Τελειώνει ο Τσαβούσογλου; Ποιός είναι ο σκληροπυρηνικός και θαυμαστής των μουλάδων Χακάν Φιντάν που προαλείφεται για ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών και τέως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Hakan Fidan έχοντας πίσω του τον Χουλουσί Ακάρ. EPA, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, POOL




Μία λίστα που κυκλοφόρησε στο τουρκικό Fox Haber και εμφανίζει τη θητεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών και εμφανίζει ως περατούμενη, πυροδότησε σενάρια και για τον διάδοχό του καθώς στην ίδια λίστα αυτός φαίνεται να είναι ο διαβόητος Χακάν Φιντάν.

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή ενώ, σήμερα, συνεδρίασε για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα AKP.

Λίγες ώρες αργότερα κυκλοφόρησε στο Fox Haber η λίστα με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, με το επιχείρημα ότι αυτή δόθηκε στα μέλη του AKP.

Στην περίπτωση που ισχύουν τα ονόματα της λίστας, τότε στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας θα παραμείνει ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα διαδεχθεί ο Χακάν Φιντάν.

Ποιος είναι ο εν λόγω κύριος; Ισως ένα από τα πιο πιστά πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

 

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Nordic Monitor [πρόκειται για την ιστοσελίδα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος και εγκαλούμενος ως ‘γκιουλενιστής’ από το καθεστώς Ερντογάν, Αμπντουλά Μποζκούρτ] ο Φιντάν είναι ένας σκληροπυρηνικός και φιλοϊρανός ισλαμιστής που διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών τον Μάιο του 2010.

Οταν ανέλαβε, ο Φιντάν θέλησε να μεταμορφώσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.

Φέρεται επίσης να ξεκίνησε μια εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων από τη MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει χώρο για τους νεοσύλλεκτους, να εκφοβίζει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστέλει κάθε διαφωνία.

Νεότερο δημοσίευμα του Nordic Monitor περιέγραφε μία ακόμη ιδιότητα του Φιντάν:

Είναι ο άνθρωπος που -όπως προέκυψε από διαρρεύσασα έκθεση- επαίρεται για το δίκτυο παρακολούθησης δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το πρακτορείο.

Στην εν λόγω 16σέλιδη έκθεση ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν έγραφε ότι το 2022 «εργαζόταν για την αποκρυπτογράφηση κάθε απόπειρας μαύρης προπαγάνδας που στοχεύουν στην υπονόμευση της χώρας μας, εργασία που συνεχίστηκε χωρίς διακοπή».

Τι εννοεί ο Φιντάν ως «μαύρη προπαγάνδα»; Οτι  καταγράφει κάθε τι που γράφουν δημοσιογράφοι που αναγκάστηκαν να αυτοεξορισθούν και να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο εξωτερικό αφού η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να συλλαμβάνει κατά εκατοντάδες τους συναδέλφους τους, εξολοθρεύοντας σχεδόν το σύνολο των επικριτικών, ανεξάρτητων και αντιπολιτευτιών ΜΜΕ στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία.

Η αχρονολόγητη έκθεση, που γράφτηκε κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2023, είναι η αξιολόγηση του έργου που έγινε από την υπηρεσία πληροφοριών το 2022 και ισοδυναμεί με παραδοχή ότι δημοσιογράφοι που ζουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική γίνονται ουσιαστικά στόχοι πρακτόρων της MIT που διενεργούν παράνομες επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Ο Φιντάν καυχάται για αυτή τη συλλογή πληροφοριών εις βάρος δημοσιογράφων παρουσιάζοντάς το ως μια από τις επιτυχίες της υπηρεσίας υπό την εποπτεία του.

Επικό “άδειασμα” από τον Μπλίνκεν: Δεν συνδέονται η ένταξη της Σουηδίας και τα F-16, κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει το δρόμο του ΝΑΤΟ στην Στοκχόλμη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: