Στο Ριάντ εκπρόσωποι του στρατού του Σουδάν: Διαμεσολάβηση από τη Σαουδική Αραβία και τους Αμερικανούς

epa10608747 People who fled Sudan wait outside the railway station in Aswan, Egypt, 04 May 2023. Egypt’s Foreign Ministry said on 27 April that more than 16,000 people fleeing the fighting in Sudan had crossed into Egypt, including over 14,000 Sudanese nationals. The ministry also said 6,960 Egyptian nationals were evacuated from Sudan until 30 April. Heavy armed clashes between Sudan’s military and rival paramilitary groups have occurred in the capital Khartoum and other parts of the country since 15 April 2023. EPA/KHALED ELFIQI




Ο σουδανικός στρατός που  είναι σε πόλεμο με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις για τον έλεγχο της εξουσίας, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι έστειλε διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία ενόψει μιας εκεχειρίας, έπειτα από τρεις εβδομάδες μαχών που έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και απειλούν να βυθίσουν στην πείνα δύο εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν τις εξελίξεις μιας κοινής πρωτοβουλίας να φιλοξενηθούν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Τζέντα.

  • Η κοινή πρωτοβουλία στοχεύει στη “μείωση των επιπέδων έντασης” στο Σουδάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και οι εκρήξεις συνέχιζαν να συγκλονίζουν όλη την ημέρα διάφορες συνοικίες του Χαρτούμ, ο στρατός του στρατηγού ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν ανακοίνωσε απόψε ότι έστειλε διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από 21 ημέρες μαχών που μετρούν 700 νεκρούς, 5.000 τραυματίες, 335.000 εκτοπισμένους και 115.000 πρόσφυγες.

  • Οι απεσταλμένοι θα συναντηθούν στην Τζέντα για να “συζητήσουν τις λεπτομέρειες της εκεχειρίας” που έχει ανανεωθεί αρκετές φορές αλλά δεν τηρείται ποτέ, εξήγησε ο στρατός, χωρίς το άλλο στρατόπεδο, των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, να έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του παρόντος.

Εδώ και μέρες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν Φόλκερ Πέρτες εξηγεί ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές δηλώνουν “έτοιμες να αρχίσουν τεχνικές συζητήσεις” που θα αφορούν μόνο τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός, αναφέροντας τη Σαουδική Αραβία ως πιθανό τόπο συνάντησης.

Μια επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον μιας χώρας, που βγήκε το 2019 από 30 χρόνια στρατιωτικο-ισλαμιστικής δικτατορίας για να περάσει εκ νέου στον έλεγχο των στρατιωτικών με το πραξικόπημα των δύο στρατηγών το 2021, θα είναι εφικτή μόνο μετά από μια πραγματική εκεχειρία, είχε δηλώσει.

Εκτός από τα άμεσα θύματα, αυτός ο νέος πόλεμος αυξάνει την πείνα, μια μάστιγα που ήδη έπληττε έναν στους τρεις Σουδανούς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από 2 έως και 2,5 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό σε έξι μήνες εάν η σύγκρουση συνεχιστεί.

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Χαρτούμ, Sudan

 

Πανικός στο μετρό του Λονδίνου: Βαγόνι γέμισε καπνούς και οι επιβάτες έσπασαν τα τζάμια για να διαφύγουν

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: