Βόμβες από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μου είπε ότι δεν θα πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία… (video)

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ομιλεί στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ. Φωτογραφία Hellas Journal




Ουάσιγκτον: Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Αποκαλύψεις που θα ταρακουνήσουν το πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όταν μετέφερε μία κουβέντα που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και αφορά την απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Ο κ. Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Αμερικανό γερουσιαστή για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, για το συγκεκριμένο θέμα, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαιτούσε να παρακαμφθεί η Γερουσία και ειδικά ο κ. Μενέντεζ.

Μιλώντας σε μεγάλη ομάδα στελεχών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΣΕΚΑ να έρθουν στην Ουάσιγκτον και δώσει τη μάχη των ελληνικών εθνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, αποκάλυψε τα εξής:

«Ρώτησα απευθείας τον υπουργό Μπλίνκεν, επειδή συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από λίγους μήνες. Τον ρώτησα και πριν και μετά τη συνάντηση.

«θα παρακάμψεις τις αντιρρήσεις της Γερουσίας για τις πωλήσεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τα F-16;».

Και μου απάντησε χωρίς δισταγμό «όπως ακριβώς είπα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έτσι θα το πω και σε εσένα. Δεν έχω καμία πρόθεση να παρακάμψω τις αντιρρήσεις σου στην πώληση όπλων».

Και παρόλο που ο Τσαβούσογλου του απάντησε πιέζοντας τον, «εάν συμφωνείς με αυτή την πώληση σε εμάς γιατί δεν  παρακάμπτεις τις αντιρρήσεις του;», (σ.σ. εννοούσε του κ. Μενένετζ) ο Μπλίνκεν απάντησε «δεν θα το κάνω».

Περίμενα ότι αυτή θα ήταν η απάντηση (του ΥΠΕΞ), αλλά κατέστησα σαφές ότι χαίρομαι που άκουσα αυτή την απάντηση. Φυσικά, διαθέτω και άλλα εργαλεία σε αντίθετη περίπτωση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τα χρειαστώ, ούτε περιμένω κάποια σύγκρουση για αυτό το θέμα. Θα ήταν ανόητο για την κυβέρνηση να το κάνει», υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε και τα εξής:

“Η κυβέρνηση μας είπε το εξής και αυτό δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις για την Τουρκία. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων (της Γερουσίας) έχω μια άτυπη διαδικασία με την οποία μπορώ να παγώσω (congressional hold) τις πωλήσεις όπλων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Επομένως, δεν θέλω να πιστεύετε ότι αφορά αποκλειστικά την Τουρκία. Αυτή η διαδικασία είναι μια άτυπη διαδικασία, αλλά έχει τηρηθεί από κάθε κυβέρνηση έως σήμερα, με μόνο μια κυβέρνηση να παρακάμπτει το βέτο του Κογκρέσου για μια συγκεκριμένη πώληση. Οπότε ναι (η παράκαμψη) είναι δυνατή».

Ο γερουσιαστής, πάντως, είναι ανυποχώρητος στις θέσεις του και επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να δεχθεί τους όρους του για να έχει έστω και μία πιθανότητα να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά.

Ο Ερντογάν πιέζεται δημοσκοπικά εκτιμά ο Δένδιας και διαμηνύει: Η Ελλάδα δεν συνυπογράφει το ανατολίτικο παζάρι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: