Σήμα κινδύνου και από τον Ισραηλινό φιλόσοφο Νόα Χαράρι για την τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και δική της θρησκεία [videos]

Ο Γιουβάλ Νόρα Χαράρι σε τηλεοπτική συνέντευξη screenshot




Ο Ισραηλινός ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ Yuval Noah Harari προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σε θέση να συνθέτει τα δικά της “θρησκευτικά κείμενα που πιθανότατα θα προσέλκυαν τους πιστούς.”

Ο Harari είπε στην εκδήλωση AI Frontiers Forum στην Ελβετία ότι οι υποστηρικτές θα μπορούσαν ενδεχομένως σε ένα σημείο να πάρουν οδηγίες από υπολογιστές να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους.

«Στο μέλλον, μπορεί να δούμε τις πρώτες λατρείες και θρησκείες στην ιστορία των οποίων τα σεβαστά κείμενα γράφτηκαν από μια μη ανθρώπινη νοημοσύνη», είπε ο Χαράρι σε αποσπάσματα που μεταδόθηκαν από την εφημερίδα Daily Mail του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη.

«Φυσικά, οι θρησκείες σε όλη την ιστορία ισχυρίστηκαν ότι τα ιερά τους βιβλία γράφτηκαν από άγνωστη ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό δεν ίσχυε ποτέ πριν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αληθινό πολύ, πολύ γρήγορα, με εκτεταμένες συνέπειες».

Ο Harari είπε ότι ένα λογισμικό όπως το Chat GPPT έχει κατακτήσει την ανθρώπινη γλώσσα και μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να διαμορφώσει τον πολιτισμό.

«Για χιλιάδες χρόνια, προφήτες και ποιητές και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα και την αφήγηση για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους και να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία», σημείωσε.

«Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να είναι σε θέση να το κάνει. Και όταν μπορεί… δεν χρειάζεται να στείλει ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πατήσουν τη σκανδάλη».

«Σε αντίθεση με ό,τι υποθέτουν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, δεν χρειάζεται πραγματικά να εμφυτεύσετε τσιπ στον εγκέφαλο των ανθρώπων για να τους ελέγξετε ή να τους χειραγωγήσετε», πρόσθεσε.

Ο Harari, συγγραφέας του βιβλίου «Sapiens» με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ένωσε τη φωνή του με άλλους ζητώντας να θεσπιστούν κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα προτού η τεχνητή νοημοσύνη ξεφύγει από τον έλεγχό μας », προειδοποίησε. «Οι εταιρείες φαρμάκων δεν μπορούν να πουλήσουν στους ανθρώπους νέα φάρμακα χωρίς πρώτα να υποβάλουν αυτά τα προϊόντα σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας».

«Ομοίως, οι κυβερνήσεις πρέπει να απαγορεύσουν αμέσως την κυκλοφορία στον δημόσιο τομέα οποιωνδήποτε πιο επαναστατικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προτού καταστούν ασφαλή».

Πρόσφατα μια υπερορθόδοξη χασιδική αίρεση απαγόρευσε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η αίρεση Skver με έδρα τη Νέα Υόρκη προειδοποίησε τους υποστηρικτές της ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ανοιχτή σε όλες τις αηδίες, την αίρεση και την απιστία χωρίς όρια».

Με πληροφορίες από Times of Israel.com
Ελλάδα Αθήνα 

Οι πρώτες αστρικές εκρήξεις μετά το Big Bang: Πρώτη φορά εντοπίστηκαν αποτυπώματα 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά! [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: