Σε «νέα πίστα» ο εφιάλτης για τον Πούτιν: Μπαίνουν στη μάχη 9 ουκρανικές ταξιαρχίες εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ [videos]

Servicemen of Ukraine’s 30th Independent Mechanized Brigade operate a self-propelled gun 2S3 towards Bakhmut, eastern Ukraine, 21 June 2023, amid the Russian invasion. EPA/STRINGER




Πρόκειται για 36.000 Ουκρανούς  στρατιώτες  οι οποίοι συγκροτούν συνολικά εννέα  ταξιαρχίες οι οποίοι έχουν εξοπλιστεί και εκπαιδευτεί τους τελευταίους μήνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Αυτές οι 9 ταξιαρχίες ήρθε η ώρα να ριχτούν στη μάχη. Προετοιμάζονταν ενόψει της νέας αντεπίθεσης της Ουκρανίας. Είναι εξοπλισμένες όχι μόνο με δυτικά όπλα αλλά και με δυτική τεχνογνωσία που προέρχεται από μήνες εκπαίδευσης με στόχο τη μετατροπή του στρατού της Ουκρανίας σε  μια σύγχρονη δύναμη ειδικευμένη στις πιο προηγμένες πολεμικές τακτικές του ΝΑΤΟ .

Η Ουκρανία υπολογίζει στις ταξιαρχίες αυτές για να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες και να ανακτήσουν μέρος του σχεδόν 20% της χώρας που κατέχουν οι Ρώσοι εισβολείς.

  • Απώτερος στόχος είναι να αποκόψουν τη χερσαία γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο της Κριμαίας.

«Το δυσκολότερο μέρος της αντεπίθεσης για τον ουκρανικό στρατό έγκειται στο να αντιστρέψουν τα πλεονεκτήματα των Ρώσων στο πεδίο της μάχης, ήτοι στο πυροβολικό και την αεροπορία», δηλώνει στους New York Times,  η Ντάρα Μάσικοτ ερευνήτρια στο RAND Corporation.

“Οι κύριες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη μάχη, όλα είναι μπροστά” – Δήλωσε σήμερα ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Syrsky μιλώντας για την αντεπίθεση…

Στόχος η επίθεση

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σημειώσει κάποιες μικρές επιτυχίες, σπάζοντας μια πρώτη γραμμή ρωσικής άμυνας και ανακαταλαμβάνοντας αρκετά χωριά. Ωστόσο, έχουν χάσει μερικά από τα δυτικά άρματα μάχης.

Ο κύριος όγκος των εννέα ουκρανικών ταξιαρχιών δεν έχει ακόμη μπει στη μάχη, αλλά η εμπροσθοφυλακή έχει ήδη αφήσει το στίγμα της.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία έχει αποκτήσει πλεονέκτημα με τις επιθέσεις που εξαπολύει στη διάρκεια της νύχτας.

  • Χρησιμοποιώντας συστήματα νυχτερινής όρασης, τα Bradley και τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard μπορούν να εντοπίζουν και να πλήττουν ρωσικούς στόχους στο σκοτάδι.

Η διαφορά είναι ακόμη πιο έντονη τώρα που η Ρωσία χρησιμοποιεί παλαιότερα άρματα μάχης, αφού ορισμένα από τα πιο σύγχρονα που διέθετε, καταστράφηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Τις πρώτες ημέρες της αντεπίθεσης, αρκετά Bradley και Leopard εγκαταλείφθηκαν ή καταστράφηκαν, κάτι που επιβεβαίωσαν με βίντεο και φωτογραφίες και οι New York Times. Ωστόσο ορισμένα Bradley και Leopard μπορούν να επισκευαστούν, αναφέρουν Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Τα Bradleys και τα Leopards αποδίδουν καλά», δήλωσε ο Ρομπ Λι, ειδικός στον ρωσικό στρατό στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια και πρώην αξιωματικός των Αμερικανών πεζοναυτών. «Είναι καλύτερα από τις άλλες επιλογές που είχε η Ουκρανία».

Για τις ταξιαρχίες που μπαίνουν στη μάχη, η ταχύτητα είναι ζήτημα υψίστης σημασίας. «Πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται, διότι όσο πιο αργά πάνε, τόσο πιο εκτεθειμένοι είναι», δήλωσε ο Σεθ Τζόουνς, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπάθησαν να κρατήσουν μυστικές πτυχές της εκπαίδευσης, θέλοντας να μην δώσουν τροφή στις εκτιμήσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -και όχι η Ουκρανία- βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Mαθαίνοντας από τους Γερμανούς

Καθώς άλλες ουκρανικές μονάδες μάχονταν για να εκδιώξουν τους Ρώσους κατακτητές από τα ανατολικά και νότια της χώρας, η ολοκαίνουργια 47η Ξεχωριστή Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία προετοιμαζόταν για την επόμενη φάση του πολέμου σε μια βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

Η ηγεσία της ταξιαρχίας εκπαιδεύτηκε με υπολογιστές που προσομοίωσαν καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην πραγματική ζωή.

Ο υποδιοικητής Ivan Shalamaha και άλλοι σχεδίασαν τις επιθέσεις τους και στη συνέχεια άφησαν το πρόγραμμα να τους δείξει τα αποτελέσματα – πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ρώσοι εχθροί τους, πού θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη και πού θα υφίσταντο απώλειες.

«Καταλαβαίνουμε τη συνολική εικόνα, πώς λειτουργεί», είπε ο Shalamaha. «Καταλαβαίνουμε πού και ποιες ήταν οι ελλείψεις μας. Και προσέχουμε τι δεν καταφέραμε κατά τη διάρκεια αυτής της προσομοίωσης.»

Για να απελευθερώσει εδάφη, η Ουκρανία πρέπει να συντρίψει την οχυρωμένη ρωσική άμυνα
Η 47η ταξιαρχία και άλλες μονάδες επίθεσης έχουν οπλιστεί με δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley, και έχουν μεταφερθεί σε μια μυστική τοποθεσία πιο κοντά στην πρώτη γραμμή.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης δημοσιογράφων της Washington Post, οι στρατιώτες περίμεναν τη διαταγή να προχωρήσουν για να ανακαταλάβουν ένα μεγάλο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και να ανατρέψουν τον πόλεμο υπέρ του Κιέβου.

Η αντεπίθεση θα είναι το μεγαλύτερο τεστ μέχρι τώρα της στρατηγικής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να δοθούν στους Ουκρανούς όπλα και εκπαίδευση για να πολεμήσουν όπως θα μπορούσε να πολεμήσει ένας αμερικανικός στρατός — αλλά να το πράξουν μόνοι τους.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ κάνει λόγο για το «επόμενο επίπεδο» βοήθειας για την ασφάλεια, κάτι που ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι ζητούσαν από τους δυτικούς εταίρους τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει βασική εκπαίδευση σε χιλιάδες Ουκρανούς νεοσύλλεκτους από το περασμένο καλοκαίρι. Όμως πιο πρόσφατα, ολόκληρες μονάδες της Ουκρανίας στάλθηκαν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες για να μάθουν «πώς να λειτουργούν ταυτόχρονα μαζί, όπως η διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών μονάδων», είπε ο Ρέζνικοφ.

Οι επικριτές της νέας έμφασης της Δύσης στην εκπαίδευση των Ουκρανών στον πόλεμο συνδυασμένων όπλων, στον οποίο τα άρματα μάχης, το πυροβολικό, τα οχήματα μάχης και άλλα όπλα τοποθετούνται σε στρώματα για να μεγιστοποιήσουν το πλήγμα που προκαλούν, έχουν επισημάνει ότι στο Κίεβο εξακολουθούν να λείπουν βασικά στοιχεία για την πλήρη εφαρμογή του. Κυρίως σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει αμερικανικής κατασκευής F-16 αφού η Ουάσιγκτον συμφώνησε να μην εμποδίσει τα συμμαχικά έθνη να τα παρέχουν, αλλά δεν θα φτάσουν στο πεδίο της μάχης εγκαίρως για την αντεπίθεση.

Ένας στόχος της εκπαίδευσης είναι να διδάξει στους στρατιώτες της Ουκρανίας πώς να πάνε στην επίθεση. Για χρόνια, ο ουκρανικός στρατός επικεντρωνόταν κυρίως σε αμυντικές τακτικές – πώς να προστατεύσει την επικράτειά του από επίθεση. Ακόμη και οι στρατιώτες που πολέμησαν Ρώσους μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία για οκτώ χρόνια πριν από την πλήρη εισβολή της Μόσχας, είχαν μικρή εμπειρία σε προγραμματισμένες επιθέσεις.

Η γρήγορη, σαρωτική αντεπίθεση το περασμένο φθινόπωρο για την απελευθέρωση σχεδόν όλης της βορειοανατολικής περιοχής Χάρκοβο της Ουκρανίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα ήταν η πρώτη προγραμματισμένη επίθεση μεγάλης κλίμακας του στρατού στα περισσότερα από 30 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Η επιτυχία στο Χάρκοβο, και η περσινή επιτυχής υπεράσπιση του Κιέβου, πιστώθηκαν εν μέρει στην προηγούμενη εκπαίδευση του ΝΑΤΟ για τον στρατό της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και τον πόλεμο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς το 2014. Πολλοί Ουκρανοί διοικητές, τώρα στην ανώτερη ηγεσία , συμμετείχαν  σε μια τέτοια εκπαίδευση.

Στην εκπαίδευση στη Γερμανία νωρίτερα φέτος, «τα κύρια καθήκοντα που παίζονταν εκεί ήταν επιθετικά — μόνο στην επίθεση», είπε ένας 29χρονος διοικητής , τον οποίο η Washington Post αναγνωρίζει μόνο από το διακριτικό κλήσης του, Tovarish. για λόγους ασφαλείας.

Άλλοι στην 47η ταξιαρχία έλαβαν ειδική εκπαίδευση για τα όπλα ή τα οχήματα που θα λάμβαναν, μαθαίνοντας πρώτα τα βασικά για το πώς να τα χειρίζονται, μετά πώς να τα ενσωματώνουν ως ενιαία μονάδα μάχης και στη συνέχεια μαζί με άλλες μονάδες.

Ένας 32χρονος του οποίου το διακριτικό είναι Λουκ είπε ότι παρέμεινε σε επαφή με μερικούς από τους Αμερικανούς εκπαιδευτές που γνώρισε. Μερικές φορές ζητά συμβουλές ή στοιχεία για να εμπλουτίσει κάποια από τα πράγματα που του έμαθαν.

Η 47η ταξιαρχία είναι οπλισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου με δυτικά όπλα και, καταρχήν, σχεδόν όλοι οι στρατιώτες της μονάδας έχουν περάσει από μια εβδομαδιαία πορεία με ξένους εκπαιδευτές.

Η ηγεσία του 47ου είναι επίσης ιδιαίτερα νέα — όλοι γεννήθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί με τη Shalamaha, που είναι 25 ετών, ο αντισυνταγματάρχης Oleksandr Sak, ο ανώτατος διοικητής της ταξιαρχίας, είναι 28.

«Είμαστε η νέα γενιά», είπε ο Shalamaha. «Έχουμε ακόμα όλη μας τη ζωή μπροστά μας και τώρα παλεύουμε για αυτό το κράτος που θέλουμε να δούμε μόνοι μας, για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και ούτω καθεξής».

«Η επιτυχία της Ουκρανίας μπορεί να επιφέρει δυο πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα.

«Θα ενισχύσει τη θέση της στρατιωτικά και μπορεί να αναγκάσει πραγματικά τον Πούτιν να επικεντρωθεί επιτέλους στη διαπραγμάτευση».

Με πληροφορίες από The New York Times/ The Washington Post

Ο Πριγκοζίν αδειάζει χοντρά το Κρεμλίνο: Εξαπάτησαν τη ρωσική κοινωνία για την εισβολή, δεν υπάρχουν επιτυχίες στο μέτωπο, οπισθοχωρούμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: