ΝBC: Η Ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε από τη Ζαπορίζια* Διαψεύδει ο ουκρανικός στρατός

FILE PHOTO: A Ukraine serviceman of an anti-aircraft unit of the ’24 separate mechanized brigade named after King Danylo’ takes up position on ZU – 23 anti-aircraft at an undisclosed location, in Donetsk region, Ukraine, 18 May 2023. EPA/OLEG PETRASYUK




Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News επικαλούμενο έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο και έναν στρατιώτη κοντά στη γραμμή του μετώπου, πληροφορία που διαψεύδει ωστόσο ο Ουκρανικός στρατός.

«Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Και δεν σχολιάζουμε ανώνυμες πηγές», είπε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Το NBC νωρίτερα μετέδιδε ότι έπειτα από μήνες προετοιμασίας της εκστρατείας αυτής, που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη στην προσπάθεια του Κιέβου να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη, ένα κύμα επιθέσεων σημειώθηκε σήμερα στις γραμμές του μετώπου στα νοτιοανατολικά.

Αυτή η νέα φάση του πολέμου έρχεται τη στιγμή που η Ουκρανία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα, στην περιοχή αυτήν.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των επιχειρήσεων. Οι πηγές που επικαλείται το NBC μίλησαν υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν ανώνυμες ενώ ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ρώσοι αξιωματούχοι και μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα σήμαιναν συναγερμό εδώ και αρκετές ημέρες, εξηγώντας ότι έχουν ενταθεί αιφνιδίως οι επιθέσεις στην περιοχή της Ζαπορίζια. Η Μόσχα ανέφερε την Δευτέρα ότι υπήρξε μια προσπάθεια διάσπασης των γραμμών της στα νοτιοανατολικά αλλά η άμυνά της άντεξε. Ουκρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν αυτόν τον ισχυρισμό, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι ψεύδεται και επιμένοντας ότι η αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει.

Στρατηγός ενημέρωσε τον Πούτιν ότι αποκρούστηκε ουκρανική επίθεση στη Ζαπορίζια

Ο στρατηγός που είναι υπεύθυνος για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το πώς οι Ρώσοι στρατιώτες απώθησαν μια ευρείας κλίμακας ουκρανική επίθεση στην περιοχή της Ζαπορίζια, όπως είπε ένας από τους υφισταμένους του.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιστάθηκαν επιτυχώς στις προσπάθειες των Ουκρανών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, να σπάσουν τη γραμμή του μετώπου στη Ζαπορίζια. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς αυτούς. Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχόλιο από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον Πούτιν για τη μάχη που δόθηκε τη νύχτα, είπε ο στρατηγός Αλεξάντερ Ρομαντσούκ σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρομαντσούκ είπε ότι οι επιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα σε ένα ρωσικό ναρκοπέδιο, ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά για να τους απωθήσουν και ότι κατέστρεψαν τρία άρματα Leopard γερμανικής κατασκευής.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανια

Ο Σούνακ απλή ασπιρίνη στο… τρίγωνο Brexit – Μπόρις – Τρας: Νίκη μεγαλύτερη και από του Μπλέρ προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τον Στάρμερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: