Στρατηγική και στρατηγήματα στο δρόμο για τη δεύτερη κάλπη: Δεν βγήκαν σοφότεροι από την ομιλία Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Απόβαση σκληρών δεξιών στη βόρεια Ελλάδα για τη ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 25 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ένα μήνα πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στο αποτέλεσμα της πρώτης κάπλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που αντικειμενικά έχει και το δυσκολότερο έργο προσπαθεί χωρίς να υπάρχει ως αυτή τη στιγμή, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο άλλωστε κάποιο φως στο σκοτεινό τούνελ στο οποίο έχει μπει από την Κυριακή. Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που εξελίχθηκε μεταξύ συγγνώμης και… αναθέματος από τον ΑλέξηΤσίπρα είχε και μερικές δόσεις αυτοκριτικής.

Την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε την πρωθυπουργία στον υπηρεσιακό Ιωάννη Σαρμά μπορεί να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον δεύτερο γύρο προκειμένου να διασφαλίσει τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία, όχι μόνο μέσω των ποσοστών που θα κατακτήσει το κόμμα του αλλά και με τη προσπάθεια να μην εισέλθουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή. Σε πρώτη φάση, μάλιστα, επιλέγει «χειρουργικές» κινήσεις σε περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, όπου έχει υποστεί τη διείσδυση του κόμματος Βελόπουλου αλλά και του νεόκοπου σχηματισμού «Νίκη», αποστέλλοντας τους σκληρούς δεξιούς του κόμματος Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη.

Πάμε αρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εξελίχθηκε ουσιαστικά σε έναν μονόλογο καθώς -με σχετική απόφαση- απερρίφθη η ιδέα κάποιας άλλης, πλην Τσίπρα, δια ζώσης,  παρέμβασης. Τα μέλη της Κ.Ε κλήθηκαν να καταθέσουν γραπτώς, εφόσον το επιθυμούν, τις προτάσεις τους. Και από μόνο του αυτό αποτελεί μία ήττα των εσωκομματικών δημοκρατικών διαδικασιών. Σημειωτέον ότι η ομιλία Τσίπτα είχε προαναγγελθεί για τις 5 και ξεκίνησε λίγοι πριν από τις 7. Η όλη διαδικασία έμοιαζε, δηλαδή, κομμένη και ραμμένη σε έναν προεκλογικό μονόλογο με κύρια στόχευση τα δελτία ειδήσεων. Οχι με μια αναζήτηση ενός πρώτου, γόνιμου διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις τρεις βασικές, κατά την εκτίμησή του, αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος:




«Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα-αλλαγή, ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη». Πρόσθεσε δε ότι «η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας. Και σ’ αυτό συνέβαλαν, βέβαια, και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία, είπε ο Αλ. Τσίπρας «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Αυτό ήταν το στρατηγικό ρήγμα μέσα από το οποίο πέρασε το αφήγημά περί σταθερότητας. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Η τρίτη αιτία συνέχισε ο κ. Τσίπρας είναι «η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση». «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα» τόνισε.

Αν εξαιρέσει κανείς την τρίτη «αιτία» που όντως εμπεριέχει σοβαρή αυτοκριτική, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη μακριά από μία δημιουργική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πρώτον επειδή, αν κάποιος επένδυσε στην ατζέντα του φόβου, αυτός ήταν ο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με την σχεδόν καταθλιπτική προεκλογική του καμπάνια που ενεφάνιζε μια Ελλάδα που δεν υπήρχε.

Και δεύτερον επειδή τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάρρευση του εγχειρήματος της απλής αναλογικής την φέρει αφενός ο εισηγητής της, αφετέρου δε όποιος αφελώς θεώρησε ότι ανακάλυψε τη συγκολλητική ουσία που θα ενώσει τη κομμουνιστική αριστερά, με το ορεγόμενο την επιστροφή σε θέσεις εξουσίας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και έναν ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση του εκλογικού Γιάνη Βαρουφάκη που πέτυχε αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα του θορύβου που προκάλεσε κατά την προεκλογική περίοδο.

Μιας και μιλάμε για ευθύνες: Απασχολεί άραγε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνολική επιρροή του Αλέξη Τσίπρα στις τρεις εκλογικές περιφέρειες που ήταν υποψήφιος ήταν μηδαμινή;

Και στις τρεις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν πολύ χαμηλότερα από τα μέσο πανελλαδικό ποσοστό του, δηλαδή το 20,07%

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι υποψήφιος στις εκλογικές περιφέρειες Α΄Πειραιώς , Σερρών και Δωδεκανήσου. Στον Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 18,19% των ψήφων έναντι 27,72% του 2019. Στην ίδια περιφέρεια η ΝΔ έφθασε στο 48,55% , έναντι 43,73%.

Στην εκλογική περιφέρεια των Σερρών, στην οποία ο κ. Τσίπρας είχε επιλέξει ως μετωπική εντός έδρας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 23,25% του 2019, την περασμένη Κυριακή περιορίστηκε στο 14,78%.

Στα Δωδεκάνησα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τους μισούς ψηφοφόρους του από το 2019 και το ποσοστό του περιορίστηκε στο 14,89% από το 29,75% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Απόβαση στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει η ΝΔ

Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ξορκίσει τον κίνδυνο της επανάπαυσης στις δάφνες του 40%. «Οι κάλπες είναι άδειες» διαμηνύουν κάθε δεύτερη κουβέντα στελέχη της και επικοινωνιακό επιτελείο.

Την ίδια στιγμή πάντως ετοιμάζονται βελτιωτικές κινήσεις ιδίως στη Μακεδονία όπου κατά πληροφορίες θα κατοικεδρεύσουν υπουργοί της με αυξημένη διείσδυση στον υπερσυντηρητικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης αναμένεται να αποσταλούν στις περιφέρειες εκείνες στις οποίες τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στα εκ δεξιών της Δεξιάς έλαβαν υψηλά ποσοστά στις εθνικές εκλογές.

Αντιθέτως, οι πιο μετριοπαθείς υπουργοί της ΝΔ αναμένεται να δώσουν τη μάχη στα αστικά κέντρα καθώς στην Πειραιώς παρατηρούν δυναμική μετατόπισης ψηφοφόρων προς την ΝΔ από το κεντρώο φάσμα του πολιτικού χώρου.

Λήξη στο «πένθος», ώρα για μάχη, το σύνθημα Τσίπρα: Χωρίς συζήτηση ολοκληρώθηκε η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: