Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σηκώνει το γάντι μετά τις επικρίσεις των “συνεταίρων”, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, για τη σύσταση του ΣΕΑ και το διορισμό της Αριστοτέλους

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο forum των Δελφών. Photo: Hellas Journal




Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο διορισμός της Άννας Αριστοτέλους έφεραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εντείνουν τις επικρίσεις τους προς την κυβέρνηση και βάζοντας πίεση προς την κατεύθυνση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο (Ανδρέας Πιμπίσιης), η στρατηγική της αποφυγής αντιπαραθέσεων με τα κόμματα που επέλεξε από την αρχή η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φαίνεται να διαφοροποιείται μερικώς.

Το μήνυμα που φεύγει από τον Λόφο είναι πως «εκεί και όπου η κυβέρνηση έχει δίκαιο θα δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις στην άδικη κριτική που μπορεί να της ασκείται».

Το ΣΕΑ είναι από τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και προσωπικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Κι αυτό φάνηκε με τον τρόπο που κινείται τόσο στη λήψη αποφάσεων αλλά και στο πως επιθυμούν στον Λόφο να προστατέψουν τον νέο θεσμό που πάει να δημιουργηθεί.

Ευθύς μετά τα σχόλια και τις επιφυλάξεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να απαντήσει τόσο προς το ΑΚΕΛ όσο και προς τον ΔΗΣΥ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι στην απόφαση για το ΣΕΑ λήφθηκαν υπόψη οι αποφάσεις των κομμάτων φαίνεται πως στην Πινδάρου και την Εζεκία Παπαϊωάννου να μην έχουν ακόμα πειστεί.

Γι’ αυτό και ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι «αναμένει από την κυβέρνηση να αποστείλει το τελικό κείμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για να το μελετήσει ενδελεχώς».

Ο ΔΗΣΥ ανέφερε πως το μόνο που έχει ενώπιόν του είναι το δημοσίευμα του «Φ» και υποστηρίζει πως «μετά την αποστολή των γραπτών εισηγήσεων θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να καλεστούν οι πολιτικές δυνάμεις, ίσως στο Εθνικό Συμβούλιο, για ανταλλαγή απόψεων, διαδικασία που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πριν τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου και τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Πέραν του θέματος ΣΕΑ είναι εμφανές ότι άνοιξε μέτωπο κυβέρνησης-ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό της Άννας Αριστοτέλους σε πόστο που θα αφορά τους αγνοούμενους και την πρόσφατη απόφαση για τον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα.

Το ΑΚΕΛ επέκρινε την κυβέρνηση για τον διορισμό της Άννας Αριστοτέλους, στην οποία καταλογίζει ευθύνες στο θέμα Παπακώστα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φρόντισε να απαντήσει ο ίδιος στο ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας πως είναι καλά να αναμένει να δουν ανακοινώσεις πριν προβαίνουν σε κριτική.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κ. Αριστοτέλους έχει μετατεθεί ως δημόσιος λειτουργός στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για να ασχολείται με θέματα εγκλωβισμένων και αγνοουμένων.

“Υπάρχουν και άλλα θέματα στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, για παράδειγμα το θέμα των αποδήμων, όπου κάποιος άλλος θα διοριστεί”, ανέφερε ο Πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο τέως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ στις φυλακές όπου είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την κ. Αριστοτέλους.

“Από κει και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι αρέσκονται να κάνουν κριτική για το οποιοδήποτε θέμα. Είμαστε εδώ για να μας κρίνει όλους η κοινωνία καθημερινά”, κατέληξε.

Το ΑΚΕΛ δεν έμεινε ικανοποιημένο με τα όσα άκουσε και εκτιμά πως ο Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «πριν 4 μέρες, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ότι η παράλειψη της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών να παραχωρήσει στον αείμνηστο Κώστα Παπακώστα το δικαίωμα αυλισμού «αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση και παραβίαση του δικαιώματος του ως τούτο προστατεύεται από το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ και το άρθρο 8 του Συντάγματος».

Με άλλα λόγια, η Άννα Αριστοτέλους έχει προσωπική ευθύνη για αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση του Κ. Παπακώστα, που κράτησε δύο χρόνια και με την οποία επιδεινώθηκε η υγεία του και οδηγήθηκε στον θάνατο».

Συνεχίζοντας το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως «ο κ. Χριστοδουλίδης επιμένει ότι θα διορίσει σε θέση για ανθρωπιστικά καθήκοντα, ένα πρόσωπο που σύμφωνα με το Δικαστήριο ευθύνεται για παράνομη και απάνθρωπη μεταχείριση ενός ανθρώπου βαριά άρρωστου» και τον καλεί «αφού δεν σέβεται τη μνήμη του Κώστα Παπακώστα, ας σεβαστεί τουλάχιστον τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Τιμή στους Έλληνες στρατιώτες: Αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου αποτελεί η ΕΛΔΥΚ, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: