Σίγουρα θα είναι «ένας διαφορετικός Ερντογάν», όπως υποστηρίζει το δειλό σύστημα στην Αθήνα και τη Λευκωσία! Θα παίζει πιο σκληρά, εκτός αν βρίσκει ισχυρή αντίσταση (video)

Islamist Recep Tayyip Erdoğan, who was re-elected President in the elections on May 28 with 52.18 per cent of the votes, was sworn in at the Grand National Assembly of Türkiye (GNAT). Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας και μάλιστα το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, αν και εξέπληξε αρκετούς στη Δύση, που πίστευαν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε σίγουρη τη νίκη.

Απέτυχαν σε όλες τις προβλέψεις τους. Καθώς στην πραγματικότητα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν ένας αδύνατος υποψήφιος. Για τον Ερντογάν ήταν ο πιο εύκολος αντίπαλος που θα μπορούσε να παρουσιάσει η αντιπολίτευση και οι ξένοι που τον προωθούσαν παθιασμένα.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος δεν υπήρχε περίπτωση να ηττηθεί. Εάν κινδύνευε, είχε τη νοθεία στο τσεπάκι του. Άλλωστε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε και άλλους τρόπους να υποστηρίξει τον φίλο του, που έχει καταστεί ο «Δούρειος Ίππος» της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν τα επόμενα πέντε χρόνια -ο ίδιος είπε μέχρι τον θάνατο του- απέναντι τους τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Και φαίνεται ότι θα είναι ένας διαφορετικός Ερντογάν. Θα παίζει ακόμα πιο σκληρά όπου τον παίρνει και θα προχωρεί σε συνεννοήσεις εκεί που βρίσκει αντίσταση.

Η ανταλλαγή πρεσβευτών με την Αίγυπτο είναι ένα απτό παράδειγμα, αν και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Ο αλ Σίσι, δεν ξεχνά τα πάθη του λόγω του Ερντογάν, ούτε ότι τον έχει καθυβρίσει με πεζοδρομιακούς χαρακτηρισμούς.

  • Είναι μία σχέση σε τεντωμένο σχοινί και η πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι θα σπάσει. Η Αίγυπτος, όπως και το Ισραήλ, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ποτέ τις στρατηγικές τους σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν πρέπει να ανησυχούμε…

Σύντομα θα ανακοινωθεί και η νέα πορεία στις σχέσεις με την Ιερουσαλήμ, καθώς ο Ερντογάν έχει μεγάλη ανάγκη το Εβραϊκό Κράτος για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικά το Κογκρέσο. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, το Εβραϊκό Λόμπι στην Αμερική δεν θα εγκαταλείψει τους ομογενείς μας.

Οι δεσμοί είναι πλέον ισχυρότατοι και αυτό οφείλεται -ίσως ο σοβαρότατος λόγος- στις ύβρεις του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, και στην υποστήριξη του προς την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Έχουν γνώση οι φύλακες στην Ουάσιγκτον, ότι και να κάνουν οι περιθωριακοί της Εβραϊκής Κοινότητας. Η στρατηγική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πανίσχυρη.

Όμως, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν πρέπει να εφησυχάζουν διότι πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν μπέσα. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς περίεργους λόγους αλλά δεν θα το κάνω αυτή τη στιγμή. Όμως, ας μην ξεχνάμε -και όποιος κατάλαβε… κατάλαβε- ότι η Τουρκία ξοδεύει πολλά εκατομμύρια σε λομπίστες για να επηρεάσει τους πολιτικούς και τη κοινή γνώμη. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν τα καταφέρνει.

Η Ελλάδα και η Κύπρος σώζονται από τους ομογενείς μας, οι οποίοι, ευτυχώς, έχουν βαθιές τσέπες και πληρώνουν αυτά, που θα έπρεπε να ξοδεύουν οι δύο χώρες σε αμερικανικές εταιρείες και λομπίστες. Οι Ελληνοαμερικανοί από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Νέα Ιερσέη, την Ουάσιγκτον και άλλες περιοχές σώζουν την παρτίδα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα πρέπει να δουν το θέμα διότι επείγει. Οι ομογενείς μας δεν ζητούν οικονομική ενίσχυση. Ηθική βοήθεια και συμπαράσταση περιμένουν και συνεργασία ώστε τα εθνικά θέματα να προστατεύονται και να προωθούνται…

Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Ο Ερντογάν θα υποκύψει σε όλους τους γείτονες εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου. Νομίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα απομονώσει την Αθήνα και τη Λευκωσία. Κάνει λάθος βέβαια, διότι δεν είναι άνθρωπος να τον εμπιστευθείς.

Μπορεί να επιχειρήσει και κάτι άλλο: Να πάει σε ένα ερμαφρόδιτο διάλογο με την Ελλάδα, για να βάλει εντελώς στη γωνία την Κυπριακή Δημοκρατία, και με δεδομένη την απαράδεκτη στάση της Αθηναϊκής Ελίτ, η οποία θεωρεί την Κύπρο εμπόδιο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιος και αν είναι, πρέπει να γνωρίζει ότι αν χαθεί η Κύπρος, η επόμενη απώλεια θα είναι το Αιγαίο. Η φράση ειπώθηκε όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος και σεβάστηκε απόλυτα το δόγμα εκείνο, που είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ σήμερα.

Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού, να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία εφόσον σταματήσουν οι διεκδικήσεις εναντίον της Πατρίδας. Αλλά αυτή η βελτίωση δεν πρέπει να γίνει με θύμα την Κύπρο. Οι Έλληνες του νησιού είναι οι άγρυπνοι φρουροί στις Θερμοπύλες του Ελληνισμού…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η συμπεριφορά του Ελληνοκύπριου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Ο εκλεγμένος με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ νομοθέτης ή πρέπει να σταματήσει τις ελεεινές προκλήσεις εναντίον των γυναικών συναδέλφων του ή πρέπει να βρεθεί τρόπος να του κοπεί ο βήχας. Το γεγονός ότι η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, αδυνατεί να τον επαναφέρει στην τάξη, πλέον μας ξεπερνά. Του ίδιου, πάντως, δεν του ιδρώνει το αυτί. Και σίγουρα θα ξανακτυπήσει… Και σίγουρα η κυπριακή Βουλή θα νίψει τας χείρας της.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εξαιρετική η απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να διορίσει τον άξιο και ικανότατο διπλωμάτη, Τάσο Τζιωνή στην ηγεσία των κυπριακών μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Τζιωνής υπηρέτησε και στο παρελθόν στην ίδια θέση, με μεγάλη επιτυχία. Ο διορισμός δείχνει και την απόφαση του κ. Χριστοδουλίδη να κινητοποιήσει ικανούς γραφειοκράτες, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις πιο σημαντικές ξένες πρωτεύουσες. Είναι γνωστές οι γνωριμίες του κ. Τζιωνή με τις ηγεσίες των γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Και επίσης γνωρίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα της κυπριακής ΑΟΖ και την ισχύ της ενέργειας στις διπλωματικές σχέσεις. Από εμάς καλή επιτυχία, που είναι σίγουρη…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μην τρελαθούμε κιόλας… Είναι «γεράκια» ο Τσαβούσογλου και ο Ακάρ και «περιστέρια» ο Γιασάρ Γκιουλέρ και ο φιλο-Ιρανός και αντι-Αμερικανός Χακάν Φιντάν; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: