Μεγάλο πρόβλημα το μεταναστευτικό για την Κύπρο: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαψεύδει τον κατοχικό ηγέτη για άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σε εκδήλωση για την Ημέρα του Παιδιού που διοργάνωσε το Γραφείο της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππας Καρσερά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, διέψευσε ότι γίνονται συζητήσεις για το άνοιγμα τυ οδοφράγματος στη Μια Μηλιά.

«Όχι, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για άνοιγμα οδοφραγμάτων στη Μια Μηλιά. Δεν υπάρχει ενώπιον μας ένα τέτοιο αίτημα προς εξέταση», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν γίνονται συζητήσεις επ αυτού, διέψευσε έτσι τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που ισχυρίστηκε πως γίνονται ενέργειες για να ανοίξει το οδόφραγμα στη Μια Μηλιά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι συνεχιζόμενες οι μεταναστευτικές ροές και ερωτηθείς αν υπό το φως του συμβάντος στα ανοικτά της Πύλου, προβληματίζεται η Κυβέρνηση για τις κινήσεις της ώστε να αποφευχθεί τέτοιο συμβάν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Φυσικά, και αυτό που έγινε πρόσφατα είναι μια τραγική εξέλιξη και στη δική μας περίπτωση πάντα, παρόλο που έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με την παράτυπη μετανάστευση και όντως τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αυξημένες ροές, πάντα κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους και από κει και πέρα πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας να ακολουθηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, για αυτό την πρώτη μέρα μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, είτε ενίσχυσης των ατόμων που εξετάζουν τις αιτήσεις είτε μέσα από ενοποίηση διαδικασιών είτε μέσα από την πρόταση μας για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης είτε προς την ΕΕ της οποίας χρειαζόμαστε τη βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, υπάρχουν κάποια πρώτα αποτελέσματα.

Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής, ειδικότερα τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είχε πρόσφατα συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το Μεταναστευτικό και υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις και ερωτηθείς αν αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να γίνουν πράξεις, ο Πρόεδρος είπε:

«Από μόνες τους όχι. Θεωρώ σημαντικό ένα πρώτο βήμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο επίπεδο των Υπουργών Εσωτερικών για το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Είναι ένα πρώτο βήμα μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων.

Δεν μπορώ να μη χαιρετίσω το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εθελούσια αποδεχθεί να αποστείλουν μετανάστες στις χώρες τους, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά χωρίς τη συνεργασία με την ΕΕ δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Τα τρία ορόσημα για το Κυπριακό, κατά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: Ευρωπαϊκό Σύμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: