Ακραίος καύσωνας στην Κίνα: Χοίροι και κουνέλια έσκασαν από ασφυξία, ψάρια κάηκαν μέσα στο νερό

Στιγμιότυπο από το twitter




Ζώα σε κτηνοτροφικές φάρμες, ψάρια και καλλιέργειεςκαταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μαστίζουν περιοχές της Κίνας εγείροντας ανησυχίες για επιδείνωση της επισιτιστικής ασφάλεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Κίνα βίωσε το χειρότερο κύμα καύσωνα και ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών το καλοκαίρι του 2022, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων.

Φέτος, η υπερβολική ζέστη έχει πλήξει πολλές περιοχές της χώρας πολύ νωρίτερα από πέρυσι.

Χοίροι, κουνέλια και ψάρια πεθαίνουν από τις καυτές θερμοκρασίες και τα χωράφια με σιτάρι στην κεντρική Κίνα έχουν πλημμυρίσει από τις πιο έντονες βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ, την κύρια περιοχή καλλιέργειας ρυζιού της Κίνας, τους επόμενους μήνες.

Από τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες σε δεκάδες κινεζικές πόλεις έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ εποχής.

Το κύμα καύσωνα έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες πόλεις στις επαρχίες Γιουνάν και Σετσουάν να υποφέρουν από θερμοκρασίες ρεκόρ πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι την Τετάρτη, 578 εθνικοί μετεωρολογικοί σταθμοί που βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις σε όλη τη χώρα κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους ιστορικά για αυτή την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες μπορεί να διαταράξουν την τάξη παραγωγής τροφίμων και να προκαλέσουν περισσότερες αβεβαιότητες στην προμήθεια τροφίμων και πετρελαίου», έγραψε ο Sheng Xia, επικεφαλής γεωργικός αναλυτής της Citic Securities, σε μια έκθεση έρευνας την Τετάρτη.

 

Προειδοποίησε για αυξανόμενες απειλές στην επισιτιστική ασφάλεια λόγω του διαφαινόμενου El Niño, ενός φυσικού φαινομένου στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που φέρνει θερμοκρασίες υψηλότερες από το μέσο όρο.

Ψάρια ψήθηκαν μέχρι θανάτου

Τις τελευταίες ημέρες, οι αναφορές για ζώα φάρμας που σκοτώθηκαν από υπερβολική ζέστη κυριαρχούν στις ειδήσεις.

Σε μια φάρμα στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, εκατοντάδες χοίροι πέθαναν αυτή την εβδομάδα μετά από ξαφνική διακοπή ρεύματος στο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού.

Τα γουρούνια πέθαναν από ασφυξία εν μέσω υπερβολικής ζέστης και κακής κυκλοφορίας αέρα, ανέφερε ο Jimu News, κυβερνητικός ιστότοπος ειδήσεων, επικαλούμενος έναν ανώνυμο υπάλληλο στη φάρμα.

 

Στο κύμα καύσωνα αποδόθηκε και η θανάτωση μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων κυπρίνων στη νοτιοδυτική περιοχή Guangxi. Οι κάτοικοι του χωριού είπαν στην εφημερίδα South of China Today την Τετάρτη ότι τα ψάρια τους «κάηκαν μέχρι θανάτου» καθώς η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στα ύψη λόγω του καύσωνα.

Oι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν θανάτους κουνελιών στις φάρμες, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η προσφορά. Τα «πικάντικα» κεφάλια κουνελιών είναι ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου στη νοτιοδυτική αυτή επαρχία, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια τέτοια κεφάλια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.

Ζημιές στις καλλιέργειες

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρέασαν επίσης τη μεγαλύτερη σιτοπαραγωγική περιοχή της χώρας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τα χωράφια με σιτάρι της Χενάν, μιας κεντρικής επαρχίας που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παραγωγής της Κίνας, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, λίγες μέρες πριν από τη συγκομιδή. Οι βροχές οδήγησαν επίσης ορισμένες καλλιέργειες σιτηρών σε μούχλα.

Με πληροφορίες από CNN

Οι Ουκρανοί φέρεται να βομβάρδισαν το υπό ρωσικό έλεγχο λιμάνι Μπερντιάνσκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: