Η όποια συμφωνία του κ. Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και τα F-16 θα τιναχθεί στον αέρα: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ επιμένει στο «ΟΧΙ» για όλα…

FILE PHOTO: US Democratic Senator from New Jersey, Bob Menendez. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Οι αντιρρήσεις του γερουσιαστή Ρόμπερ Μενέντεζ (Bob Menendez) είναι αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας όσον αφορά την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας, γράφει στην εφημερίδα Welt, ανταποκρίτρια στην Ουάσιγκτον Stefanie Bolzen.

Σύμφωνα με την Stefanie Bolzen ο κίνδυνος να ναυαγήσουν οι προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) για επίτευξη της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέσω διασφάλισης της άρσης των αντιρρήσεων του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) με αντάλλαγμα την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, δεν βρίσκεται παρά μόνο σε απόσταση 2,5 χμ από τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών και ισχυρό Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ (εννοεί τον Bob Menendez), ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι αν η Τουρκία του Erdogan συνεχίσει την πρότερη πορεία της, δεν πρόκειται και ο ίδιος να μεταβάλει τη θέση του απέναντί της.

Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ο Menendez ασκεί πιέσεις», η αρθρογράφος εξηγεί ότι η Γερουσία μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Άγκυρα, γιατί αυτή η τελευταία έχει παραβιάσει τους κανονισμούς των ΗΠΑ το 2019 παραγγέλνοντας ρωσικά οπλικά συστήματα.

Επιπλέον ο γερουσιαστής δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί ούτε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων ούτε την απειλητική στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα. Όλα αυτά, αναφέρει, συνιστούν τους λόγους παρακώλησης της πώλησης των F-16.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο:

«Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη να αυστηροποιήσει τους νόμους κατά του PKK, το οποίο η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Σουηδία το έχει πραγματοποιήσει από την 1η Ιουνίου. Ο Erdogan θέλει μια νέα αρχή με τους Συμμάχους και, χάρη στην εκλογική του νίκη, δεν χρειάζεται πλέον να παίζει το χαρτί του εθνικισμού.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της προσχώρησης της Σουηδίας και του εκσυγχρονισμού της τουρκικής αεροπορίας».

Η ανταπόκριση, κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο τηλεφώνημα του κ. Biden στον Erdogan μετά την εκλογική νίκη του τελευταίου, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα άμυνας στο Atlantic Council, Richard Outzen, η δυσκολία στους υπολογισμούς του Biden δεν έγκειται στον Erdogan, ο οποίος θέλει να μείνει στην ιστορία μετά την τελευταία του θητεία ως ο άνθρωπος που εδραίωσε την Τουρκία ως ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ως κυρίαρχη παρουσία στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.

Έγκειται, αναφέρει, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, γιατί στο αμερικανικό σύστημα, δεν είναι ο Πρόεδρος εκείνος που παίρνει την τελική απόφαση (εννοεί για το αμερικανικό πολεμικό υλικό).

Η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται τις πρόσφατες χειρονομίες φιλίας του Biden προς τον επανεκλεγμένο πρόεδρο ως “σιωπηλή προτροπή” για συμφωνία με την ένταξη της Σουηδίας χωρίς το αντάλλαγμα των F-16, ώστε να γίνει δυνατή και η αλλαγή της γνώμης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, μια ματιά στις διεθνείς εμφανίσεις του Erdogan δείχνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την προσπάθεια, σημειώνει η Stefanie Bolzen.

Σημειώνει ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία James Jeffrey δήλωσε στην WELT πως η Τουρκία θα έπρεπε να αποδεχτεί τη συμφωνία, αλλά αυτή η συμφωνία δεν της αρέσει και ο Erdogan “είναι θυμωμένος μαζί μας εδώ και πολύ καιρό”, γιατί “επί μια δεκαετία έκανε ό,τι του είπαμε και πήρε πολύ λίγα σε αντάλλαγμα από την άποψή του”.

Το άρθρο ολοκληρώνεται επισημαίνοντας:

«”Υπάρχει μία δόση τρέλας πίσω από την αμερικανική πολιτική, αλλά η τρέλα σταματά όταν σοβαρέψουν τα πράγματα”, λέει ο πρώην διπλωμάτης και νυν ερευνητής στο Wilson Center. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις στην Ουάσιγκτον με ένα άλλο κομμάτι του παζλ.

Το Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Η Αθήνα, που νιώθει ότι απειλείται από την Άγκυρα, πρόκειται να αποκτήσει τα νέα καταδιωκτικά αεροσκάφη το 2028.

Ο κ. Μενέντεζ έδωσε γρήγορα την έγκριση. Η Ελλάδα είναι “μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας -δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου. Μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονές της”», τόνισε ο γερουσιαστής.

ΤΙΤΛΟΣ: Οι αντιρρήσεις του Bob Menendez είναι αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις ΝΑΤΟ/Τουρκίας για την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας
Υπέρτιτλος: «Ριψοκίνδυνη συμφωνία του Biden», με τίτλο: «Τι θα μπορούσε πραγματικά να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -και δεν είναι ο Erdogan»

ΠΗΓΗ: Welt, Stefanie Bolzen

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας: Θα εγκρίνει, όμως, την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Θα επιμείνει στην αγορά των F-16;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: