Στο Βέλγιο συνελήφθησαν 7 τσετσένοι τζιχανιστές: Μάζευαν όπλα για τρομοκρατικό χτύπημα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ

File Photo: Τα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε πολλά σημεία στη Δυτική Φλάνδρα και τη Γάνδη σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο έρευνας για την τρομοκρατία. Επτά άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν τσετσενικές ρίζες, οδηγήθηκαν για ανάκριση.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η ομάδα «ακόμα αναζητούσε όπλα». Δεν θα υπήρχε ούτε ένας συγκεκριμένος στόχος. «Ήθελαν να επιτεθούν σε ένα ίδρυμα στο Βέλγιο», λέει ο Eric Van Duysse από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. «Έγινε λόγος για τα κτίρια του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα σχέδια δεν φαίνονται πολύ συγκεκριμένα». Σχεδόν όλοι οι ύποπτοι έχουν τσετσενικές ρίζες, τρεις από αυτούς έχουν επίσης βελγική υπηκοότητα. Ανήκουν σε μια ομάδα που είναι ένθερμος υποστηρικτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IS). Ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη καταδικαστεί για μικροαδικήματα στο παρελθόν.

«Υπήρξαν τρεις έρευνες σε σπίτια στο Ροζελάρε, τρεις στο Μενέν και σε σπίτια στην Οστάνδη, στο Βεβέγκεμ και στη Γάνδη», ανέφερε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναπτύχθηκαν οι ειδικές μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Οι επτά συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος θα αποφασίσει για ενδεχόμενη σύλληψη. Ενδέχεται να κατηγορηθούν για απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας, συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας και προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ο τρίτος πυρήνας που διαλύουμε που σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο», δήλωσε ο Έρικ Βαν ντερ Σιπτ από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στο VRT. «Αυτό είναι ανησυχητικό. Βλέπουμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση λαμβάνει χώρα πολύ γρήγορα σε ορισμένα περιβάλλοντα ».

Στα τέλη Μαρτίου, οκτώ άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε κελιά στις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα, τουλάχιστον πέντε εκ των οποίων ήταν ύποπτοι για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτά τα σχέδια ήταν ήδη αρκετά προχωρημένα, μια από τις πιθανότητες ήταν μια επίθεση στον δήμαρχο της Αμβέρσας, Bart De Wever (N-VA). Ακόμη και τότε αφορούσε νέους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μερικές φορές σε λίγες μόνο εβδομάδες. «Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να αποκτήσουμε πιο γρήγορα πληροφορίες για τους πυρήνες τρομοκρατών», ανέφερε τότε το γραφείο του εισαγγελέα.

Το επίπεδο απειλής δεν αλλάζει

Σε δήλωση σχετικά με την έρευνα, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία Ocad κάνει λόγο για «διασπαστική ενέργεια σε φάκελο εξτρεμισμού». «Χάρη στην καλή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πληροφοριών, του Ocad και της εισαγγελίας, έγινε μια ανατρεπτική παρέμβαση σε φάκελο για τον εξτρεμισμό των τζιχαντιστών», ακούγεται. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν πάντα την κατάσταση υπό έλεγχο. Το συνολικό επίπεδο απειλής για το Βέλγιο παραμένει στο επίπεδο 2 σε μια κλίμακα 4. Αυτό σημαίνει ότι η απειλή θεωρείται μέτρια. Το Ocad αξιολογεί την κατάσταση σε συνεχή βάση και παραμένει σε επαφή με τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες του».

Πηγή De Stasdaard

Στο κενό η προσπάθεια Πούτιν για συσπείρωση… μέσω drones* Ειρωνεύονται οι Μοσχοβίτες, τον χλευάζει και ο Πριγκοζίν: «Μοιάζουμε με κλόουν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: