Οι δυνάμεις του Πριγκόζιν έφτασαν στο Ροστόφ χωρίς αντίσταση από το ρωσικό στρατο: Κατέρριψαν ένα ελικόπτερο ανακοίνωσε η Wagner

FILE PHOTO: Εξωτερική άποψη του κτιρίου PMC Wagner Center, της έδρα του Ομίλου Wagner στην Αγία Πετρούπολη. EPA, ANATOLY MALTSEV




Ο περιφερειάρχης στη Ροστόφ της Ρωσίας (νότια), η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, κάλεσε τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να «μείνουν στο σπίτι», καθώς ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο οποίος στασίασε εναντίον του γενικού επιτελείου, ανέφερε πως άνδρες του έχουν πλέον καταφθάσει εκεί.

«Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ζητώ από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο αν είναι απόλυτα αναγκαίο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram λίγο πριν από τις 04:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Ροστόφ. Ο περιφερειάρχης Γκόλουμπεφ δεν διευκρίνισε αν πράγματι ο κ. Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του βρίσκονται στη Ροστόφ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που χθες στασίασε εναντίον του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

  • Ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως οι δυνάμεις του πέρασαν στη Ρωσία, ορκίζεται να φθάσει «μέχρι τέλους»

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος στασίασε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, διατράνωσε σήμερα πως θα φθάσει «μέχρι τέλους» και ότι θα «καταστρέψει όποιον μπει στον δρόμο του», ανακοινώνοντας πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας.

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε ο κ. Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, αφού έκανε γνωστό πως οι μισθοφόροι του «πέρασαν τα σύνορα» του ρωσικού κράτους από την Ουκρανία όπου είχαν αναπτυχθεί.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως έχει υπό τις διαταγές του 25.000 μαχητές.

Ο κ. Πριγκόζιν δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τις δηλώσεις του και το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν είναι ακριβείς.

Είπε πως «μπήκαν στο Ροστόφ», πόλη της νότιας Ρωσίας, και ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αποσπάσματος που αναπτύχθηκε για να τους εμποδίσει.

Οι μισθοφόροι «δεν θα δώσουν μάχη παρά μόνο με επαγγελματίες», είπε προσθέτοντας πως δεν θέλει να σκοτώσει «παιδιά».

Πρόσθεσε ωστόσο «θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας».

Η Μόσχα κατηγόρησε νωρίτερα τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης, απόπειρα πραξικοπήματος και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κατηγορεί τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και προσωπικά τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για αεροπορική επίθεση «με πυραύλους» εναντίον βάσης μαχητών του με «πολλά» θύματα και διαμηνύει πως θα τον «τιμωρήσει».


ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters
Μόσχα, Russian Federation

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση στη Ρωσία, οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με τους συμμάχους τους: Τα «μέτρα ασφαλείας ενισχύονται» στη Μόσχα, στρατιώτες στους δρόμους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: