«Ξεσάλωσε» ο Τραμπ και «μέθυσε» από τη νίκη του Ερντογάν: Πως θα αντιμετωπίσει, απ’ εδώ και πέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Σουλτάνο, είναι το μεγάλο ερώτημα… [video]

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan -with his wife Emine- delivered a speech regarding the election results at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Αναμενόμενο ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να συγχαρούν τον ισλαμιστή και αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας.

Είτε από διπλωματική αβρότητα, αν θέλετε, είτε για άλλους λόγους, η ηγεσία της Αμερικής του διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του. Προηγήθηκαν, βεβαίως, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουγγαρίας και του Κατάρ, αλλά και άλλοι πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες και εμίρηδες. Η νίκη του Ερντογάν, άλλους ανακούφισε και άλλους στενοχώρησε.

Οι τελευταίοι είχαν στοιχηματίσει όλα τους τα λεφτά στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν μία μεγάλη απογοήτευση. Με τις δύο ήττες, μέσα σε 14 μέρες, δεν έχει καν την πολυτέλεια να καταγγείλει νοθεία, διότι, δυστυχώς, δεν θα τον πιστέψει κανείς. Οι ξένοι ηγέτες δεν περίμεναν καν να ακούσουν το πόρισμα των ξένων παρατηρητών των εκλογών…

  • Αυτός που ξεπέρασε όλους ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην Πλανητάρχης δεν συγκρατήθηκε και πανηγύρισε …τρελά. Ενώ ο Ερντογάν πολεμά τη Δύση -και ειδικά τις ΗΠΑ- ενώ υποστηρίζει φανατικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους μουλάδες του Ιράν, όπως και άλλους εχθρούς της Αμερικής, ο κ. Τραμπ, δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Να θυμίσω ότι πρώην στενοί συνεργάτες του, όπως ο Τζον Μπόλτον, τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε προσωπικά και επιχειρηματικά οφέλη από τον Ερντογάν. Έγραψε, λοιπόν, στα κοινωνικά του δίκτυα (ΕΔΩ):

«Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μεγάλη και άξια νίκη του στην Τουρκία. Τον ξέρω καλά, είναι φίλος και έχω μάθει από πρώτο χέρι πόσο αγαπά τη χώρα του και τον μεγάλο λαό της Τουρκίας, τον οποίο έχει ανεβάσει σε ένα νέο επίπεδο επιρροής και σεβασμού!»

Φανταστείτε μόνο τι θα συμβεί στην Ελλάδα και στην Κύπρο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Μόνο η σκέψη προκαλεί δικαιολογημένο τρόμο. Η ισλαμική Τουρκία θα τα πάρει όλα από τον διεφθαρμένο Τραμπ, όσο και να παλέψει η Ομογένεια και οι φίλοι μας στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Mother Jones (ΕΔΩ):

«Η περιουσία του Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη -την οποία δεν κατέχει, αλλά κερδίζει δικαιώματα από τη συμφωνία για ονομασία των δίδυμων πύργων -του απέφερε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου 1 εκατ. δολαρίων ενώ ήταν στην εξουσία».

Σε μια συνέντευξη με τον Steve Bannon το 2015, ο Τραμπ δεν κρύφθηκε:

«Έχω μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων γιατί έχω ένα μεγάλο, μεγάλο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη δουλειά. Λέγεται Trump Towers – δύο πύργοι, αντί για έναν, όχι ο συνηθισμένος, είναι δύο», παραδέχθηκε.

  • Αλλά, το θέμα είναι τι πρόκειται να πράξει η παρούσα κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, ο οποίος θα χρειαστεί τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών, των Αρμενίων, των Κούρδων και άλλων κοινοτήτων, που σκέφτονται αντιτουρκικά, για να νικήσει στις εκλογές.

Γνωρίζει ότι παρακολουθείται η συμπεριφορά του απέναντι στην Τουρκία και η στάση του στο θέμα της αγοράς εκ μέρους της κατοχικής χώρα των αμερικανικών μαχητικών F-16, θα σταθμίσει τις ψήφους πολλών ανθρώπων.

Αν κρίνουμε από την ανάρτηση του στο Twitter, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα του τηλεφωνήσει για να του ευχηθεί και «διά ζώσης» για τη χθεσινή νίκη του. Χθες δήλωσε ότι «δεν του έχει μιλήσει ακόμα». Ίσως και να τον καλέσει να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, αν και το απέφυγε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Ερντογάν έχει παραπονεθεί γι’ αυτό και προσωπικά στον κ. Μπάιντεν.

Διίστανται οι απόψεις και μερικοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα του δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσουν στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά δεν θα τον προσκαλέσει στο Λευκό Οίκο. Θα φανεί στην πράξη.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, μετά τον θρίαμβο του ισλαμιστή ηγέτη, η Αμερική δεν μπορεί να τον αγνοεί. Εκτός εάν ο κ. Μπάιντεν εξακολουθεί να τον θεωρεί αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του τουρκικού λαού.

Πάντως, η πλειοψηφία του τουρκικού λαού τον υποστήριξε χθες, εκτός εάν η αντιπολίτευση μπορέσει να αποδείξει ότι έγινε νοθεία. Αλλά θέσαμε και το ερώτημα παραπάνω: Μετά την άμεση αποστολή τόσων συγχαρητήριων τηλεγραφημάτων, ποιος θα μιλήσει αύριο για νοθεία;

Η Αμερική έχει επιλογές πολλές, αλλά οι γραφειοκράτες δεν σκέφτονται πότε «έξω από το κουτί», που μπαίνουν και αρνούνται να βγουν. Έτσι κι αλλιώς, η στρατιωτική σχέση είναι τυπική. Σημαντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μετά την επανεκλογή του θα πάρει τη μεγάλη απόφαση να κλείσει τη βάση του Ινσιρλίκ. Πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποσύρει τις πυρηνικές κεφαλές, που είχαν φυλαγμένες εκεί.

Εάν επιλέξουν τη λανθασμένη επιλογή να τα σκεπάσουν όλα με χώματα όπως κάνουν οι γάτες για τα περιττώματα τους, κάποια στιγμή θα τα πατήσουν και θα εξευτελιστούν.

Λογικά, οι Αμερικανοί θα περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν μέχρι τη νέα σύνοδο ηγετών του ΝΑΤΟ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτούς να επιτύχουν την ένταξη της Σουηδίας, για την οποία αντιτίθενται η Τουρκία και η Ουγγαρία. Ενώ γίνονται ήδη προβλέψεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πει τελικά το πολυπόθητο ναι, υπάρχουν και άλλοι στην Ουάσιγκτον που δεν είναι τόσο αισιόδοξοι.

Η επανεκλογή του Ερντογάν σίγουρα «πάγωσε» τις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον και χαροποίησε τη Μόσχα, την Τεχεράνη και άλλα αυταρχικά καθεστώτα. Για το Κογκρέσο δεν αλλάζουν πολλά, καθώς όσοι αντιτίθενται στον Ερντογάν θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο…

Για τα έργα και τις ημέρες του Μαργαρίτη Σχοινά διαβάστε ΕΔΩ

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η μεγάλη επιστροφή του Ερντογάν στο πανάκριβο Παλάτι: Να ετοιμαστούμε για μεγάλες κρίσεις ή επιτέλους έβαλε μυαλό; Όλα είναι ανοιχτά… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: