Κάτω από τον πήχυ το προσχέδιο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό: Αγώνας δρόμου για να περιληφθεί ο απεσταλμένος της Ε.Ε.

File photo: Γενική άποψη από τις εργασίες συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. JOHN THYS / POOL




Σε εξέλιξη βρισκονται έντονες διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με την αναφορά που θα περιληφθεί για το Κυπριακό στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα συνεδριάει στις 29 και 30 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε αρμόδια διπλωματική πηγή στη Λευκωσία.

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίση στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας και ο σκοπός είναι κοινός».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το τι αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για το Κυπριακό, και πως η αναφορά αυτή δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία, η διπλωματική πηγή σημείωσε πως υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και πως γίνεται προεργασία και πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το θέμα σε διάφορα επίπεδα.

Επεσήμανε ακόμη το γεγονός πως το θέμα συζητείται από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), θα συζητηθεί και από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στο Λουξεμβούργο, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται και σε διμερές επίπεδο μεταξύ Λευκωσίας και κρατών μελών της ΕΕ.

Υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές προσπάθειες και υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη συζήτηση σε επίπεδο των αρχηγών των κρατών μελών, στις 29 και 30 Ιουνίου, σημείωσε η ίδια πηγή.

Στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων υπάρχει μόνο μία γενική αναφορά ως προς το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό υποστηρίζοντας τα Ηνωμένα Έθνη

Η απουσία της όποιας αναφοράς που να παραπέμπει σε διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ είναι πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι ήλπιζε η Λευκωσία. Σημειώνεται ότι ακόμα και χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε σε Ευρωπαίους πρέσβεις για τη σημασία που έχει η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος

Το τραπέζι της σουηδικής πρεσβείας στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: Στο μενού το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό και άλλα προβλήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: