Το κάπνισμα σκοτώνει έξι εκατ. ανθρώπους ετησίως, παθητικοί καπνιστές οι 600.000: Το πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά και «light» τσιγάρα

FILE PHOTO: Μια γυναίκα καπνίζει το τσιγάρο της στην αυλή νοσοκομείου.ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη χρήση καπνικών προϊόντων και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος παρουσιάζονται, τεκμηριωμένα, από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα και απορίες πολιτών, σχετικά με το κάπνισμα δίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

  • Το τσιγάρο και τα τοξικά προϊόντα του εισέρχονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας, βλάπτοντας όλα τα συστήματα, με πρώτα, σε συχνότητα, το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό».
  • Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ό,τι και το ίδιο το κάπνισμα. Απλά, «χρειάζεται» μεγαλύτερη έκθεση.
  • Κάθε χρόνο, πεθαίνουν 600.000 μη καπνιστές, σε όλο τον κόσμο, επειδή είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα. Από αυτούς 166.000 θάνατοι αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών».
  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει αποδειχτεί ως ασφαλές μέσο διακοπής του καπνίσματος, ούτε αποτελεί εγκεκριμένη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα».

Πολλοί καπνιστές, αντί να διακόψουν το κάπνισμα, επιλέγουν “light” τσιγάρα, πιστεύοντας ότι έτσι επιβαρύνουν λιγότερο την υγεία τους.

Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι στα light τσιγάρα υπάρχουν μικρά ανοίγματα στο φίλτρο, στο σημείο, όπου οι καπνιστές συνήθως τοποθετούν τα χείλη τους ή τα δάκτυλά τους όταν καπνίζουν. Κατ’ αυτό τον τρόπο, στο εργαστήριο μετριέται μικρή ποσότητα πίσσας και νικοτίνης επειδή ο καπνός αναμειγνύεται με αέρα.

Στην πραγματικότητα, μόλις ο καπνιστής κλείσει με τα χείλη του ή τα δάκτυλα τα ανοίγματα στο φίλτρο, καπνίζει ένα κανονικό τσιγάρο. Δηλαδή, σε πραγματικές συνθήκες καπνίσματος, τα light τσιγάρα επιβαρύνουν την υγεία όσο και τα κανονικά τσιγάρα.

Πηγή: ertnews

Μισό εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ και δεν το γνωρίζουν: Aκόμη και ένας μικρός βήχας μπορεί να είναι επικίνδυνος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: