Πολύπλευρες επαφές του Κύπριου υπουργού Ενέργειας με εταιρείες για φτηνό φυσικό αέριο-Κρίσιμη η επίσκεψη στο Ισραήλ

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Στέλεχος εταιρείας που συμμετείχε στη χθεσινή πρώτη μέρα του εργαστηρίου που οργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας για την επίσπευση της χρήσης φθηνού φυσικού αερίου στην κυπριακή ηλεκτροπαραγωγή είπε στον Φιλελεύθερο και στον συνάδελφο Χρύσανθο Μανώλη πως «τα πραγματικά ενδιαφέροντα θα λεχθούν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εταιρειών με τον υπουργό Ενέργειας».

Και ήδη χθες έγιναν αρκετές τέτοιες συναντήσεις και ακόμα περισσότερες θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Και είναι βέβαιο πως η επικοινωνία του Γιώργου Παπαναστασίου με αρκετές από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται στο εργαστήρι θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με διάφορα μέσα και θα κορυφωθούν μάλλον μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, στις 14 και 15 Ιουνίου, κατά την οποία οι δύο πλευρές θα μιλήσουν κατά κύριο λόγο σε πολιτική βάση για την προοπτική συνεργασίας τους στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών.

Ένας άλλος παράγοντας της ενέργειας ανέφερε στον Φιλελεύθερο πως το κλειστό μέρος του εργαστηρίου ήταν μεν ενδιαφέρον και κράτησε την προσοχή των εκπροσώπων των εταιρειών, αλλά… θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να είχε πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια!

Αυτά που προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, είναι πολύ ενδιαφέροντα και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όσο κι αν βιάζεται ο υπουργός, αυτοί οι σχεδιασμοί χρειάζονται χρόνια για να υλοποιηθούν. Διότι, για να πάρουν τέτοιες αποφάσεις οι εταιρείες θα πρέπει να προηγηθούν μελέτες και συντονισμός μεταξύ τους, ώστε να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση των συμφερόντων των εταιρειών (πωλητών και αγοραστών) και όχι των αναγκών της Κύπρου. Και αυτές οι μελέτες και οι αποφάσεις απαιτούν χρόνο.

Συνεχείς οι επαφές Παπαναστασίου

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως στη διάρκεια της παρουσίασης από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) του σχεδιασμού της νέας Κυβέρνησης για το φυσικό αέριο οι εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν (από ένα μεγάλο φάσμα του τομέα της ενέργειας) άκουσαν μεν με προσοχή αλλά δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους.

Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες πιέστηκαν (προσκλήθηκαν ιδιαιτέρως, για την ακρίβεια) από τον συντονιστή της συζήτησης να εκφραστούν, μετά την παρουσίαση από την ΕΥΚ.

Ενδεχομένως κάποιες από αυτές να το έπραξαν στις συναντήσεις τους με τον υπουργό, που ακολούθησαν έως αργά το απόγευμα. Κάποιες ίσως το κάνουν σήμερα, στη διάρκεια νέων συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί, οι οποίες θα είναι εντατικές.

Πληροφόρηση για τα όσα λέχθηκαν μεταξύ Παπαναστασίου και εταιρειών δεν υπάρχει, καθώς όλες οι πλευρές δεσμεύονται με απόρρητο.

Από κυβερνητικής πλευράς λέχθηκε πως ουδείς ανέμενε να υπάρξουν αποφάσεις ή πολύ περισσότερο συμφωνίες στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης. Προστέθηκε, όμως, ότι η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους εταίρους της αλλά και τους δυνητικούς εταίρους της ότι βιάζεται. Και θα συνεχίσει την προσπάθεια μόνο με όσους αντιλαμβάνονται και συμμερίζονται αυτή τη βιασύνη.

Ορόσημο η επίσκεψη Παπαναστασίου στο Ισραήλ

Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη από τη Chevron (τα αποτελέσματα της οποίας θα απαιτήσουν πολύμηνες επιστημονικές αναλύσεις και αξιολογήσεις) και ο βαθμός ωριμότητας της αξιοποίησης των άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ακόμα μικρότερος, ήταν εξαρχής δεδομένο πως η εισαγωγή φυσικού αερίου από κοιτάσματα του Ισραήλ, μέσω αγωγού, είναι μια προοπτική που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά ενωρίτερα από τον μεγάλο στόχο της αξιοποίησης κυπριακού αερίου για τις τοπικές ανάγκες. Κι αυτό μάλλον επιβεβαιώθηκε χθες.

Στις χθεσινές εργασίες του εργαστηρίου συμμετείχαν και εταιρείες από το Ισραήλ που ειδικεύονται σε κατασκευές υποδομών άντλησης, επεξεργασίας και μεταφοράς φυσικού αερίου. Ένδειξη ότι υπάρχει στη γείτονα χώρα ενδιαφέρον για εξαγωγές μέσω Κύπρου.

Κάτι άλλωστε που δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο πρόσφατα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Οι προθέσεις όμως του Ισραήλ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του υπουργού Ενέργειας, στις 14 και 15 Ιουνίου. Επίσκεψη που θεωρείται ορόσημο από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Δεν αρκεί όμως μόνο η θέληση της ισραηλινής Κυβέρνησης. Θα πρέπει να συναινέσουν και να συνεργαστούν και οι εταιρείες που διαχερίζονται τα αποθέματα αερίου του Ισραήλ. Με πρώτη και κυριότερη τη Chevron. Η οποία θα κληθεί κάποια στιγμή να τοποθετηθεί αν επιλέγει Αίγυπτο ή Κύπρο. Χωρίς να αποκλείεται και ο συνδυασμός των δύο επιλογών.

EastMed και IGI Poseidon

Η κοινοπραξία διαχείρισης του EastMed, η IGI Poseidon, εκπροσωπήθηκε στο χθεσινό εργαστήρι και οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της να συναντούνται σήμερα με τον υπουργό Ενέργειας, κάτι που έως αργά χθες δεν επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικής πλευράς.

Ο υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει πρόσφατα πως η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο, η υγροποίησή του και η μεταφορά του με LNG carriers σε ευρωπαϊκές αγορές -με την προσθήκη αργότερα και κυπριακού αερίου- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εικονικός EastMed.

Μένει να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα κατά πόσο η IGI Poseidon (με μέτοχους από 50% την ιταλική Edison και την ελληνικη ΔΕΠΑ) όντως ενδιαφέρεται για την υγροποίηση αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο για ευρωπαϊκές ανάγκες.

Με πληροφορίες από philenews.gr
Κύπρος Λευκωσία 

Η Λευκωσία μπαίνει στα βαθιά για το φυσικό αέριο: Συνεργάζεται με γειτονικά κράτη και τους ξένους ενεργειακούς κολοσσούς, λέει ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: