Το ένα εκ των δυο φορτηγών πλοίων που συγκρούστηκαν ανοιχτά της Χίου. Screenshot via YouTube@HellenicCoastguard
H άμεση αντίδραση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην λάβει άσχημη τροπή το περιστατικό με την σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου.
Στο σημείο βρέθηκαν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς πάντως να προκληθεί ένταση μεταξύ των δύο πλευρών για την έρευνα και διάσωση των συγκεκριμένων πλοίων τα οποία βρίσκονταν εντός ελληνικής δικαιοδοσίας.
Συνεχίζουν να παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων, με αποτέλεσμα στο ένα εξ αυτών να προκληθεί τεράστιο ρήγμα στη μέση του κύτους.
Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ΑΝΤ, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia.
Το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας.
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή του συμβάντος στο σημείο κατέπλευσε μεγάλο πλήθος σκαφών του λιμενικού και εναέρια μέσα.
Συγκεκριμένα επτά περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης , ενώ συνέδραμαν επίσης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία (03) ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.
Επίσης, στην θαλάσσια περιοχή είχε καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Το πλοίο Potentia με σημαία Σιγκαπούρης στο οποίο επέβαιναν 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία προσέκρουσε με την πρύμνη στη μέση του πλοίου ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου, στο οποίο επέβαιναν 13 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα μεταξύ των οποίων και 10 Τούρκοι υπήκοοι.
Το συγκεκριμένο πλοίο είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία.
Στο κατάστρωμα του πλοίου ΑΝΤ που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του δεν αναφέρθηκε κάποιος κίνδυνος, ενώ Έλληνας διασώστης που με τη βοήθεια ελικοπτέρου κατέβηκε στο κατάστρωμά του έθεσε με σαφήνεια προς τον πλοίαρχο του πλοίου ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές.
Εως αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πλήρωμα του άλλου πλοίου του Potentia, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από Πειραιά και Λαύριο προκειμένου να συνδράμουν στην παροχή βοήθειας.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της σύγκρουσης είναι καλές, διευκολύνοντας το έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE