Οι απίστευτες γκάφες του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ: Οι επιθέσεις στην Καμάλα και την Αναλένα κρύβουν “μισογυνισμό”;

epa10663454 Israel’s Foreign Minister Eli Cohen attending a session titled ‘Global Israel: Lessons from the Middle East’ at GLOBSEC Security Forum in Bratislava, Slovakia, 30 May 2023. EPA, GLOBSEC HANDOUT




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz δημοσιεύεται άρθρο γνώμης της Allison Kaplan Sommer, στο οποίο γίνεται μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν.

Ο τελευταίος φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς έχει υποπέσει σε γκάφες που εκθέτουν διεθνώς το Εβραϊκό Κράτος.

Στο άρθρο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αφότου η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μετά τη νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) τον περασμένο Νοέμβριο, ευρεία ήταν η πεποίθηση ότι ο Eli Cohen χρίστηκε ΥπΕξ λόγω της επιθυμίας του πρώτου να κρατήσει την εξωτερική πολιτική υπό τον έλεγχό του.

Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο ο Cohen, λογιστής στο επάγγελμα, προτού εμπλακεί στην πολιτική, επικράτησε υποψηφίων με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στα διπλωματικά θέματα και στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Cohen δεν επρόκειτο να αμφισβητήσει ποτέ την αποφασιστικότητα του Netanyahu να διατηρήσει τις εξωτερικές υποθέσεις εκεί που θεωρεί ότι ανήκουν: στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Πάντως η απειρία του Cohen φάνηκε, καθώς δηλώσεις του οδήγησαν σε μια σειρά από «άβολες» καταστάσεις που εμφανίζονται σε διεθνή πρωτοσέλιδα και του έχουν «χαρίσει» τη φήμη του πλέον «αντι-διπλωμάτη» κορυφαίου διπλωμάτη της χώρας.

Το τελευταίο «φιάσκο»: το προσβλητικό χτύπημα του Cohen στην Aντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris), η οποία «τόλμησε» να επικρίνει τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση Netanyahu δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην ισραηλινή Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ο Cohen δήλωσε ότι θεωρεί πως η αμερικανίδα Αντιπρόεδρος δεν έχει διαβάσει ποτέ τις σχεδιαζόμενες αλλαγές και υποστήριξε: «Εάν τη ρωτήσετε τι την ενοχλεί στην (προωθούμενη) μεταρρύθμιση, δε θα μπορούσε να αναφέρει τίποτε». Δεν άργησε ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στο Ισραήλ Tom Nides να επικοινωνήσει με τον Cohen και να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά.

Στη συνέχεια το Twitter εξερράγη με αντιδράσεις για το αγενές κι ενδεχομένως σεξιστικό και ρατσιστικό faux pas του Cohen, με σχολιαστές να επισημαίνουν ότι ο ισραηλινός ΥπΕξ δε θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο σε ενδεχόμενη κριτική του ίδιου του αμερικανού Προέδρου Biden κι επίσης να ισχυρίζονται ότι δε θα έπρεπε ένας λογιστής να αμφισβητεί τις γνώσεις της πρώην Γενικής Εισαγγελέως της Καλιφόρνια σε οποιοδήποτε νομικό ζήτημα.

Δεν ήταν δε η πρώτη φορά που ο Cohen άφησε να εννοηθεί ότι γυναίκα υψηλόβαθμη αξιωματούχος έχει άγνοια επί κάποιου θέματος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τον περασμένο Απρίλιο, ο Cohen είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock) ήταν ενήμερη για τα ισραηλινά σχέδια δικαστικής μεταρρύθμισης. «Τη ρώτησα τι ακριβώς την ενοχλούσε στις προτεινόμενες αλλαγές και δεν είχε τίποτα να πει», έλεγε τότε ο Cohen.

Πριν λίγο καιρό δημιουργήθηκε επιπλέον ένα “Soros-gate”, όπως αποκλήθηκε, όταν ο David Saranga, Πρέσβυς κι επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακής Διπλωματίας του ισραηλινού ΥπΕξ επέκρινε μέσω twitter τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk για αντισημιτικό tweet του εις βάρος του (Εβραίου) επίσης δισεκατομμυριούχου αριστερού φιλανθρώπου George Soros.

Ο Cohen είχε τότε καταδικάσει τον Πρέσβυ του Υπουργείου του που τόλμησε να προβεί σε μία τέτοια κίνηση, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα tweets σαν κι αυτό», στα οποία, δηλαδή, ο Soros θα τύγχανε υπεράσπισης και ο Musk καταδίκης.

Σε άλλη περίπτωση, νωρίτερα στη διάρκεια της χρονιάς, ο Cohen είχε ζητήσει δημόσια από τον Υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich να παρέμβει στις δραστηριότητες της Τράπεζας του Ισραήλ και να την υποχρεώσει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Smotrich απέρριψε την πρόταση, απαντώντας στον Cohen πως «είμαι σταθερά αντίθετος σε λαϊκιστικές δηλώσεις που απειλούν την ανεξαρτησία της Τράπεζας του Ισραήλ». Εκείνη η αντιπαράθεση είχε βρεθεί στα διεθνή πρωτοσέλιδα, με το Bloomberg, για παράδειγμα, να αναφέρει πως: «“Λαϊκιστική” απειλή για την Τράπεζα του Ισραήλ αποκρούεται από τον Υπουργό Οικονομικών».

Τότε στο θέμα είχε παρέμβει κι ο ίδιος ο Netanyahu (σε τελική ανάλυση, οι όποιες βολές κατά της Κεντρικής Τράπεζας δε δημιουργούν τόσο καλή εντύπωση για μια κυβέρνηση που φέρεται να επιτίθεται στη δικαστική ανεξαρτησία), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπό την ηγεσία μου πέρασε ο νόμος της Τράπεζας του Ισραήλ που εγγυάται την ανεξαρτησία της αρμόδιας για τον καθορισμό του επιτοκίου νομισματικής επιτροπής, με επικεφαλής τον Διοικητή της Τράπεζας. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Παρά τις γκάφες του Cohen, ο Netanyahu πιθανόν πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο να έχει στο τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών έναν αρχάριο όπως τον Cohen, ο οποίος δε θα αμφισβητήσει ούτε θα απειλήσει ποτέ την εξουσία του π/θ κι απλώς προσπαθεί να μιμηθεί, έστω και αδέξια, τον προϊστάμενό του.

Κι όσο ο Netanyahu δε λαμβάνει πρόσκληση για την Ουάσιγκτον, μάλλον τον βολεύει το γεγονός ότι, μετά το τελευταίο περιστατικό με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πρόσκληση δεν πρόκειται να λάβει ούτε ο Cohen.

Τίτλος: «Είναι ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών σαμποτέρ από πρόθεση ή απλώς κακός στη δουλειά του;» και
Υπότιτλος: «Παρά τις “γκάφες” ο πρωθυπουργός Netanyahu πιθανότατα πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο να έχει στο τιμόνι του Υπουργείου Εξωτερικών έναν αρχάριο σαν τον Eli Cohen» (εδώ)

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Haaretz, Allison Kaplan Sommer

Με ασθενές Μνημονικόν ο Κυριάκος Βελόπουλος: Οργίλος και αγενής όταν του θύμισαν τα «χειρόγραφα του Ιησού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: