Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ή το τέλος των Erdogan-omics: Μια λύκαινα της Goldman Sachs στο κατώφλι της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του Bloomberg




Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ανώτερο οικονομικό στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκαναν γνωστό δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η Ερκάν συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον νεοδιορισθέντα τούρκο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, είπε μία από τις πηγές. Οι δύο πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως πρόκειται να συναντήσει σύντομα τον Ερντογάν για να συζητήσουν τον ενδεχόμενο ρόλο της.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε πως η Ερκάν είναι μία από «τους λίγους υποψηφίους» για να διαδεχθούν τον νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος ηγήθηκε της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν μειώνοντας από το 2021 τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε πέρυσι σε υψηλό 24 ετών υπερβαίνοντας το 85%.

Πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs, η Ερκάν δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί αμέσως για να σχολιάσει.

Το γραφείο του Ερντογάν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έκαναν σχόλιο σχετικά με την Ερκάν.

Λαμπρές σπουδές, εντυπωσιακή καριέρα

Η Ερκάν έλαβε προσφορές για υποτροφίες από 9 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Stanford, Princeton, Boston, Cornell και California, αλλά προτίμησε το Princeton.

Με την υποτροφία «Επίτιμο διδακτορικό», που δίνεται σε μόνο 2 άτομα κάθε χρόνο, η Ερκάν είχε σπίτι, μισθό 3.200 δολάρια το μήνα και απεριόριστο προϋπολογισμό για την έρευνά της στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε το διετές διδακτορικό πρόγραμμα στο Πρίνστον μέσα σε ένα χρόνο. Απέκτησε τον τίτλο του «Νεότερου καθηγητή οικονομικών» στη χώρα. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε δύο ακόμη προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ξεκίνησε στη Goldman Sachs

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Πρίνστον, ξεκίνησε την καριέρα της στη Goldman Sachs το 2005 μετά από προσφορά που έλαβε. Εργάστηκε εκεί για περίπου 9 χρόνια και μετά άρχισε να εργάζεται ως διευθύντρια στην First Republic Bank, μια τράπεζα που πέρασε υπό κρατικό έλεγχο λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην τράπεζα και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας έως και 10 φορές. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ένα από τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη. Η Ερκάν υπηρέτησε επίσης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co., με έδρα τις ΗΠΑ, για δύο χρόνια. Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων Marsh McLennan.

Το προσωνύμιό της είναι «Το χρυσό κορίτσι της Τουρκίας»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters και Εθνος (Μαρία Ζαχαράκη)
Άγκυρα, Turkey

Μπέρδεμα με τη χρήση δυτικού οπλισμού από Ουκρανούς στο Ρωσικό Μπέλγκοροντ: Τα όπλα δίνονται για την άμυνα της Ουκρανίας ενίσταται ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: