Βήματα από την Τουρκία και την Ελλάδα για μείωση της έντασης στο Αιγαίο: Συμφωνήθηκε αμοιβαία ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, μετέδωσαν οι Τούρκοι

FILE PHOTO: Ο (τότε) υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομολογό του Χουλουσί Ακάρ, μετέβησαν με ελικόπτερο στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, Anadolu μετέδωσε την είδηση ότι: «Εφέτος, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μια μικρής κλίμακας εκπαίδευση στη θέση της Άσκησης ‘Καταιγίδα’ που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, ενώ από την πλευρά τους οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τακτική εκπαίδευση αντί της Άσκησης ‘Θαλασσόλυκος’».

Η είδηση αποδίδεται από το Anadolu σε «πηγές από τον Υπουργείο Άμυνας».

Το δημοσίευμα φέρει τίτλο «Βήματα από Τουρκία και Ελλάδα για μείωση της έντασης στο Αιγαίο» και πλαισιώνει την είδηση αναφέροντας επίσης τα εξής:

Ένα ακόμα σημαντικό αμοιβαίο βήμα έγινε για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας στη βάση θετικής ατζέντας […] Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για βελτίωση της ατμόσφαιρας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, φέτος πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες μικρής κλίμακας με στόχο τη διατήρηση των προτύπων εκπαίδευσης, αντί της άσκησης ‘Καταιγίς’ που πραγματοποιεί η Ελλάδα κάθε χρόνο την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου για να καλύψει ολόκληρο το Αιγαίο.

Στη συνέχεια, το (Τουρκικό) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη σε ρυθμίσεις για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων:

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου κάθε έτους, θα πραγματοποιούνται τακτικές εκπαιδεύσεις σύμφωνα με τις αρχές των διεθνών σχέσεων και της αμοιβαιότητας, αντί της άσκησης ‘Θαλασσόλυκος’, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες προσωπικό με περισσότερα από 200 στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Στη συνέχεια, υπό τον υπότιτλο «Βήματα για τη μείωση της έντασης» το Anadolu αναφέρεται σε «πρόσφατες» δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας (χωρίς να τις προσδιορίζει χρονικά – έχει προβεί κατ’ επανάληψη σε δηλώσεις αυτού του περιεχομένου ο Τούρκος ΥΠΑΜ):

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, αξιολογώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στάση απέναντι σε κανέναν από τους γείτονές της και είπε:

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων. Θέλουμε η θάλασσα να είναι θάλασσα φιλίας, να μοιράζεται δίκαια ο πλούτος και στις δύο πλευρές και οι λαοί να ζουν με ασφάλεια και ευημερία.

Υπάρχει moratorium μεταξύ των δύο χωρών, (συμφωνία) ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις κατά την τουριστική περίοδο. Είμαστε έτοιμοι να το επεκτείνουμε».

Τέλος, από το δημοσίευμα υπενθυμίζεται και η επίσκεψη του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο Hatay στις αρχές Απριλίου και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ακάρ.

«Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στην περιοχή του σεισμού, ανακοινώθηκε ότι συμφώνησαν να αναπτύξουν ατζέντα βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει το Anadolu.

Την είδηση περί αμοιβαίας ακύρωσης στρατιωτικών ασκήσεων από «πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ», πλαισιωμένη με τις γνωστές θέσεις του Χουλουσί Ακάρ περί του Αιγαίου ως «θάλασσας φιλίας» με στόχο «τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου» και «την ευημερία των δύο λαών» προβάλλει και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Επισημαίνονται τα εξής:

–Η ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet (σ.σ.: εγγύς στον Hulusi Akar) προβάλλει το θέμα και πρωτοσέλιδα, σε σύντομο πλαίσιο, υπό τον τίτλο «Άνεμος άνοιξης στο Αιγαίο» όπου υπογραμμίζονται τα εξής:

«Μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα, έγινε ένα σημαντικό αμοιβαίο βήμα στο Αιγαίο. Η Ελλάδα ακύρωσε την ετήσια Άσκηση ‘Καταιγίς’, που σημαίνει Θύελλα, και την αντικατέστησε με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μικρής κλίμακας. Η Τουρκία ακύρωσε επίσης την Άσκηση ‘Θαλασσόλυκος’. Αντ’ αυτού, το Ναυτικό μας θα διεξαγάγει τακτική εκπαίδευση στη θάλασσα».

Το θέμα συνεχίζεται σε εσωτερική σελίδα, όπου εισαγωγικά υπογραμμίζεται πως: «Μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα, έγινε ένα σημαντικό βήμα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Η Milliyet περιλαμβάνει στο δημοσίευμά της συγκεκριμένη εκδοχή δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας με τις γνωστές θέσεις.

Αυτός είναι ο γαμπρός και το ατού του Ταγίπ Ερντογάν: Το «πρόσωπο του τουρκικού εξοπλισμού και όχι μόνο»… Είναι και ο διάδοχός του;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: