί προνόμια για να επιβλέπουν τις ομάδες εργασίας των άλλων κρατουμένων).

ΙΟΥΝΙΟΣ 2003: “Ένας πολίτης είναι ίσος με έναν άλλον (στα μάτια του νόμου), αλλά αυτός εδώ ίσως είναι κατά τι πιο ίσος από τους άλλους δεδομένου ότι 50% των Ιταλών του ανέθεσαν την ευθύνη για κυβερνήσει τη χώρα”, λέει ο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στον εαυτό του στη διάρκεια εμφάνισής του σε δίκη κατηγορούμενος για διαφθορά, στο Μιλάνο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2002: Στη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας σε ανεπίσημη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Ισπανία, ο Μπερλουσκόνι έκανε “κερατάκια” (την κίνηση που κάνει κάποιος για τον απατημένο σύζυγο) στον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Γιόσεπ Πικέ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001: Ο Μπερλουσκόνι προκαλεί την οργή του μουσουλμανικού κόσμου όταν λέει ότι η Δύση “θα πρέπει να έχει συναίσθηση της ανωτερότητας του πολιτισμού μας”. Σχολιάζει ότι, ενώ η Δύση διαθέτει αξιακό σύστημα “το οποίο έχει χαρίσει στους ανθρώπους ευρεία ευημερία στις χώρες που το υιοθετούν και εγγυάται τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκεία … αυτός ο σεβασμός σίγουρα δεν υπάρχει στις ισλαμικές χώρες”.

Η κηδεία στο Μιλάνο

Η σορός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να μεταφερθεί μέσα στην ημέρα στην βίλα του στο Άρκορε, λίγο έξω από το Μιλάνο.

Η κηδεία του, δημοσία δαπάνη, είναι πολύ πιθανό να τελεσθεί την Τετάρτη στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε δήλωση του για τον θάνατο του Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι “ήταν ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος “σφράγισε την ιστορία της Ιταλικής Αβασίλευτης Δημοκρατίας”.

“Ως ηγέτης συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στην ιταλική πολιτική και διετέλεσε πρωθυπουργός τέσσερις φορές”, συμπλήρωσε ο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος αναφέρθηκε, τέλος, στη “μεγαλη ανθρωπιά” και στις επιτυχίες και την καινοτόμο δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως επιχειρηματία.

Hellas Journal με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia
Ελλάδα Αθήνα 

Πέθανε ο τέως Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από αλλεπάλληλες νοσηλείες -Ηταν 86 ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: