Στον ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν το χαλί και βγάζουν τις φαλτσέτες: Η Δούρου χαρακτηρίζει αηδιαστικές και πολιτικά ιδιοτελείς τις απόψεις Παπαδημούλη

Ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου, συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Σάββατο 27 Ιουνίου 2020.Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έγινε στο Στάδιο Ξιφασκίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Όπως η φτώχεια φέρνει γκρίνια, η ήττα φέρνει στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα, τις παθογένειες τα μίση και τα πάθη. Και δυστυχώς γι’ αυτόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι είχε πολλά κρυμμένα κάτω από το… χαλί.

Τα πρώτα δείγματα εμφανίζονται πολύ νωρίς ήδη από τα πρώτα 24ωρα. Από τη μια ο κ. Ξανθός διατυπώνει εμμέσως την θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για την 26η Ιουνίου αναφέροντας ότι η ηγεσία δεν είναι ταμπού μετά από τέτοια αποτελέσματα. Και από την άλλη ξεσπά δημόσια η βεντέτα της Ρένας Δούρου με τον Δημήτρη Παπαδημούλη καθώς απόψεις του τύπου «οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια».

Είναι σαφές ότι η ήττα της 21ης Μαΐου και η διαφορά των 20 μονάδων είναι πραγματικά επώδυνη. Και ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να οφείλει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση αναστοχασμού, αναπροσανατολισμού και ανασύνταξης.

Προφανώς ο τρόπος θα επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματός του και γι’ αυτό θα κριθούν όλοι μαζί σε δύο φάσεις:

  • Στην δεύτερη εκλογική Κυριακή της 25ης Ιουνίου, αλλά κυρίως
  • Αμέσως μετά τις εκλογές.

Η πραγματική αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως αυτή τη στιγμή είναι μία: Να μην βρεθεί στην τρίτη θέση και χάσει τον τίτλο και το πολιτικό προνόμιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί, αν και τα μηνύματα των πρώτων δημοσκοπήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Όμως αυτό το οποίο άρχισε να γίνεται ήδη από σήμερα Τετάρτη δημόσια είναι ίσως η χειρότερη πρακτική που μπορούν να επιλέξουν διάφορα στελέχη. Γιατί και στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Είναι ομαδικό παιχνίδι και οι όποιες θεμιτές φιλοδοξίες για την επόμενη ημέρα τη δική σου ή των φίλων σου είναι κακό να μπαίνουν πάνω από το κοινό καλό. Αυτό είναι γενικός κανόνας και αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ συγκυριακά.

Όσοι παρακολουθούν την πολιτική επικαιρότητα δεν εκπλήσσονται, ούτε από τις προτάσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ούτε από την εξαιρετικά επιθετική τοποθέτηση της Ρένας Δούρου ούτε από τις τροχιοδεικτικές βολές του Ανδρέα Ξανθού.

Και είναι μόνον η αρχή καθώς έχουν περάσει ελάχιστα 24ωρα από την ήττα και δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί τακτικές για το μέλλον και την επόμενη μέρα.

Η πρόταση Παπαδημούλη και η απάντηση Δούρου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα -το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας-. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, κατά την προσωπική μου γνώμη, να αξιοποιήσουμε μερικά στελέχη της νέας γενιάς δίπλα στον Τσίπρα που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και να χτίσουμε ως αντιπολίτευση αξιοπιστία με ένα σχέδιο πιο σαφές γιατί στο 2023, δεν είναι 2015».

Η τοποθέτηση της κυρίας Δούρου ήταν αναπάντεχη ως προς τη σφοδρότητά της, σχεδόν επί προσωπικού.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, η πρώην περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση Παπαδημούλη είπε αρχικά: «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά».

Συνέχισε ρωτώντας «το θυμάστε εκείνο το “Γιώργο άλλαξέ τα όλα”;» και πρόσθεσε: «Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο τόνισε: «Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα».

«Αύριο έχουμε Κεντρική Πολιτική αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είτε παραφράζουμε και εξηγούμε και ερμηνεύουμε πολιτικές μας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, είτε θέλουμε αλλαγές σε πρόσωπα εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια να τα λέω εκεί που πρέπει (…). Δεν θα βάλουμε κάτω το κεφάλι και τα πόδια ψηλά», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη»

Αναφερόμενη περαιτέρω στην αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ η ίδια είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας «δηλώνει παρών στον αγώνα αυτό και με τη δήλωσή του οριοθέτησε και την άμεση προοπτική. Έθεσε έναν στόχο, είπε να αποτρέψουμε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός αλλά δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης».

Είμαι απλώς στρατιώτης

Σε ερώτηση για το αν θα ενδιαφερθεί στην περίπτωση που υπάρξει θέμα ηγεσίας, είπε: «Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης, ότι έχει παραιτηθεί τη βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό και το λέω κοροϊδεύοντας διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο».

Οι τροχιοδεικτικές του Ανδρέα Ξανθού

Από την άλλη πλευρά και σε άλλο ύφος, ήρθε η πρώτη δημόσια ευθεία νύξη στο θέμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τον Ανδρέα Ξανθό, πρώην υπουργό Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και ερωτηθείς εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίες, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας, ο κ. Ξανθός σημείωσε μεν ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία και η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, αλλά πρόσθεσε τα εξής:

«Ωστόσο» όπως είπε «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι ‘αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω’» .

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» προσέθεσε.

Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο».

Σχετικά με την πρόταση του κ. Παπαδημούλη για πλαισίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης, με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι χρειάζεται σαφήνεια προγραμματική, συστράτευση και αλληλεγγύη, ενώ υπογράμμισε «όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, θα διαψευστούν».

«Και επίσης όσοι πιστεύουν ότι η επικράτηση Μητσοτάκη πλήττει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ γελασμένοι. Κατά την άποψή μου, η νίκη και μάλιστα με αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια βαθύτερη συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά ευρύτερα τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις» ανέφερε ακόμα.

Αν και είναι πολύ πρόωρο, σημείωσε, να γίνει μια συνολική αποτίμηση του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αφήγημα του κόμματος για την διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό.

«Δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης. Από τη μια είχαμε την γραμμή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιούσε το δημοκρατικό εργαλείο της απλής αναλογικής για να διασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτό το πράγμα δεν ήταν πειστικό με δεδομένη προφανώς και την κάθετα αρνητική στάση των άλλων δυνητικά εταίρων σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα» επισήμανε.

Τροχιοδεικτική βολή από τον Ανδρέα Ξανθό: Μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα το θέμα της ηγεσίας δεν είναι ταμπού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: