Αποκάλυψε στο Σίγμα τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Ισραήλ: Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου λέει ότι πάει σε διευθέτηση το θέμα «Αφροδίτη-Ισάι» (video)

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Υπουργού Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Junior Achievement «Επιχείρηση της Χρονιάς 2023». Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου μίλησε για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Ισραήλ, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα.

Αρχικά, ανέφερε ότι η αποστολή ήταν επιτυχής διότι οι στόχοι που είχαμε πηγαίνοντας στο Ισραήλ, έχουν υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, οι τρεις στόχοι ήταν να υπάρξει θετική τοποθέτηση από πλευράς Ισραήλ στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, στην διασύνδεση φυσικού αερίου με αγωγό και η διευθέτηση του ζητήματος «Αφροδίτη» – «Ισάι».

«Έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι τέλος του χρόνου τα δύο μέρη θα κάνουν διευθέτηση ενώ παράλληλα θα δοθεί και κάποιος χρόνος στις ίδιες τις εταιρείες που εμπλέκονται στο «Αφροδίτη» – «Ισάι», ώστε να προσπαθήσουν και οι ίδιες παράλληλα με τις διακρατικές προσπάθειες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι, το Ισραήλ ήταν θετικό, έγινε μία συζήτηση η οποία σχετίζεται με την ηλεκτροπαραγωγή, γιατί τα δύο συνδέονται.

«Το έργο που εμείς ονομάζουμε gas to power, δηλαδή μετατρέπεις το φυσικό αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια και το διοχετεύεις σε αγωγούς ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η συζήτηση συγκεντρώθηκε γύρω από αυτό. Το Ισραήλ θα βρίσκεται σε ανάγκη ηλεκτρισμού γιατί θα χρειαστεί γύρω στα 4-5 gigawatt στα επόμενα πέντε χρόνια και δεν προτίθεται να κατασκευάσει άλλους σταθμούς συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής», ανέφερε.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε η Κύπρος προσφέρεται σαν φίλη χώρα για να διευθετήσει αυτές τις ανάγκες που έχει το Ισραήλ.

Κληθείς να απαντήσει αν μπορεί η Λευκωσία να βγάλει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, απάντησε ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός όπως και άλλες γειτονικές χώρες, αλλά η Αίγυπτος είναι η πιο πιθανή γιατί έχει τις υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου, υπάρχουν και κάποιες ανάγκες στην εγχώρια αγορά», κατέληξε.

Η Αννίτα δέχεται μαζικές υπόγειες επιθέσεις από τον Αβέρωφ, που την υπονομεύει, και από άλλα στελέχη: Τα πυρά του Πετρίδη και ο εκτός ορίων ο “εμφύλιος” στο κόμμα της Δεξιάς

Προχωρά η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία: Το Ισραήλ βλέπει την Κύπρο ως πιθανό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας, αποκαλύπτει ο ο αρμόδιος υπουργός

Gi;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: