Κύμα δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων μετά το Ιράν και στο Αφγανιστάν: Αγνωστοι μολύνουν με τοξικές ουσίες τις σχολικές αίθουσες

FILE PHOTO: Afghan female student leave Kabul University in Kabul, Afghanistan, 21 December 2022. The ruling Taliban has banned women from attending university in Afghanistan, according to an order issued on 20 December 2022. EPA, STRINGER




Περίπου 60 αφγανές μαθήτριες νοσηλεύθηκαν αφού δηλητηριάσθηκαν στο σχολείο τους στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Η δηλητηρίαση σε σχολείο θηλέων στην αφγανική επαρχία Σαρ-ε-Πολ σημειώθηκε έπειτα από ένα κύμα δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων στο γειτονικό Ιράν.

«Μερικοί άγνωστοι μπήκαν σε σχολείο θηλέων στην Περιφέρεια Σαντσαράκ … και δηλητηρίασαν τις τάξεις, όταν τα κορίτσια μπήκαν στις τάξεις δηλητηριάσθηκαν», δήλωσε ο Ντεν Μοχαμάντ Ναζαρί, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σαρ-ε-Πολ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια τοξική ουσία χρησιμοποιήθηκε ούτε ποιος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το επεισόδιο.

Ο Ναζαρί πρόσθεσε πως τα κορίτσια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, αλλά είναι σε «καλή κατάσταση». Δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Στο γειτονικό Ιράν, υπολογίζεται ότι περισσότερες 13.000 μαθήτριες έχουν αρρωστήσει από το Νοέμβριο σε περιστατικά δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εμποδίζει τις περισσότερες μαθήτριες και φοιτήτριες να σπουδάσουν σε λύκεια και πανεπιστήμια, προκαλώντας καταδίκες από ξένες κυβερνήσεις και πολλούς Αφγανούς.

Οι αρχές των Ταλιμπάν κράτησαν τα δημοτικά σχολεία ανοικτά για τα κορίτσια ηλικίας μέχρι 12 ετών και λένε πως τάσσονται υπέρ της εκπαίδευσης των γυναίκων, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καμπούλ, Αφγανιστάν

Εξαλλος ο Σολτς απαντά σε ομάδα πολιτών: «Ο Πούτιν είναι ο πολεμοκάπηλος και όχι εγώ, θα συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε την Ουκρανία» [δείτε το βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: