Ανατίναξη φράγματος Κοχόβκα: Μειώνεται ραγδαία η στάθμη του ταμιευτήρα: Φόβοι για πλημμύρες και σχέδια εκκένωσης 16.000 ανθρώπων

FILE PHOTO: Δορυφορική εικόνα του φράγματος στις 26 Φεβρουαρίου 2022. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Κατά έως και τριάντα πέντε εκατοστά την ώρα μειώνεται η στάθμη των υδάτων του ταμιευτήρα ύστερα από την ανατίναξη του φράγματος Κοχόβκα πράξη που αποδίδεται από τους Ουκρανούς σε βαρβαρική ρωσική επιθετικότητα, ενώ το Κίεβο έχει ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οπως εξήγησε σε δήλωσή του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι (Rafael Grossi) η στάθμη των υδάτων ήταν περί τα  16.4 μέτρα στις 8 το πρωί αλλά εάν πέσει κάτω από τα 12,7 μέτρα, τοτε το νερό δεν θα μπορεί να αντληθεί.

Νεότερες εκτιμήσεις (του Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένου αξιωματούχου του ελεγχόμενου από την Μόσχα τμήματος της Ζαπορίζια) ανέφεραν ότι η μείωση της στάθμης ανά ώρα υπολογίζεται στα 35 εκατοστά νερού. Ο ίδιος δήλωσε ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος στο φράγμα Καχόβκα.

Το ρήγμα στο φράγμα της Καχόβκα, το οποίο τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχει εντείνει τους φόβους μιας καταστροφής στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία.

Εξάλλου, ο διορισμένος από την Μόσχα δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Νόβα Καχόβκα δήλωσε ότι το επίπεδο του νερού στην πόλη έχει φθάσει τα 11 μέτρα, μετέδωσε το TASS.

Ηδη διεξάγονται προσπάθειες εκκένωσης περιοχών καθώς ο Ζελένσκι δηλώνει ότι περίπου 80 πόλεις και χωριά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από πλημμύρες. Ο συνολικός αριθμός των επηρεαζομένων ανθρώπων υπολογίζεται στις 16.000.

Ομως τo πιο επικίνδυνο αποτελέσματα της ανατίναξης του φράγματος είναι ότι η έλλειψη νερού (ως ψυκτικό μέσο) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσε να διαταράξει τη γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

Η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο – κοντά στο παραβιασμένο φράγμα – βρίσκεται σε ένα τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τη Ρωσία.

«Η απουσία νερού ψύξης στα βασικά συστήματα νερού ψύξης για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα προκαλούσε τήξη καυσίμου και δυσλειτουργία των γεννητριών ντίζελ έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του εργοστασίου» και επεσήμανε ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές πηγές νερού.

 

Φράγμα της σοβιετικής εποχής;

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κοχόβκα βρίσκεται στην πόλη Νόβα Κοχόβκα στην Χερσώνα της Ουκρανίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Χτίστηκε τη σοβιετική εποχή και είναι ένα από τα έξι φράγματα που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο, ο οποίος εκτείνεται από το βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι τη θάλασσα στο νότο.

Είναι τεράστιο – οι ντόπιοι το αποκαλούν Θάλασσα Καχόβκ καθώς από το ένα σημείο στο άλλο δεν μπορείτε να δείτε την άλλη όχθη σε ορισμένα σημεία. Το φράγμα έχει νερό ίσο με το Great Salt Lake στην αμερικανική πολιτεία της Γιούτα, σύμφωνα με το Reuters.

Τι συνέβη?

Στιγμιότυπα και βίντεο δείχνουν ένα τεράστιο ρήγμα στο φράγμα, με νερό να κυλάει μέσα από αυτό και να πλημμυρίζει προς την κατεύθυνση της Χερσώνας.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς το φράγμα καταστράφηκε για πρώτη φορά, αλλά δορυφορικές εικόνες που επαληθεύτηκαν από το BBC δείχνουν ότι η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί σε αρκετές ημέρες.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε το ρήγμα στο φράγμα, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το ανατίναξε σκόπιμα. Αυτό φαίνεται εύλογο, καθώς η Μόσχα μπορεί να φοβόταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούσαν το δρόμο πάνω από το φράγμα για να περάσουν τα στρατεύματα του ποταμού σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, ως μέρος μιας αντεπίθεσης.

«Το ανατίναξαν από μέσα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα από μέσα, και είπε πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για “τρομοκρατική επίθεση”.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη μόνο του.

“Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα. Περίπου 80 οικισμοί είναι στη ζώνη των πλημμυρών”, δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων.

“Κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τους ανθρώπους”, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram και πρόσθεσε πως στη σύσκεψη “συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση”.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε στο Twitter πως η κίνηση ισοδυναμεί με “ένα νέο ουσιαστικά στάδιο της ρωσικής επίθεσης”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε για την απειλή για το περιβάλλον η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε “περιφερειακή οικοκτονία”.

Η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την πρόκληση ρήγματος στο φράγμα “υστερική αντίδραση” με στόχο να εμποδιστούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου πως “150 τόνοι λαδιού μηχανής” έπεσαν σήμερα στον ποταμό Δνείπερο μετά το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο για το περιβάλλον.

“Υπάρχει επίσης κίνδυνος νέων διαρροών λαδιού, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον”, έγραψε στο Telegram η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος Τύπου του επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γέρμακ.

Σε ανακοίνωση, η ουκρανική προεδρία είχε κάνει λόγο νωρίτερα σήμερα για “κίνδυνο επιπλέον διαρροών” “τουλάχιστον 300 τόνων”.

Mίσος κατά Ρώσων στη Χερσώνα

«Καλός Ρώσος είναι ο νεκρός Ρώσος», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ, κάτοικος της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, που βλέπει να αυξάνεται η στάθμη των υδάτων μετά την καταστροφή, τουλάχιστον τμηματική, ενός σημαντικού φράγματος σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από εκεί, σε περιοχή που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Νόβα Καχόβκα, μια μονάδα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της περιοχής και της προσαρτηθείσας Κριμαίας νοτιότερα, αλλά επίσης και για τη ψύξη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που επίσης είναι υπό κατοχή.

Για τους κατοίκους της Χερσώνας, που απελευθερώθηκαν από τη ρωσική κατοχή τον Νοέμβριο ύστερα από ουκρανική αντεπίθεση, εάν η πόλη τους απειληθεί από τα νερά, ένας είναι ο υπαίτιος: η Ρωσία.

«Η πλημμύρα είναι μπροστά στα μάτια μας. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από δω και πέρα. Καλός Ρώσος είναι ο νεκρός Ρώσος, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο», δηλώνει ο Βίκτορ.

Ο ίδιος μένει σε μια γειτονιά στις όχθες του Κοχέβα, παραποτάμου του Δνείπερου όπου η στάθμη του νερού έχει ανέβει κατά δύο ή τρία μέτρα σύμφωνα με τους κατοίκους με τους οποίους συνομίλησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Εδώ, οι αποθήκες, τα γκαράζ έχουν πλημμυρίσει. Το νερό αρχίζει και φθάνει πλέον και στα δρομάκια.

Η Λουντμίλα έχει φορτώσει σε τρέιλερ το πλυντήριο ρούχων της και ορισμένα προσωπικά αντικείμενα για να τα μεταφέρει σε συνοικία σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκφράζει επίσης το μίσος της για τους Ρώσους στρατιώτες που καταλαμβάνουν την αντίπερα όχθη του Δνείπερου, και βομβαρδίζουν τακτικά τη Χερσώνα και τις γύρω περιοχές από τότε που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν τον Νοέμβριο λόγω των ουκρανικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε το φράγμα για να προσπαθήσει να «ανακόψει» την επικείμενη αντεπίθεση την οποία ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει εδώ και μήνες με στόχο να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Αυτά τα Ορκ πρέπει να φύγουν πιο γρήγορα, πρέπει να τους κυνηγήσουμε! Δεν είναι ζωή αυτή! Εδώ πυροβολούν και εκεί πλημμυρίζουν!», ξεσπά η Λουντμίλα, ενώ ακούγονται πυρά.

Ο Σεργκέι, άλλος κάτοικος της περιοχής, φοβάται ότι όλη η γειτονιά θα βυθιστεί στο νερό, αν και για την ώρα είναι οι παρόχθιες κατασκευές που επηρεάζονται.

«Όλα θα πεθάνουν εδώ, τα ζώα, τα πουλιά, όλα», δηλώνει.

Ολοι δείχνουν Πούτιν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα ευθυγραμμίζεται με την κλιμακούμενη βία της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

“Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται για κάτι που έχει μια νέα διάσταση, αλλά το οποίο ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο”, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WDR.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό η Γερμανία να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο καιρό είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, σημείωσε επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με ανησυχία μετά την καταστροφή του φράγματος που τροφοδοτεί με νερό τον σταθμό.

“Το μόνο που μπορούμε να πούμε για την Ζαπορίζια είναι ότι το παρακολουθούμε συνέχεια”, είπε.

Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για το ρήγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα, που οδήγησε στην απελευθέρωση εκατομμυρίων λίτρων νερού, απειλώντας χωριά και κόβοντας την τροφοδοσία σε νερό.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε σήμερα την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, ως “αποτρόπαια πράξη” που αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

“Η καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα είναι μια αποτρόπαια πράξη”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

“Η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πληθυσμούς που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή”, σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος αυτού στη νότια Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.

Ο Ναουσέντα δεν παρείχε στοιχεία ότι η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή.

“Σήμερα είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου ρωσικής επίθεσης κατά ουκρανικής μη στρατιωτικής υποδομής”, αναφέρει ο Ναουσέντα σε μήνυμα στο Twitter.

“Η καταστροφή ενός μεγάλου φράγματος είναι έγκλημα πολέμου που απειλεί απευθείας χιλιάδες ανθρώπους. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει γι’αυτό”, προσθέτει. “Και η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο για να μείνει ασφαλής!”.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

Ανατίναξαν το φράγμα στη Χερσώνα, τεράστιος όγκος νερού ρέει ανεξέλεγκτος: Ο Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας [video

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: