Ρώσους χάκερς πίσω από την επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων υποπτεύονται οι ελληνικές αρχές: Έχει χαρακτηριστικά της ομάδας Killnet

FILE PHOTO: epa08757994 A poster showing six wanted Russian military intelligence officers is displayed as FBI Special Agent in Charge of the Pittsburgh field office Michael Christman, right, accompanied by Assistant Attorney General for the National Security Division John Demers, left, and FBI Deputy Director David Bowdich, second from right, speaks at a news conference at the Department of Justice, in Washington, DC, USA. EPA, Andrew Harnik, POOL




Σε ομάδα χάκερς που συντάσσονται με το Κρεμλίνο και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον χωρών που έχουν ανοικτά εκφραστεί κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στρέφονται οι υποψίες των ελληνικών αρχών για τους δράστες των κακόβουλων χτυπημάτων στο σύστημα των προαγωγικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων είχαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής ομάδας Killnet που έχει επιτεθεί με τη πρακτική του DDOS σε πάρα πολλές χώρες (Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην διαρπαγή δεδομένων αλλά στην διακοπή εξυπηρέτησης δημιουργώντας μια υπερβάλλουσα ζήτηση έτσι ώστε να καθυστερούν ή να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης όπως τραπεζικά δίκτυα, δίκτυα νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών.

Πρόσφατα μάλιστα, ανάλογη επίθεση δέχθηκε το σύστημα της Eurovision.

Αυτό άλλωστε σημαίνει και το όνομα της ομάδας: «Σκοτώστε το διαδίκτυο» (Killnet).

Η εν λόγω ομάδα δεν ενδιαφέρεται για ίδιον οικονομικό όφελος, ωστόσο και μόνο η σημερινή της επίθεση πρέπει να κόστισε 150 με 200.000 ευρώ [σσ: προφανώς ως ζημία στα συστήματα που επλήγησαν].




Σύμφωνα πάντα με τη ίδια πηγή, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία η ομάδα δημιούργησε δύο υποομάδες η μία έχει το όνομα «ειδικές ψηφιακές δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας» και η άλλη το όνομα «Λεγεώνα».

Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση

H επίθεση DDoS (distributed denial of service), είναι μια από τις αγαπημένες μεθόδους των χάκερ για να «ρίχνουν» ιστοσελίδες και υπηρεσίες. Η εταιρεία ασφαλείας διαδικτύου McAfee εξηγεί την επίθεση παραλληλίζοντάς την με ένα… μποτιλιάρισμα.

Οι κυβερνοεγκληματίες καταφέρνουν να «γκρεμίσουν» μια ιστοσελίδα ή υπηρεσία, κατευθύνοντας στο σημείο τόσο μεγάλο όγκο κίνησης που το δίκτυο δεν μπορεί να επικοινωνήσει όπως θα έπρεπε.

Αυτό σημαίνει ότι η φυσιολογική κίνηση της ιστοσελίδας δεν μπορεί ξαφνικά να εξυπηρετηθεί. Οι επιθέσεις DDoS είναι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ιδιαίτερα αποδοτικές και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Επί της ουσίας, μια τέτοια επίθεση επιχειρεί να εξαντλήσει τους πόρους μιας εφαρμογής.

Οι χάκερς χρησιμοποιούν ένα μολυσμένο δίκτυο, γνωστό ως ζόμπι δίκτυο, για να επιτεθούν σε έναν υπολογιστή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι εισβολείς να καταφέρουν να διεισδύσουν και στη βάση δεδομένων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1, CΝΝ.GR

Τράπεζα Θεμάτων: Μεγάλης έντασης και με ισχυρό κίνητρο οι επιθέσεις των χάκερς: Απολύτως ασφαλείς οι Πανελλαδικές λέει το Υπ. Παιδείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: